Νέο σύστημα διακανονισμού για ληξιπρόθεσμες οφειλές ετοιμάζει η ΔΕΗ, προκειμένου να “ενισχύσει” τα άδεια ταμεία της

Η ΔΕΗ ετοιμάζει νέο σύστημα διακανονισμών για τους πελάτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τη σχετική ρύθμιση προανήγγειλε ο υπουργός ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας μάλιστα ότι το νέο σύστημα θα προβλέπει χαμηλότερο ποσοστό προκαταβολής, μικρότερο από αυτό που ισχύει σήμερα και με τον ίδιο αριθμό δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σύστημα θα είναι αυτοματοποιημένο, δηλαδή ανάλογα με το ύψος του χρέους θα καθορίζεται το ύψος της προκαταβολής και το ύψος των δόσεων.

Με όσα ισχύουν μέχρι τώρα το σύστημα διακανονισμών διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία οφειλής στην οποία εντάσσεται ένας πελάτης της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα οι οφειλέτες διαχωρίζονται σε 6 κατηγορίες ανάλογα με την μέχρι τώρα συνέπειά τους, εάν είχαν ενταχθεί ή όχι σε παλαιότερο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών, εάν τους έχει αποκοπεί η σύνδεση ή ακόμη και εάν είχε διαπιστωθεί κλοπή ρεύματος στην παροχή τους.

Για όλες τις κατηγορίες -πλην των στρατηγικών κακοπληρωτών- προβλέπεται μέγιστος αριθμός 24 μηνιαίων δόσεων για την αποπληρωμή της οφειλής, αριθμός που αναμένεται να παραμείνει ο ίδιος.

Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές η ρύθμιση προέβλεπε ανώτατο αριθμό δόσεων τις 18 με μεγαλύτερη προκαταβολή. Αντίθετα για τους οικιακούς πελάτες που είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο προβλέπονται άτοκες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν το 50% του μηνιαίου λογαριασμού τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΔΕΗ όπως έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης θα προχωρήσει στην υιοθέτηση νέας εμπορικής πολιτικής με στόχο να προσφέρει στην αγορά νέα εξατομικευμένα κατά το δυνατόν τιμολόγια. Αυτό αναμένεται να συμβεί στις αρχές του 2020 και μετά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του business plan της επιχείρησης.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή