Με τι “όπλα” ταξιδεύει ο Δένδιας στην Τουρκία. Το τετ α τετ με τον Τσαβούσογλου, το σκληρό διπλωματικό πόκερ και τα παιχνίδια της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Νίκος Δένδιας ταξιδεύει αύριο στη γειτονική Τουρκία, σε μία ιδιαίτερη στιγμή, κατά την οποία κορυφώνεται η αντίδραση της Ευρώπης για το αυταρχικό πρόσωπο του καθεστώτος Ερντογάν, το οποίο πυροδότησε το λεγόμενο sofagate, κι ενώ η Άγκυρα  επιχειρεί μέσω Λιβύης να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αποδέχθηκε την πρόταση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για κατ ιδίαν συνάντηση, έχοντας θέσει ως προϋπόθεση, ως την ημέρα της επίσκεψης, να υπάρχουν οι “κατάλληλες συνθήκες”. Που σημαίνει, η  Τουρκία να απέχει από προκλήσεις – τουλάχιστον ακραίες – και να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση.

Με τι “όπλα” ταξιδεύει ο Δένδιας 

Ο κ. Δένδιας μεταβαίνει στην Τουρκία – αρχικά στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη – και εν συνεχεία με τον κ. Τσαβούσογλου, σε μία ομολογουμένως κρίσιμη και δύσκολη περίοδο.

Έχει, ωστόσο, ο κ. Δένδιας στη φαρέτρα του κάποια “όπλα” τα οποία είναι σημαντικά.

  • Πρώτα απ όλα, τη  δήλωση των 27, η οποία  κάνει αναφορά σε «θετική ατζέντα», η οποία ωστόσο συνδέεται άμεσα με την αποκλιμάκωση, τονίζοντας ότι η ΕΕ είναι «έτοιμη συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο».

Η Αθήνα αποδίδει σημασία – και δικαίως – στο ότι η Ευρώπη δηλώνει πως παρακολουθεί τις διερευνητικές, τονίζει τις παραφωνίες της Αγκυρας στο Μεταναστευτικό και ξεκαθαρίζει ότι θα είναι παρούσα στο Κυπριακό, με επικρίσεις απέναντι στην Αγκυρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνοντας μια μεγαλύτερη στήριξη στην Αθήνα.

Η εξωστρέφεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής 

Στο ίδιο πλαίσιο, και οι συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που έχει ήδη συνάψει η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αλλά και η συμφωνία με την Αλβανία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης  οι οποίες αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Αθήνας να επιλύει τις διαφορές της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Και βεβαίως, οι πολυμερείς συνεργασίες της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής, που ξεκίνησαν από τα τριμερή σχήματα και διευρύνονται, δημιουργώντας νέα δεδομένα στον συμμαχικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη θέση της, χωρίς να στρέφονται εναντίον κανενός.

Η Αθήνα πλέον συνομιλεί και ενισχύει τις συνεργασίες της με τις αραβικές χώρες, αλλά και το Ισραήλ, λειτουργώντας και ως γέφυρα με τη Δύση, με την Τουρκία να δείχνει μια διάθεση «αυτοαπομόνωσης», που μπορεί να την αποδυναμώσει.

Ο παράγων ΗΠΑ

Και πάνω από όλα, το πρόσφατο τηλεφώνημα του νέου Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, με το οποίο, ο πλανητάρχης επιβεβαίωσε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι θεωρεί τη χώρα μας σημαντικό παράγοντα εξελίξεων στην περιοχή.

Ιδιαίτερα σημαντική και η συμμετοχή στην αποστολή του υφυπουργού Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, ο οποίος αντιπροσωπεύει τη «θετική ατζέντα», καθώς θα είναι αυτός που θα συζητήσει διμερή οικονομικά θέματα, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν εποικοδομητικά.

Το κλίμα στην Τουρκία 

Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Τουρκία, η οποία μαστίζεται από την οικονομική κρίση, με τους πολίτες σε κατάσταση ασφυξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού τύπου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσέρχεται στη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, αποφασισμένος να θέσει όλα τα ζητήματα που αναδεικνύει διαχρονικά, αλλά και εσχάτως η Άγκυρα, όπως το θέμα των γκιουλενιστών αλλά και μελών του D-HKP, για τους οποίους, όπως λένε, η Ελλάδα έχει γίνει πλέον χώρα προορισμού και όχι ενδιάμεσος σταθμός για την Ευρώπη, αλλά και των οκτώ τούρκων στρατιωτικών.

Κατά τις ίδιες πηγές, ψηλά θα είναι και τα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με την Αγκυρα να θέλει προσφυγή στη Χάγη, αλλά για το σύνολο των διαφορών που η ίδια βάζει στο τραπέζι και η Αθήνα δεν αναγνωρίζει, μεταξύ των οποίων και τα χωρικά ύδατα.

Καμία δημοσίευση για προβολή