Ο Μπάιντεν τριπλασιάζει τους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα – «Καμπανάκι» Ντομπρόβσκις για τον προστατευτισμό

Τριπλασιασμό των δασμών στον κινεζικό χάλυβα και στο αλουμίνιο θέλει ο Τζο Μπάιντεν. Προειδοποιήσεις από τον Βάλντις Ντομπρόβσκις

Τριπλασιασμό των δασμών στον κινεζικό χάλυβα και στο αλουμίνιο θέλει ο Τζο Μπάιντεν, στο σκεπτικό ότι είναι αθέμιτος ανταγωνισμός για τους Αμερικανούς εργαζομένους ως ακόμα μια νέα κίνηση καλής θέλησης προς την εργατική τάξη, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.

Ο τόπος που επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος να κάνει αυτές τις δηλώσεις ήταν το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, μια πόλη με βαρύ βιομηχανικό παρελθόν, ικανή να κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών ανάμεσα σε Τραμπ και Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του συνδικάτου United Steelworkers, πρότεινε την αύξηση στο 25% των δασμών – κάτι που είχε κάνει ο προκατοχός του Ντόναλντ Τραμπ οδηγώντας σε σοβαρή κρίση της σινοαμερικανικές σχέσεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βάλντις Ντομπρόβσκις προειδοποιεί να μην χρησιμοποιείται το εμπόριο ως «όπλο» αναφέροντας πως δεν πιστεύει ότι ο εμπορικός «προστατευτισμός» είναι η σωστή απάντηση στις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις.

Τα μέτρα Μπάιντεν

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα προϊόντα που μπαίνουν στο στόχαστρο επί του παρόντος αντιμετωπίζουν εισφορά έως και 7,5% βάσει της πολιτικής της εποχής Τραμπ σύμφωνα με το Άρθρο 301 του εμπορικού νόμου των ΗΠΑ, του οποίου ο Μπάιντεν διέταξε αναθεώρηση το 2022.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει επίσης το Μεξικό να απαγορεύσει στην Κίνα να πουλάει τα μεταλλικά της προϊόντα έμμεσα μέσω των Μεξικανών.

Ταυτόχρονα, ξεκινά έρευνα για τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές στους τομείς της ναυπηγικής, της ναυτιλίας και της εφοδιαστικής αλυσίδα, που ίσως να οδηγήσουν σε περισσότερους δασμούς.

Σημειώνεται ότι την επιβολή δασμών από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του 2017-2021 ακολούθησε η Κίνα που ανταπέδωσε με δικές της εισφορές.

Η Κίνα ήταν ο έβδομος μεγαλύτερος εξαγωγέας χάλυβα στις ΗΠΑ το 2023, με αποστολές 598.000 καθαρών τόνων, μειωμένες κατά 8,2% από το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ.

Ο Καναδάς ήταν ο κορυφαίος εξαγωγέας στις ΗΠΑ, με 6,9 εκατομμύρια τόνους, ακολουθούμενος από το Μεξικό, με 4,2 εκατομμύρια τόνους.

Οι εγχώριες χαλυβουργίες απέστειλαν 89,3 εκατομμύρια τόνους καθαρού χάλυβα το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της AISI.

Τυχόν νέες εισφορές στον χάλυβα και το αλουμίνιο θα υπόκεινται στην έγκριση της εμπορικής εκπροσώπου του Μπάιντεν, Κάθριν Τάι, κατά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης των δασμών της εποχής Τραμπ.

Οι νέες εισφορές θα προστεθούν στους δασμούς εθνικής ασφάλειας 25% του Άρθρου 232 που επιβλήθηκαν επίσης από τον Tραμπ σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου και ειδικούς δασμούς αντιντάμπινγκ και κατά των επιδοτήσεων για τα προϊόντα που συχνά φτάνουν σε τριψήφια ποσοστά.

Προειδοποιήσεις Ντομπρόβσκις

«Το γεωπολιτικό τοπίο αλλάζει, γίνεται πιο κατακερματισμένο, γίνεται πιο συγκρουσιακό, βλέπουμε το εμπόριο να χρησιμοποιείται ως όπλο. Πρέπει λοιπόν να εξοπλισθούμε για να λειτουργήσουμε σε αυτόν τον πιο συγκρουσιακό κόσμο», είπε ο Ντομπρόβσκις.

Τα σχόλιά του αποτελούν απάντηση σε αυτά του πρώην προέδρου της ΕΚΤ και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι η Ε.Ε. πρέπει να υποστεί μια «ριζική αλλαγή» εάν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι στην άρνηση της Κίνας και των ΗΠΑ. να «παίζει με τους κανόνες».

Ο κ. Ντομπρόβσκις μίλησε στο CNCB την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλούσε την Εμπορική Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Κάθριν Τάι να τριπλασιάσει τον δασμολογικό συντελεστή στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Κίνα, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την υποστήριξη των συνδικάτων στην πολιτεία της Πενσυλβάνια.

Ένα τέτοιο μέτρο θα απέκλειε ουσιαστικά τις κινεζικές πωλήσεις χάλυβα στις ΗΠΑ και πιθανότατα θα επαναδρομολογούσε κινεζικά προϊόντα σε άλλες παγκόσμιες αγορές.

Ο Ντομπρόβσκις είπε ότι οι προτάσεις Μπάιντεν θα έχουν σαφή αντίκτυπο στην ΕΕ και σημείωσε ότι επί του παρόντος εκπρόσωποι βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τους δασμούς τους στην Κίνα.

«Προφανώς θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις γιατί είναι σαφές ότι η αγορά χάλυβα είναι παγκοσμίως συνδεδεμένη», είπε.

Το κάλεσμα του Μπάιντεν σηματοδοτεί την τελευταία κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, λόγω ανησυχιών για την κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι πλημμυρίζει τις διεθνείς αγορές με φθηνά αγαθά και υποτιμά τις εγχώριες εταιρείες – ισχυρισμούς που το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι δεν θα απέκλειε πιθανούς δασμούς στις εξαγωγές πράσινης ενέργειας της Κίνας καθώς η χώρα αυξάνει την παραγωγή πάνελ ηλιακής ενέργειας, ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών ιόντων λιθίου.

Ακολούθησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είπε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να τηρήσουν σκληρή γραμμή στο εμπόριο με την Κίνα.

Ωστόσο, η Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθήσει μια λεπτή ισορροπία για να μην αποξενώσει έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους της, ενώ παραμένει πιστή στις γεωπολιτικές και οικονομικές συμμαχίες της με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή