Μεγαλοπιάνεται ο Ερντογάν στη Μεσόγειο και διεκδικεί κομμάτι από την ελληνική πίτα – Κρίσιμο καλοκαίρι με ένταση διαρκείας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

“Μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι” επιχειρεί ο Ερντογάν στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο του οποίου οι απειλές και οι εχθρικές κινήσεις κατά της εθνικής κυριαρχίας και των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη.

  • Η Τουρκία επιδιώκει αλλαγές στο status quo της μεσογειακής λεκάνης και έτσι προχωρεί σε σπασμωδικές ενέργειες προκειμένου να αποκτήσει πλεονεκτήματα και να διασφαλίσει συμφέροντα ευρύτερα των ενεργειακών πόρων.

Οι διπλωματικές υπηρεσίες στην Αθήνα, ενώ αποφεύγουν σήμερα την όξυνση, προετοιμάζονται για ένα δύσκολο καλοκαίρι, στο τέλος του οποίου η Άγκυρα θα έχει ολοκληρώσει τις προπαρασκευαστικές προκλητικές κινήσεις της για να αμφισβητήσει με συγκεκριμένες ενέργειες την ΑΟΖ και ενδεχομένως τα χωρικά ύδατα της χώρας στο τρίγωνο Καστελόριζο – Ρόδος – Κρήτη, κατ’ εφαρμογήν του νομικά ανυπόστατου διεθνώς συμφώνου συνεργασίας Τουρκίας – Τρίπολης.

  • Αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, πολύ περισσότερο από την δηλωμένη αποφασιστικότητατης κυβέρνησης να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατευτούν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και με στρατιωτική απάντηση.

Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα «πλωτό φράγμα» στο οποίο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σχεδόν το σύνολο του ελληνικού Στόλου  θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει την τουρκική απειλή, δημιουργώντας ένα “θαλάσσιο τείχος”. Είναι πολύ πιθανόν να αξιοποιηθούν επίσης ως μια δύναμη ταχείας αντίδρασης τα 15 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ανάμεσά τους πυραυλάκατοι, φρεγάτες, κανονιοφόροι, που βρίσκονται εν πλω από το Βόρειο έως το Νότιο Αιγαίο για την επιτήρηση και αποτροπή μεταναστευτικών ροών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται στην Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστεί η έμπρακτη υποστήριξη των εταίρων, ενώ παρασκηνιακές επαφές με το Παρίσι επιχειρούν να διαμορφώσουν και ένα  δίχτυ ασφαλείας των εθνικών συμφερόντων στη Μεσόγειο, στο βαθμό που εξυπηρετούνται έτσι και γεωπολιτικοί στόχοι της Γαλλίας στην περιοχή.

Όπως έγραψε και χθες το economico, ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει τη διεθνοποίηση του ζητήματος και γι αυτό απευθύνεται στην ΕΕ, τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επιστολές του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Θα θέσει μάλιστα το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (19/6).

Την όλη κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιβαρύνει και το γεγονός ότι έχουν κλείσει οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας, καθόσον ο Ερντογάν ασχολείται τη στιγμή αυτή με την εξαγωγή της σοβαρής εσωτερικής του κρίσης “τραβώντας το σκοινί” στο Αιγαίο, την Κύπρο και τη Μεσόγειο.