Η αιρετική άποψη: Μια ύφεση στις ΗΠΑ θα ήταν «καλό νέο» για τις αγορές

«Μια ύφεση στις ΗΠΑ μπορεί να αποτρέψει μια απότομη ύφεση της αγοράς το δεύτερο εξάμηνο του 2023».

Αυτή η αιρετική άποψη έρχεται από τον Michael Yoshikami, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Destination Wealth Management.

Και παραθέτει τα εξής στοιχεία:

  • Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 4,9% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ο χαμηλότερος ετήσιος ρυθμός από τον Απρίλιο του 2021. Οι αγορές έλαβαν τα νέα στοιχεία από το Υπουργείο Εργασίας νωρίτερα αυτό το μήνα ως ένδειξη ότι οι προσπάθειες της Federal Reserve να περιορίσει τον πληθωρισμό επιτέλους αντέχουν καρπός.
  • Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή έχει μειωθεί σημαντικά από την κορύφωσή του πάνω από το 9% τον Ιούνιο του 2022, αλλά παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed. Ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 5,5% ετησίως τον Απρίλιο, εν μέσω μιας ανθεκτικής οικονομίας και μιας επίμονα στενής αγοράς εργασίας.

Η Fed έχει επανειλημμένα επαναλάβει τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι ήταν διχασμένοι σχετικά με το πώς πρέπει να κινηθούν τα επιτόκια. Τελικά επέλεξαν μια ακόμα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης εκείνη την εποχή, ανεβάζοντας το επιτόκιο των κεφαλαίων που στοχεύουν στην τροφοδότηση μεταξύ 5% και 5,25%.

Ο πρόεδρος Jerome Powell άφησε να εννοηθεί ότι μια παύση είναι πιθανή στη συνεδρίαση του FOMC τον Ιούνιο, αλλά ορισμένα μέλη εξακολουθούν να βλέπουν την ανάγκη για πρόσθετες αυξήσεις, ενώ άλλα αναμένουν ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα άρει την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη. Η κεντρική τράπεζα έχει αίρει τα επιτόκια 10 φορές για συνολικά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο του 2022.

Παρά το γεγονός αυτό, η αγορά μειώνει τις τιμές μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME, το οποίο θέτει σχεδόν 35% πιθανότητα στο επιτόκιο στόχο να τελειώσει το έτος στο εύρος 4,75%-5%.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2024, η αγορά τιμολογεί μια πιθανότητα 24,5% – την κορυφή της κατανομής της καμπύλης καμπάνας – ότι το επιτόκιο στόχος θα μειωθεί στο εύρος 2,75%-3%.

Μιλώντας στο « Squawk Box Europe » του CNBC την Παρασκευή, ο Yoshikami είπε ότι ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι σε περίπτωση παρατεταμένης ύφεσης, κάτι που όπως είπε είναι απίθανο χωρίς περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής, καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου τονώνει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.

«Αυτό θα ακούγεται τρελό, αλλά αν δεν προχωρήσουμε σε πιο αργή οικονομική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και ίσως ακόμη και σε μια ρηχή ύφεση, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί αρνητικό επειδή τα επιτόκια ενδέχεται να μην μειωθούν ή να συνεχίσουν να πέφτουν. Αυτός είναι ο κίνδυνος για την αγορά», είπε.

«Να είσαι δύσπιστος»

Ο Yoshikami πιστεύει ότι περισσότερες εταιρείες θα αρχίσουν να καθοδηγούν την αγορά πιο συντηρητικά ως προς τα μελλοντικά κέρδη εν αναμονή του κόστους δανεισμού που θα παραμένει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να συμπιέσει τα περιθώρια.

«Για μένα, όλα θα πάνε πραγματικά στο «θα φτάσει η οικονομία κοντά σε ύφεση;» Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αν συμβεί αυτό, νομίζω ότι θα είναι καλά νέα», είπε.

«Αν η οικονομία το αποφύγει και συνεχίσει την αφρώδη πορεία της, τότε νομίζω ότι θα έχουμε κάποια προβλήματα στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Αξιωματούχοι της Federal Reserve, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fed του St. Louis, James Bullard και του προέδρου της Fed της Minneapolis, Neel Kashkari, ανέφεραν τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο σταθερός πυρήνας πληθωρισμού μπορεί να κρατήσει τη νομισματική πολιτική πιο αυστηρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα μπορούσε να απαιτήσει περισσότερες αυξήσεις φέτος.

Ο Yoshikami είπε ότι η πραγματική διαδικασία μείωσης των επιτοκίων θα ήταν μια «δραστική κίνηση» παρά την τιμολόγηση της αγοράς και πρότεινε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να προσπαθήσουν να «μασάρουν» τις προσδοκίες της αγοράς προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση μέσω ομιλιών και δημόσιων δηλώσεων, αντί για οριστική δράση πολιτικής στο εγγύς μέλλον.

Ως αποτέλεσμα της στενής πορείας για τη νομισματική πολιτική και την οικονομία των ΗΠΑ, ο βετεράνος στρατηγικός αναλυτής προειδοποίησε τους επενδυτές να «είναι δύσπιστοι» για τις αποτιμήσεις σε ορισμένα τμήματα της αγοράς, ιδιαίτερα της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.

«Σκεφτείτε το, δείτε το μόνοι σας και κάντε το εξής ερώτημα: είναι αυτό ένα λογικό απόθεμα δεδομένου του τι πιστεύουμε ότι θα είναι τα κέρδη για τα επόμενα πέντε χρόνια; Αν δεν είναι, βάζετε ένα ασφάλιστρο αισιοδοξίας σε αυτό το περιουσιακό στοιχείο για το οποίο καλύτερα να είστε τρομερά σίγουροι γιατί εκεί, πραγματικά, θα έρθουν τα δάκρυα», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή