Ο Κίσινγκερ ξαναχτυπά: θεωρεί «πιθανό» τον πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν… χωρίς νικητή!

Με τη φράση «ηγέτες που δεν έχουν εμπειρία από καταστροφή ή από παρά τρίχα καταστροφή, νομίζουν μερικές φορές ότι έχουν περισσότερες επιλογές απ’ όσες στην παραγματικότητα», ο αιωνόβιος, πλέον, «πατέρας της γεωπολιτικής», Χένρι Κίσινγκερ, σε μια μεγάλη συνέντευξή του στο Bloomberg, εμφανίζεται εξαιρετικά δυσοίωνος σχετικά με τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Πιθανή η σύρραξη για την Ταϊβάν

Ο Κίσινγκερ εμφανίζεται πλέον να θεωρεί ως εξαιρετικά πιθανή μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας λόγω της Ταϊβάν, λέγοντας ότι «αν τα πράγματα συνεχίσουν να κινούνται στην τροχιά που βλέπουμε και δεν υπάρξει διάλογος η στρατιωτική σύγκρουση είναι πολύ πιθανή» και προσθέτοντας με νόημα ότι «πιστεύω λοιπόν ότι η τρέχουσα πορεία σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις πρέπει να αλλάξει».

Επίσης, τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με το ποια θα είναι η έκβαση των εντάσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς «δεν έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν τους διαλόγους που έχω προτείνει». Πάντως, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ένας πόλεμος μεταξύ δύο υπερδυνάμεων δεν μπορεί να έχει νικητή, ή, όπως ακριβώς το έθεσε, «η νίκη μπορεί να έλθει μόνο με κόστος που είναι αδιανόητο».

«Το χείλος ενός γκρεμού»

Ωστόσο, επισήμανε, με αφορμή το ταξίδι του Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, ότι η διπλωματία επιστρέφει και κάλεσε και τις δύο πλευρές να κάνουν βήματα πίσω από «το χείλος ενός γκρεμού», ενώ όσον αφορά στην Ευρώπη, ο Κίσινγκερ τόνισε ότι το πολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται απαρέγκλιτα προς το Βερολίνο, παρουσιάζοντας μια νέα πρόκληση για την ηγεσία της χώρας, η οποία και καλείται να βρει τον βέλτιστο τρόπο για να διαχειριστεί αυτή την ισχύ, χωρίς να αποξενώσει τους γείτονές του.

Σχετικά με το Brexit και τη νέα θέση της Βρετανίας, ο Κίσινγκερ εκτίμησε ότι το Λονδίνο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τους δεσμούς του με την Ουάσινγκτον, ενώ σημείωσε ότι λόγω της παραδοσιακής «ειδικής σχέσης» της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, η χώρα ενδεχομένως – αν παίξει σωστά τα χαρτιά της – να μπορέσει στο μέλλον να αποτελέσει έναν συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε μια όλο και πιο ενωμένη Ευρώπη (χωρίς να προσδιορίσει πώς ακριβώς εννοεί αυτή την ένωση) και την Ουάσινγκτον.

Το μέλλον του Πούτιν

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία και τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο «πατέρας της γεωπολιτικής» εκτίμησε ότι η μακροημέρευσή του στην εξουσία είναι «απίθανη», αν το Κίεβο υποχρεώσει τη Ρωσία να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ευρώπη. Είπε δε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να βγει από τη σύρραξη μια ισχυρή δημοκρατία, ωστόσο, επισήμανε ότι είναι προτιμητέο η Ρωσία να αποφύγει την κατάρρευση ή τη μετάπτωση σε μια «πικρόχολη ανικανότητα». Σημείωσε, δε, ότι αν αυτός ο πόλεμος τελειώσει κανονικά, η Ρωσία θα αναγνωρίσει την ανάγκη οι σχέσεις της με την Ευρώπη να στηρίζονται σε συμφωνίες.

Ο κίνδυνος για τις ΗΠΑ

Και ο ρόλος των ΗΠΑ σε όλα αυτά; Κατά την Κίσινγκερ, η χώρα είναι ανησυχητικά διχασμένη ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 και ότι το πολιτικό discourse έχει στραφεί «σε μια ακραία θεωρία του “πρώτα η Αμερική”, η οποία εφαρμόζεται και από τις δύο πλευρές (σ.σ. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι) κατά τρόπο τέτοιο που επικεντρώνεται πάρα πολύ στην Αμερική και όχι στα παγκόσμια ζητήματα», με κίνδυνο η χώρα να «απομονωθεί» και να παγιδευτεί στην εσωστρέφεια. Αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να κινηθεί σοβαρά στο χώρο της διπλωματίας, αλλά «φοβάται τόσο πολύ τις επιθέσεις που αδικεί τον εαυτό της».

Καμία δημοσίευση για προβολή