Μειώνονται οι χρεώσεις στα data με παρέμβαση Μητσοτάκη – Περισσότερα data, λιγότερες χρεώσεις, το κυβερνητικό μήνυμα

    Νέα τιμολογιακή πολιτική στις χρεώσεις των δεδομένων, με μειώσεις στις υφιστάμενες τιμές θα εφαρμόσουν εντός των επόμενων ημερών οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όπως δεσμεύτηκαν σήμερα ενώπιον του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη σε συνάντηση που είχαν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκαν  ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, οι χαμηλές επιδόσεις στους διεθνείς δείκτες ψηφιακής ωριμότητας και οι αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από τις επιχειρήσεις στους τομείς των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, η εφαρμογή του νέου νόμου για τις αδειοδοτήσεις, η ειδική φορολογία, καθώς και το ζήτημα του κόστους των δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας.

    Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmote Μιχάλης Τσαμάζ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής. Από κυβερνητικής πλευράς ήταν παρόντες ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού ‘Εργου Άκης Σκέρτσος και ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης.

    Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης είχε προϊδεάσει τους υπεύθυνους των εταιρειών για τις προθέσεις του, ζητώντας από τις εταιρείες να ρίξουν τις τιμές, ώστε να αυξηθούν οι επιδόσεις της Ελλάδας στους δείκτες ευρυζωνικότητας και ψηφιακής οικονομίας.

    Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο τέλος για mobile data στις χώρες της Ευρώπης με ονομαστική τιμή 28,88 ανά GB, τη στιγμή που ο μέσος όρος χρέωσης διεθνώς είναι 7,5 ευρώ.

    Το γεγονός  αυτό οδήγησε την  κυβέρνηση να παρέμβει στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας επιδιώκοντας έμμεσες -και ενδεχομένως άμεσες- μειώσεις στα συμβόλαια που προσφέρουν στους πελάτες τους, αλλά και για αύξηση -μέχρι διπλασιασμού- των προσφερόμενων δεδομένων ανά πακέτο σύνδεσης.

    • Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε σήμερα στις εταιρείες ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν οι επιδόσεις της Ελλάδας στους δείκτες ευρυζωνικότητας και ψηφιακής οικονομίας.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι θα καταφέρουν την αύξηση της χρήσης των data κατά τουλάχιστον 50%, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους πελάτες και αποφεύγοντας τις ουσιαστικές επιπτώσεις στις εταιρείες. Η κυβέρνηση δεν θέλει να διαλύσει έναν κλάδο που το 2018 συνέβαλε στο 2,1% του ΑΕΠ, αλλά επιθυμεί να βελτιώσει τον τιμοκατάλογο και την παροχή υπηρεσιών, καθώς υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και αυτό φαίνεται από τα στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Πρόβλημα για τις εταιρίες η υψηλή φορολογία

    Ωαστόσο, το βασικό επιχείρημα των εταιρειών για το υψηλό -σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη- κόστος τηλεφωνίας, αφορά την υψηλή φορολόγηση και αυτό το ζήτημα εκπρόκειτο να θέσουν στον πρωθυπουργό.

    Οι εκπρόσωποι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας προσήλθαν στη συνάντηση αποφασισμένοι να εξηγήσουν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία οριζόντια μείωση, ίδια για κάθε πάροχο, δεδομένου ότι πρόκειται για μία αυτορρυθμιζόμενη και ελεύθερη αγορά, ενώ υπάρχει και το κρίσιμο ζήτημα του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών και το «αγκάθι» της υπερφορολόγησης του κλάδου.

    Ωστόσο, μετά τη σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου και τη δέσμευση εκ μέρους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι καταναλωτές αναμένεται να πάρουν μία σημαντική «ανάσα», που είτε θα μειώνει το τελικό ποσό που πληρώνουν οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας κάθε μήνα, είτε θα πολλαπλασιάζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και κυρίως τη χρήση δεδομένων µε την ίδια χρέωση. Αυτό συνεπάγεται μία έµµεση µείωση στα συμβόλαια, δεδομένου ότι οι καταναλωτές θα καλύπτονται από χαμηλότερα σε τιμή συμβόλαια, τα οποία αναμένεται να προσφέρουν περισσότερα δεδομένα (data).

    Καμία δημοσίευση για προβολή