Μοναδική πρόληψη από τη γρίπη το εμβόλιο – Χωρίς παρενέργειες το φετινό κοκτέιλ

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Αυτό επισημαίνεται στην εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για τον αντιγριπικό εμβολιασμό κατά τη φετινή περίοδο, η οποία περιλαμβάνει επικαιροποιημένες οδηγίες τόσο για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν, όσο και τον τρόπο εμβολιασμού και τις χορηγούμενες δόσεις, ανάλογα με τα εμβολιαζόμενα άτομα.

Στην ίδια εγκύκλιο, τονίζεται ότι για το φετινό εμβόλιο , τα συστήματα φαρμακοεπαγρύπνισης διεθνώς, δεν έχουν καταγράψει σοβαρές συστηματικές παρενέργειες.

Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης, σημειώνεται ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά όμως με την έναρξη του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, αύξηση της θνησιμότητας.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και –παρότι σημαντικά– δεν επαρκούν.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ