Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταστροφική για τη Ρωσία η εισβολή, έχασε και την εμπιστοσύνη των γειτόνων και συμμάχων της

Καθώς η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία μπήκε στον 16ο μήνα της, χωρίς να διαφαίνεται λήξη της σύρραξης στον ορίζοντα, η Μόσχα μπορεί να… υπερηφανεύεται για τα έως τώρα επιτεύγματά της.

Συγκεκριμένα, με την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία κατάφερε:

  • να δώσει πραγματική πνοή ζωής στο ΝΑΤΟ, το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν, μετά την καταστροφική 4ετία Τραμπ επιχειρούσε να κρατήσει αρραγές με νύχια και με δόντια.
  • να απογειώσει τις αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη, οι οποίες μετά την πτώση της ΕΣΣΔ έβαιναν διαρκώς μειούμενες, ενίοτε σε δραματικό επίπεδο.
  • να κάνει δύο γειτονικές της και παραδοσιακά ουδέτερες χώρες – Σουηδία και Φινλανδία – να σπεύσουν να ενταχθούν στη συμμαχία.
  • να αναγκαστεί να αναζητήσει νέες αγορές για τις εξαγωγές ενέργειας, καθώς η Ευρώπη προχώρησε σε βίαιη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
  • να έχει τεράστιες απώλειες σε έμψυχο υλικό και στρατιωτικό εξοπλισμό, χωρίς, εντούτοις να έχει καταφέρει να ελέγξει ακόμα και περιοχές που θεωρητικά βρίσκονται υπό την κατοχή της.
  • και, τέλος, να επαναφέρει στο προσκήνιο με δική της πρωτοβουλία τον πυρηνικό εφιάλτη, μετά από χρόνια που το ζήτημα βρισκόταν πολύ χαμηλά.

Νέα ζημιά

Ωστόσο, φαίνεται ότι η ζημιά που υφίσταται η Ρωσία από τον πόλεμο στην Ουκρανία πλήττει ακόμα και τις λιγοστές συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις που είχε, καθώς σύμφωνα με την ομάδα έρευνας Re: Russia που επικαλείται τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Gallup, η «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία επιδείνωσε σε κρίσιμο σημείο τις θέσεις της Ρωσίας σε όλες τις χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπως και την στάση των χωρών αυτών απέναντί της.

Μείωση δημοτικότητας

Στην πλειοψηφία των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης -χώρο που το Κρεμλίνο θεωρεί ζώνη των δικών της συμφερόντων και ιδιαίτερης επιρροής- η υποστήριξη της πολιτικής της ρωσικής ηγεσίας μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Συγκεκριμένα, στο Αζερμπαϊτζάν η δημοτικότητα της Ρωσίας μειώθηκε κατά 2,6 φορές. Τις ενέργειες της Μόσχας εγκρίνει μόνο το 23% των ερωτηθέντων. Στις άλλες χώρες, οι οποίες ιστορικά αντιμετωπίζουν με συμπάθεια το Κρεμλίνο – Αρμενία, Καζακστάν, Μολδαβία- το ποσοστό όσων δεν εγκρίνουν την πολιτική της Μόσχας για πρώτη φορά υπερέβη το ποσοστό εκείνων που την εγκρίνουν.

Αντιδρά και η διασπορά

Στο Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν, οι συμπαθούντες τη Ρωσία εξακολουθούν να είναι περισσότεροι, αλλά και σε αυτές τις χώρες η υποστήριξη προς τη ρωσική ηγεσία μειώθηκε αισθητά. Μειώθηκε επίσης η υποστήριξη προς τη Ρωσία και μεταξύ της ρωσικής διασποράς εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Για πρώτη φορά στα τελευταία 15 χρόνια που το ινστιτούτο Gallup διεξάγει δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Ρώσων που ζουν στην Εσθονία και τη Λετονία δήλωσαν ότι δεν εγκρίνουν τις ενέργειες της Ρωσίας, ενώ απότομα ενισχύθηκε η αρνητική στάση προς τη Ρωσία στο Καζακστάν.

Καμία δημοσίευση για προβολή