Ο αρχηγός της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε ξαφνικά στη Λιβύη με τον προσωρινό πρωθυπουργό Ντμπέιμπα. Ενδείξεις σοβαρών εξελίξεων και απαγγίστρωσης της χώρας από Ρωσία-Τουρκία

Ο αρχηγός της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε ξαφνικά στη Λιβύη με τον προσωρινό πρωθυπουργό Ντμπέιμπα

Ο αρχηγός της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, αποκάλυψε αρμόδιος εκρόσωπος στην Τρίπολη.

Ήταν μια σπάνια επίσκεψη ενός ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ στη κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, που αυτή τη στιγμή χωρίζεται μεταξύ δύο αντίπαλων κυνερνητικών συστημάτων.

Η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη είπε ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα “συζήτησαν θέματα συνεργασίας, οικονομίας και ασφάλειας”. Δημοσίευσε επίσης μια χειραψία των δύο σε μια από τις επίσημες σελίδες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η δήλωση δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πότε ακριβώς έγινε η συνάντηση και δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την Ουάσιγκτον σχετικά με το ταξίδι του Μπερνς.

  • Ωστόσο. πηγές που γνωρίζουν τα διαδραματιζόμενα στη Λιβύη θεωρούν ότι άνοιξε ένας νέος γύρος εξελίξεων, με στόχο να έρθουν σε σύγκλιση τα δύο μέτωπα (στρατηγός Χάφταρ και Ντμπέιμπα) και να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Δεν θεωρούν μάλιστα απίθανο να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση με τη συμμετοχή του στρατηγού Χαφταρ. Εκτιμούν, επίσης, ότι είναι πολύ πιθανή η απαγγίστρωση της Λιβύης από Ρωσία και Τουρκία και συνδέουν το ενδεχόμενο αυτό και με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού πετρελαίου της χώρας για συνεννοήσεις με Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο για τη χάραξη ΑΟΖ.

Τι προηγήθηκε της συνάντησης

Η επίσκεψη του Μπερνς ακολούθησε την αιφνιδιαστική έκδοση (από τη Λιβύη στις ΗΠΑ) τον περασμένο μήνα ενός πρώην Λίβυου αξιωματικού των πληροφοριών που κατηγορήθηκε ότι κατασκεύασε τη βόμβα που εξερράγη στην πτήση 103 της Pan Am με προορισμό τη Νέα Υόρκη πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, το 1988, σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες καθώς και 11 άτομα στο έδαφος.

Τον Δεκέμβριο, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ο Abu Agila Mohammad Mas’ud Kheir Al-Marimi, καταζητούμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον ρόλο του στην κατάρριψη της πτήσης της Pan Am, ήταν υπό κράτηση σε Αμερικανικό έδαφος και ότι θα δικαστεί.

Η παράδοσή του από την κυβέρνηση του Ντμπέιμπα έθεσε εντός της Λιβύης ερωτήματα για τη νομιμότητά της (αλλά και τη σκοπιμότητά της), καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διαρκή συμφωνία έκδοσης. Η εντολή του προσωρινού πρωθυπουργού Ντμπέιμπα είναι πλέον ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη, αφού οι προγραμματισμένες εκλογές για τα τέλη του 2021 δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Επικερδής διχασμός

Διχασμένη από τον εμφύλιο πόλεμο μετά την υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση εναντίον του πρώην αυταρχικού ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη είναι εδώ και χρόνια μοιρασμένη ανάμεσα σε αντίπαλες κυβερνήσεις στην ανατολή και τη δύση, καθεμία από τις οποίες υποστηρίζεται από διεθνείς προστάτες και πολυάριθμες ένοπλες πολιτοφυλακές στο έδαφος.

Οι ομάδες πολιτοφυλακής έχουν συγκεντρώσει μεγάλο πλούτο και δύναμη από τις απαγωγές και τη συμμετοχή τους σε επικερδείς “επιχειρήσεις” στη Λιβύη. Μέσα στο χάος, το 2012, μια τρομοκρατική επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στην πόλη της Βεγγάζης σκότωσε τέσσερις Αμερικανούς, μεταξύ των οποίων και ο Πρέσβης των ΗΠΑ Κρις Στίβενς.

Καμία δημοσίευση για προβολή