Κοροναϊός: Άσχημα τα νέα για την βιομηχανία των τσιπ – Η κρίση δεν προβλέπεται να τελειώσει το 2021

Από τις εταιρείες παραγωγής smartphones και ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέχρι τεράστιες αυτοκινητοβιομηχανίες, κυριολεκτικά δεν υπάρχει κλάδος της οικονομίας στον κόσμο που να μην επηρεάστηκε από μια πολύ σοβαρή «παρενέργεια» της πανδημίας του κοροναϊού: την έλλειψη σε τσιπάκια.

Οι αιτίες της έλλειψης

Οι λόγοι για την έλλειψη αυτή είναι κυριολεκτικά… λεγεώνα, για να χρησιμοποιήσουμε μια βιβλική έκφραση: η μείωση της παραγωγής λόγω των περιορισμών που τα lockdown επέφεραν στη εργασία, η αύξηση της ζήτησης σε ηλεκτρονικά προϊόντα, όπως υπολογιστές, εξαρτήματα δικτύων και smartphones, καθώς η εργασία από το σπίτι αυξανόταν εκθετικά, η δημιουργία στοκ, αρχικά από την Huawei, προκειμένου να γλυτώσει τα χειρότερα από τις αμερικανικές κυρώσεις, και στη συνέχεια και από άλλες εταιρείες, συν μερικές απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές (διακοπή ρεύματος στο Τέξας, φωτιά σε μεγάλο εργοστάσιο στην Ιαπωνία), αλλά και το γεγονός ότι μία εταιρεία ουσιαστικά κυριαρχεί στην κατασκευή των τσιπ, η ταϊβανέζικη TSMC, όλα αυτά συνδυαστικά προκάλεσαν μια μεγάλη έλλειψη σε ένα από τα πλέον απαραίτητα υλικά του σύγχρονου κόσμου.

Τεράστιες συνέπειες

Όπως είναι φυσικό, οι ελλείψεις έφεραν και ζημιές: υπολογίζεται ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα χάσει φέτος περίπου 110 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις της. Η Samsung, η οποία ειδικεύεται σε τσιπάκια μνήμης εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο και η TSMC προειδοποίησε ότι η αγορά δεν πρόκειται να βρει τα ίσα της πριν το 2022. Η Apple εκτιμά ότι κατά το γ’ τρίμηνο του 2021 θα απωλέσει περίπου 3-4 δισ. από πωλήσεις. Και όλα αυτά σε μια βιομηχανία η οποία λειτουργεί αποκλειστικά στη λογική της τεράστιας παραγωγής, καθώς το κόστος να στηθεί ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιπ είναι τερατώδες και οι μονάδες αυτές -οι οποίες, μάλιστα, λειτουργούν σε συνθήκες απόλυτης ακρίβειας και διαρκούς παραγωγής- μπορούν να επηρεαστούν ακόμα και από ένα απρόβλεπτο γεγονός, όπως ένας μακρινός σεισμός.

Νέες επενδύσεις και εθνικά σχέδια

Η συγκεκριμένη κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον κοροναϊό, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες για τσιπάκια φέρνουν τεράστιες επενδύσεις: η TSMC προτίθεται να επενδύσει 100 δισ. μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με στόχο να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής, η Samsung ετοιμάζει δεκαετές επενδυτικό σχέδιο 151 δισ. δολαρίων και η Κίνα, η οποία εξαρτάται ως σήμερα κυρίως από δυτικούς κατασκευαστές, διά στόματος Σι Τζινπίνγκ, ανακοίνωσε σχέδιο επενδύσεων στον χώρο της τεχνολογίας, ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως το 2025. Στις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή είναι περιορισμένη, παρά ταύτα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να φέρει εργοστάσια παραγωγής τσιπ, ώστε να μπορεί να καλύπτει μέρος των αναγκών της (η πλήρης απεξάρτησή της από εισαγωγές τσιπ, εκτιμάται ότι θα χρειαζόταν επένδυση ενός τρισ. και περίπου δέκα χρόνια, αν και η Αμερική είναι κορυφαία στον τομέα σχεδιασμού των τσιπ).

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Καμία δημοσίευση για προβολή