Μονόδρομος η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Περισσότερες δόσεις και περίπου 600 ευρώ ο μέσος φόρος

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παράταση στην φετεινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς περίπου  4 εκατομμύρια δηλώσεις δεν έχουν ακόμα υποβληθεί.

Με τα έως τώρα δεδομένα του Taxis, έχουν υποβληθεί περίπου 2,4 εκατομμύρια δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι αναμένονται περίπου 6,4 εκατομμύρια, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Φοροτεχνικοί και φορείς έχουν εισηγηθεί προς το υπουργείο Οικονομικών την παράταση της προθεσμίας ως το Σεπτέμβριο, λόγω των έκτακτων συνθηκών και του φόρτου εργασίας για τη συμπλήρωση αιτήσεων και δηλώσεων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των μέτρων στήριξης – πρόταση που όμως δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτό.

Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο εμφανίζουν την κυβέρνηση αποφασισμένη να δώσει παράταση έως έναν μήνα, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουλίου, μία ημέρα πριν ξεκινήσει η αποπληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η προθεσμία θα παραταθεί- στην καλλίτερη περίπτωση- ως το τέλος του Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί, όμως και η 1η δόση του φόρου εισοδήματος. Το μόνο παρήγορο

Φέτος οι φορολογούμενοι- φυσικά και νομικά πρόσωπα- όπως όλα δείχνουν, θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, αντί για τρεις διμηνιαίες, δηλαδή ως τον Φεβρουάριο του 2021.

Φορολογικές δηλώσεις: Στα 603 ευρώ ο μέσος όρος του φόρου

Η έως τώρα διαδικασία της εκκαθάρισης αποκαλύπτει ότι πάνω από το 30% των δηλώσεων «βγάζουν» φόρο, που κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στα 603 ευρώ. Όσο προχωράει, όμως, η υποβολή των δηλώσεων ο μέσος όρος θα ανεβαίνει και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει μεσοσταθμικά τα 1.100 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για φέτος τουλάχιστον επανήλθε η έκπτωση του 2% για εφάπαξ καταβολή του φόρου κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για ένα εκκαθαριστικό των 600 ευρώ, το όφελος διαμορφώνεται στα 12 ευρώ.