North Stream 2 : Η Ρωσία στέλνει σήμα ότι από αρχές του 2022, το φυσικό αέριο θα αρχίσει να ρέει προς τη Γερμανία. Γιατί λέει όχι το Βερολίνο. Ανησυχία για αύξηση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία 

North Stream

Ο Πάβελ Ζαβάλνι, επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας στην κάτω βουλή της Ρωσίας, δήλωσε ότι το φυσικό αέριο μπορεί να αρχίσει να ρέει μέσω του αγωγού Nord Stream 2 προς τη Γερμανία μόλις τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η πλήρης πιστοποίηση του αγωγού δεν θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι το πρώτο φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 2 θα φτάσει τον Ιανουάριο», είπε ο Ζαβάλνι σε διαδικτυακή διάσκεψη.

Δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ε.Ε να καθυστερήσουν 

«Γιατί είμαι σίγουρος γι’ αυτό; Πρώτα απ ‘όλα, το χρονοδιάγραμμα για αυτήν (πιστοποίηση) λήγει τον Ιανουάριο. Και δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καθυστερήσουν περαιτέρω αυτή τη διαδικασία», είπε.

Πρόσθεσε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή, το επίπεδο του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα μειωθεί, γεγονός που θα ενίσχυε τις τιμές.

«Αυτό θα ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για να μην καθυστερήσει η πιστοποίηση και η εκτόξευση του Nord Stream 2», είπε.

Πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι και στελέχη της Gazprom περίμεναν ότι ο αγωγός θα ξεκινήσει να λειτουργεί φέτος.

Το “όχι” του Βερολίνου

Ο νέος αμφιλεγόμενος γερμανορωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν θα λάβει άδεια για να λειτουργήσει σε περίπτωση νέας «κλιμάκωσης» στην Ουκρανία, χάρη σε μια συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Λόγω της τεταμένης κατάστασης ασφαλείας, «συμφωνήθηκε ανάμεσα στους Αμερικανούς και την προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση «της Άγγελα Μέρκελ» πως σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης αυτός ο αγωγός δεν θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, την ώρα που η Δύση φοβάται μια εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Η υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε έτσι τις απειλές –τις πιο πολλές φορές συγκαλυμμένες– που έχει διατυπώσει για το θέμα του Nord Stream 2 ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
«Θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψουμε πως η παραβίαση των συνόρων μιας ευρωπαϊκής χώρας θα παρέμενε χωρίς συνέπειες», είπε ο τελευταίος απόψε στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Πολωνία.

Δεν πληροί τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας 

Η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, που ανέλαβε τα καθήκοντά της την περασμένη εβδομάδα, υπενθύμισε επίσης πως ο αγωγός που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της θάλασσας της Βαλτικής, σε κάθε περίπτωση «δεν μπορεί προς το παρόν να λάβει άδεια γιατί δεν πληροί τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενέργεια».

Στα μέσα Νοεμβρίου, η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης του Nord Stream 2 –η κατασκευή του οποίου έχει τελειώσει– ζητώντας από την κοινοπραξία που εδρεύει στην Ελβετία, και η οποία έχει επιφορτιστεί με την εκμετάλλευσή του, να συστήσει μια εταιρία κατά το γερμανικό δίκαιο.

Ο αγωγός, που είχε τη θερμή υποστήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από τη μία πλευρά και από την άλλη όλα τα τελευταία χρόνια της Άγγελα Μέρκελ, ώστε να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο, επικρίνεται από έναν αριθμό χωρών.

Ανησυχία για αύξηση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αρχής γενομένης από την Πολωνία, ανησυχούν ότι θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία του Πούτιν. Εξάλλου, η Ουκρανία, που είναι μέχρι σήμερα μία από τις μεγάλες χώρες διαμετακόμισης του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη– φοβάται ότι θα εξασθενήσει οικονομικά και διπλωματικά.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κάλεσε να επικεντρωθεί η προσοχή στις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
«Είμαστε σε μία φάση αυτή τη στιγμή όπου θέλουμε να γίνουν τα πάντα προκειμένου να επαναληφθούν οι συνομιλίες, γιατί ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί μια κλιμάκωση», είπε.

Καμία δημοσίευση για προβολή