Μπαρούτι μυρίζει η Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί. Οι συμμαχίες, οι στρατηγικές και οι φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Σε αχαρτογράφητα νερά έχει εισέλθει η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά το “φιτίλι” που άναψε η δολοφονία του Σουλεϊμανί από αμερικανικά πυρά. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν ανοικτούς φόβους ότι η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Τεχεράνης- Ουάσιγκτον μπορεί να βάλει “φωτιά” σε ολόκληρη την περιοχή και να αναδιατάξει τους συσχετισμούς ιδιαίτερα στη Συρία και στο Ιράκ.

Τις τελευταίες ώρες, όλο και περισσότεροι εμπειρογνώμονες εκφράζουν φόβους ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα κινητοποιήσουν τους «εν υπνώσει θύλακες» της Χεζμπολάχ σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των Ιρανών ανωτάτων αξιωματούχων για «ιερό πόλεμο».

Κι ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Πομπέο δηλώνει ότι ο κόσμος θα είναι ασφαλέστερος μετά την δολοφονία του Σουλειμανί, οι αμερικανικές αρχές βρίσκονται επί ποδός υπό τον φόβο αντιποίνων. Ως γνωστόν, το Ιράν διαθέτει “εν υπνώσει θύλακες” της Χεζμπολάχ όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες. Λαμβάνοντας υπόψη του την δήλωση του επικεφαλής του λιβανικού σιιτικού κινήματος «Χεζμπολάχ» που κάνει λόγο για «δίκαιη τιμωρία» των «εγκληματιών δολοφόνων» που ευθύνονται για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να δώσει η Τεχεράνη την απάντησή της στη Δύση.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για αποστολή επιπλέον 3.000 αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, ο “όρκος” των Ιρανών για εκδίκηση και η “βροχή” από ρουκέτες που έπεσαν χθες στη Βαγδάτη, δεν αφήνουν  περιθώρια και αμφισβητήσεις πως για ακόμη μία φορά η περιοχή θα βρεθεί στο επίκεντρο αιματηρών και ανεξέλεγκτων συγκρούσεων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία κυματίζει κόκκινη σημαία στο τζαμί του Jamkaran, στο Ιράν

H Τεχεράνη, η οποία  έχει στρατηγικό στόχο να διαμορφώσει έναν διάδρομο επιρροής και παρουσίας από την επικράτεια της μέχρι τις ακτές της Μεσογείου, με τα γεωγραφικά όρια μιας τέτοιας επιρροής να  εκτείνονται από τις επαρχίες του νότιου Ιράκ μέχρι περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς Άσαντ στη Δαμασκό είναι προφανές ότι θα δοκιμάσουν την εύθραυστη και θολή «συμμαχία» Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν.

Μία μέρα μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί, το Ιράν “σάλπισε” με έναν ιδιαίτερο τρόπο την έναρξη σκληρού πολέμου: στον τρούλο του τζαμιού που βρίσκεται στην πόλη Jamkaran κυματίζει για πρώτη φορά στην Ιστορία μια κόκκινη σημαία που συμβολίζει τις επερχόμενες άγριες μάχες.

Το συγκεκριμένο τζαμί, που βρίσκεται στην περιοχή Qom του Ιράν, θεωρείται ένας από τους ιερότερους χώρους για τους Σιίτες μουσουλμάνους σε ολόκληρη την γη και η έπαρση του λάβαρου αποτελεί “κάλεσμα”, αλλά και “προειδοποίηση”.

Το Ισραήλ και οι στόχοι του στην περιοχή 

Το  Ισραήλ-ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή έχει ως βασικό στόχο να αποτρέψει τη λαθραία μεταφορά προηγμένων όπλων από το Ιράν στη Συρία και τον Λίβανο, να διασφαλίσει το status quo στα Υψίπεδα του Γκολάν, να εμποδίσει τη χρήση χημικών όπλων και να έχει ενεργό ρόλο στις συνθήκες που επικρατούν στη Συρία. Η στενή παρακολούθηση του συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα στη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία εξυπηρετεί τα παραπάνω συμφέροντα.

Η Τουρκία και οι κινήσεις Ερντογάν 

Και μπορεί το «πράσινο φως» για την τουρκική «επιχείρηση» στη βόρεια Συρία που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να άνοιξε την όρεξη στον Τούρκο πρόεδρο  και να αναδιάταξε-προσωρινά- συμμαχίες, υπό τις νέες συνθήκες, ωστόσο, θα βρεθεί σε δυσμενή θέση στην προοπτική σύγκρουσης ΗΠΑ-ΙΡΑΝ.

Οι ισορροπίες που θα πρέπει να κρατήσει θα είναι σε τεντωμένο σχοινί με τις επιπτώσεις σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει, άγνωστες…

Καμία δημοσίευση για προβολή