Κρίση στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ έχουν έτοιμους 2.000 στρατιωτές, η Τουρκία δηλώνει ότι συζητά με Χαμάς για τους ομήρους

Περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες τέθηκαν σε επιφυλακή για πιθανή ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή προς υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Δεν υπάρχει ακόμα «πράσινο φως»

«Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έθεσε περίπου 2.000 στρατιώτες και διάφορες μονάδες σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας δίνοντας εντολή για προετοιμασία ανάπτυξης, αυξάνοντας την ικανότητα της αμυντικής δύναμης των ΗΠΑ να ανταποκρίνεται ταχέως στην εξελισσόμενη κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε η ανακοίνωση από το Πεντάγωνο, διευκρινίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί απόφαση για ανάπτυξη στρατευμάτων».

Υπενθυμίζεται ότι στο Ισραήλ βρίσκεται ήδη ο αρχηγός της Κεντρικής Διοίκησης Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ με περιοχή Ευθύνης της Μέση Ανατολή (CENTCOM). Επίσης, δύο στολίσκοι κρούσης αεροπλανοφόρων αναπτύχθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο για να υποστηρίξουν το Ισραήλ, το USS Gerald R. Ford και το USS Eisenhower. Ωστόσο, ακόμα η Ουάσινγκτον προχωρεί κυρίως στο δρόμο της διπλωματίας, θέλοντας να αποφύγει πάση θυσία την κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης.

Έτσι, ο Αμερικάνος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μεταβαίνει την Τετάρτη στο Ισραήλ για να συναντηθεί κατεπειγόντως με τον πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου πριν την σχεδιαζόμενη έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Μπάιντεν θα μεταβεί στη συνέχεια και στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί τόσο με τον Ιορδανό Βασιλιά Αμπντάλα Β’, όσο και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Στο παιχνίδι και η Τουρκία

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, δήλωσε από τη Βηρυτό, όπου βρίσκευται μετά από πρόσκληση του Λιβανέζου ομολόγου του, Αμπντάλα Ρασίντ Μπουχαμπίμπ, ότι η χώρα του βρίσκεται σε συνομιλίες με την Χαμάς για την απελευθέρωση των ξένων, των πολιτών και των παιδιών που κρατούνται όμηροι από την οργάνωση, προσθέτοντας ότι «πολλές χώρες» έχουν ζητήσει από την Τουρκία να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των πολιτών τους που κρατούνται από την Χαμάς.

«Κατά συνέπεια, έχουμε αρχίσει να συνομιλούμε, ιδιαίτερα με την πολιτική πτέρυγα της Χαμάς», σημείωσε, ενώ υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Φιντάν μίλησε για το θέμα με τον αρχηγό της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγιε, σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προλάβουμε την εξέλιξη του πολέμου κατά τρόπο που θα αποσταθεροποιήσει χώρες της περιοχής, κυρίως τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, είπε.

«Ήρθε η ώρα για τη διεθνή κοινότητα να κάνει ένα σοβαρό βήμα προς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Χαμάς με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την ισλαμική οργάνωση.

Καμία δημοσίευση για προβολή