Ο Ερντογάν επιστρέφει στο… ανατολίτικο παζάρι: Δώστε μας τα F-16 για να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Ερντογάν

Στη γνωστή τακτική του ανατολίτικου παζαριού με τη Δύση και ιδίως με τις ΗΠΑ επιστρέφει ο Τούρκος πρόεδρος μετά την άνευ δεσμεύσεως δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την πρόοδο στο αίτημα της Τουρκίας για την αγορά νέων μαχητικών F-16. Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε – για άλλη μια φορά – την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από μια «ταυτόχρονη» έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης μαχητικών αεροπλάνων F-16 στην Τουρκία, σύμφωνα με το κείμενο συνέντευξής του στα μέσα ενημέρωσης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Εσείς το Κογκρέσο σας κι εγώ τη βουλή μου

«Ο Καναδάς το μόνο που κάνει είναι να μιλάει για τη Σουηδία αναφορικά με τις κάμερες που θέλουμε να αγοράσουμε για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε το ίδιο πράγμα. Αν εσείς έχετε το Κογκρέσο σας, εγώ έχω το κοινοβούλιό μου. Λέτε πως θα πάρετε μέτρα για το ζήτημα των F-16 μετά την έγκριση από το Κογκρέσο. (…) Κάντε ταυτόχρονα και με αλληλέγγυο τρόπο αυτό που σας αναλογεί και το κοινοβούλιό μας θα λάβει την απαραίτητη απόφαση», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Αθήνα.

Όταν ο Ερντογάν επισήμανε σε σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο ότι η Σουηδία θα πάρει τελικά το πράσινο φως, ο Καναδάς, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, είχε συμφωνήσει σιωπηρά να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Τουρκία για την άρση του ελέγχου στις εξαγωγές εξαρτημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στα οποία περιλαμβανόταν οπτικός εξοπλισμός, είχε μεταδώσει το Reuters. Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Οκτώβριο 2021 να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη του ίδιου τύπου που διαθέτει η πολεμική αεροπορία της και τα οποία δεν έχουν αναβαθμιστεί.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει αυτή την πώληση ύψους 20 δισ. δολαρίων, όμως υπάρχουν αντιρρήσεις από το Κογκρέσο για την καθυστέρηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για τις κακές επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και για τις εντάσεις με την Ελλάδα. Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είχε σημειώσει ότι «χαιρετίζουμε την απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να μεταφέρει τα ενταξιακά πρωτόκολλα της Σουηδίας στο Κοινοβούλιο για επικύρωση» υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει ξεκαθαρίσει  ότι υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

Όπως είχε αναλύσει το economico.gr, η δήλωση αυτή έχει μικρή σημασία, καθώς μπορεί μεν η κυβέρνηση Μπάιντεν να στηρίζει το αίτημα της Τουρκίας για αγορά 40 νέων και κιτ αναβάθμισης 79 παλιότερων F-16, ωστόσο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παρακάμψει το Κογκρέσο για να επιταχύνει ή και να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία πώλησης των μαχητικών. Από την άλλη, η σύνδεση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την αγοραπωλησία των F-16 αποτελεί κίνηση υψηλού ρίσκου για την Τουρκία, καθώς μπορεί να επιδεινώσει το ήδη όχι ιδιαίτερα καλό κλίμα που επικρατεί για την Άγκυρα στο Κογκρέσο.

Καμία δημοσίευση για προβολή