Μήνυμα Μπάιντεν με πολλούς παραλήπτες: Η Αμερική επιστρέφει – Γιατί η νέα εξωτερική πολιτική τρομάζει την Τουρκία

Τις βασικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ υπό τη νέα κυβέρνηση περιέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και μέσω της ομιλίας του έστειλε μήνυμα σε διάφορους παραλήπτες, ξεκαθαρίζοντας ότι η τακτική του απομονωτισμού των ΗΠΑ και των διμερών συμφωνιών που προήγαγε ο Ντόναλντ Τραμπ τελειώνει.

«Θα διορθώσουμε τις συμμαχίες μας και θα εμπλακούμε ξανά με τον κόσμο, όχι για τις προκλήσεις του χθες, αλλά του σήμερα και του αύριο. Η ηγεσία των ΗΠΑ θα πρέπει να απαντήσει στην αυξανόμενη αυταρχικότητα, συμπεριλαμβανομένων των φιλοδοξιών της Κίνας να ανταγωνιστεί την Αμερική και την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να βλάψει τη δημοκρατία μας», είπε ο Μπάιντεν και σε πολλά σημεία του κόσμου άρχισε η ανησυχία.

Τα βασικά σημεία

Τα βασικά σημεία της εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν, όπως τα περιέγραψε ο ίδιος έχουν ως εξής:

  • Αύξηση του αριθμού των προσφύγων που δέχονται οι ΗΠΑ στις 125.000 από 15.000 που είναι σήμερα.
  • Πάγωμα της αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Γερμανία.
  • Τέλος σε κάθε αμερικανική στήριξη προς τις επιθετικές επιχειρήσεις στον πόλεμο της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων όπλων.
  • Άμεση απελευθέρωση του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.
  • Επαφές με όλους τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, ώστε να ξαναχτιστούν οι δημοκρατικές συμμαχίες που είχαν ατροφήσει τα τελευταία χρόνια λόγω παραμέλησης ή και κακοποίησης.
  • Όσον αφορά στην Κίνα, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε κάθε μέτωπο που θα κρίνει ότι θίγονται τα συμφέροντα ή οι προθέσεις τους, αλλά και θα συνεργαστούν με το Πεκίνο όταν πρέπει.

Έμμεση αναφορά στην Τουρκία

Ο Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Ιράν, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστό τι μέλλει γενέσθαι με την συμφωνία για τα πυρηνικά της χώρας, ωστόσο η αναφορά του σε αυξανόμενη αυταρχικότητα μπορεί να ερμηνευτεί και ως «καμπανάκι» για την Τουρκία και τον Ερντογάν, το καθεστώς του οποίου ο Μπάιντεν έχει περιγράψει ως τέτοιο. Επίσης, η εκπεφρασμένη θέση του Μπάιντεν για ενίσχυση και επέκταση της δημοκρατίας στη Δύση, έρχεται σε σύγκρουση με την «μέθοδο Ερντογάν».

Άλλωστε, η τηλεφωνική συνομιλία Σάλιβαν-Καλίν έδειξε ότι σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον διατεθειμένες να αφήνουν την Τουρκία να «κάνει τα δικά της», όπως ίσχυε επί Τραμπ. Αντιθέτως, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ κατέστησε σαφές στον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου ότι οι θέσεις της Ουάσινγκτον είναι αδιαπραγμάτευτες.

Καμία δημοσίευση για προβολή