Λήγει η προθεσμία για φορολογικές δηλώσεις και αδήλωτα τετραγωνικά. Δεν θα δοθεί καμία παράταση

Εκπνέουν την προσεχή Παρασκευή 28 Αυγούστου και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου αντίστοιχα οι προθεσμίες για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και την διόρθωση αδήλωτων τετραγωνικών και όπως έχει διαμηνυθεί αρμοδίως, δεν θα δοθεί νέα παράταση.

Με τα βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, πάνω από 400.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις, ενώ και πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ακόμη ανοιχτούς λογαριασμούς με τους δήμους. Μόνο όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση των αυθαιρέτων έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους στους δήμους έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στο μέτωπο των φορολογικών δηλώσεων, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σχεδόν 6 εκατ. δηλώσεις και απομένουν περισσότερες από 400.000 για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής προκύπτει ότι:

Σχεδόν το 36% των φορολογούμενων πληρώνει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2019. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν αγγίζει τα 1.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που το εκκαθαριστικό τους είναι χρεωστικό θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου να έχουν πληρώσει τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου. Όσοι έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του φόρου μέχρι την ίδια ημερομηνία θα έχουν έκπτωση 2%. Για όσους δυσκολεύονται στην αποπληρωμή του εκκαθαριστικού υπάρχει η λύση της πάγιας ρύθμισης που προσφέρει έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες όμως επιβαρύνονται με τόκο αλλά και η πληρωμή μέσω πιστωτικών καρτών με τις τράπεζες να προσφέρουν έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Μόνο το 12,4% των φορολογούμενων έχει επιστροφή φόρου η οποία κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 323 ευρώ.
Για το 51,7% των φορολογούμενων που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό.

Αδήλωτα τετραγωνικά

Πάνω από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ αποκαλύπτοντας πάνω από 20 εκατομμύρια κρυμμένα τετραγωνικά μέτρα.

Οι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία λίγων ημερών και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Αυγούστου να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις στοιχείων εμβαδού ακινήτων, στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (https://tetragonika.govapp.gr/).

Στη συνέχεια θα ενεργοποιηθούν πρόστιμα για μη δήλωση στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Ειδικά όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.

Η χρέωση

Οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές χρεώνονται μόνο με τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών, τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Εξαιρούνται όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπεται:

α) απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν από την 1η-1-2020 όσο και από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης,

β) υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Επιπλέον, όσοι δηλώνουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως κι από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.

Καμία δημοσίευση για προβολή