Κρίση στη Μέση Ανατολή: Πυρηνικές προειδοποιήσεις από το Ιράν, μελέτη… ημερολογίων για τα αντίποινα από το Ισραήλ

Το σκληρό δίλημμα του Ισραήλ και το

Την ώρα που το Ισραήλ μελετά… ημερολόγια, προκειμένου να ορίσει την ημερομηνία κατά την οποία θα απαντήσει στην επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν, η Τεχεράνη στέλνει ένα εξαιρετικά απειλητικό μήνυμα προς όλο τον κόσμο.

Πυρηνική απειλή

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, ο διοικητής του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, αρμόδιος για την πυρηνική ασφάλεια Αχμάντ Χαγταλάμπ, δήλωσε ότι το Ιράν μπορεί να αναθεωρήσει το «πυρηνικό δόγμα» του, έπειτα από τις ισραηλινές απειλές, δημιουργώντας ερωτηματικά για τον πάγιο ισχυρισμό της Τεχεράνης ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν έχει στρατιωτικούς σκοπούς. «Οι απειλές του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν καθιστά δυνατή την αναθεώρηση του πυρηνικού μας δόγματος και την παράκαμψη προηγούμενων σκέψεών μας», δήλωσε ο ιρανός διοικητής σύμφωνα με το Tasnim.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς θέλει να αναλάβει δράση κατά των πυρηνικών μας κέντρων και εγκαταστάσεων, είναι βέβαιο και κατηγορηματικό ότι θα απαντήσουμε με προηγμένους πυραύλους εναντίον των δικών του πυρηνικών εγκαταστάσεων», είπε ο Χαγταλάμπ. Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει τον τελευταίο λόγο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο η Δύση θεωρεί δεδομένο ότι έχει στρατιωτικούς σκοπούς. Το 2021, ο τότε υπουργός Πληροφοριών είχε δηλώσει ότι οι δυτικές πιέσεις θα ωθήσουν την Τεχεράνη να επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, την ανάπτυξη των οποίων ο Χαμενεΐ έχει απαγορεύσει με φάτουα στις αρχές του δεκαετίας του 2000.

Πότε θα επιτεθεί το Ισραήλ

Από την άλλη πλευρά, Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο δίκτυο ABC εκτίμησε ότι το Ισραήλ δεν αναμένεται να επιτεθεί εναντίον του Ιράν, παρά μετά την περίοδο του εβραϊκού Πάσχα, που αρχίζει την Δευτέρα 22 του μήνα και ολοκληρώνεται την Τρίτη, 30 Απριλίου. Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι δεν αποκλείονται εκπλήξεις, αλλά κατά την εκτίμησή του δεν θα γίνει τίποτα πριν από τα μεσάνυχτα της 30ης Απριλίου. «Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να αλλάξει», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. Σημειώνεται ότι η επίλεκτη Επαναστατική Φρουρά βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού στο Ιράν και κάποια ηγετικά στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής έχουν ήδη καταφύγει σε υπόγειες εγκαταστάσεις ασφαλείας, ανέφερε ο αξιωματούχος τον οποίον επικαλείται το ABC.

Το αμερικανικό δίκτυο επικαλούμενο τρεις ισραηλινές πηγές, μεταδίδει επίσης ότι τις τελευταίες μέρες το Ισραήλ ήταν απολύτως έτοιμο τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις για να εξαπολύσει επιθέσεις κατά του Ιράν, αλλά τελικά ο στρατός δεν έλαβε το πράσινο φως. Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη, εξετάζοντας όλα τα σενάρια για πλήγμα κατά του Ιράν, αλλά λέγεται ότι εκφράστηκαν διαφορετικές εκτιμήσεις και δεν κατέστη εφικτή μία συμφωνία για το πώς πρέπει να απαντήσει το Ισραήλ στην ιρανική επίθεση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πολεμικό συμβούλιο παρουσιάστηκε ένα εύρος εναλλακτικών ενεργειών, μεταξύ των οποίων επιθέσεις εναντίον φιλο-ιρανικών πολιτοφυλακών στην περιοχή και κυβερνοεπιθέσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή