Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Ο Μακρόν ζήτησε να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής των BRICS

Σε μια εντελώς απροσδόκητη κίνηση, η ερμηνεία της οποίας παραμένει ακόμα εξαιρετικά ασαφής και προβληματική, προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προκαλώντας προβληματισμό σε διαφόρους συμμάχους της Γαλλίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας L’ Opinion, ο Μακρόν σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ομόλογό του της Νότιας Αφρικής – της χώρας, δηλαδή, που θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) -, Σίριλ Ραμαφόζα, φέρεται να του ζήτησε να συμμετάσχει ως παρατηρητής στις εργασίες της Συνόδου, τον ερχόμενο Αύγουστο στην Πρετόρια.

Καμία δέσμευση

Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οποίο επικαλείται πηγές του Ελιζέ, κατέθεσε το αίτημά του στον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του στις αρχές του μήνα. «Η παρουσία (σ.σ. του Μακρόν) σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, αλλά η Πρετόρια δεν έδωσε καμία ένδειξη για το εάν θα επεκταθεί ή όχι αυτή η συνάντηση σε άλλους διεθνείς ηγέτες», ανέφερε η μία πηγή, προσθέτοντας ότι ο Ραμαφόζα δεν δεσμεύτηκε στον Μακρόν.

Το θέμα αναμένεται να ανακινηθεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Σύμφωνο Χρηματοδότησης (με στόχο την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος του αναπτυσσόμενου κόσμου) η οποία διοργανώνεται από τη Γαλλία και θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 22 και 23 Ιουνίου. Στη Σύνοδο θα παραστεί και ο Ραμαφόζα και, σύμφωνα με τις πληροφορίες της L’ Opinion, ο Μακρόν αναμένεται να τον πιέσει για να παραβρεθεί στις εργασίες των ηγετών των BRICS.

Επιφυλάξεις Ρωσίας-Κίνας

Το δημοσίευμα, πάντως, επισημαίνει ότι οι εγκάρδιες σχέσεις Μακρόν και Ραμαφόζα δεν μοιάζουν να «αγγίζουν» και τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών-μελών της BRICS, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να φέρεται σφόδρα ενοχλημένος από την προσπάθεια του Γάλλου προέδρου να μεσολαβήσει προκειμένου να επέλθει ειρήνευση την Ουκρανία, αλλά υιοθετόντας τις θέσεις/ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου (επιστροφή στο status quo ante, πριν τα γεγονότα του 2014), θέσεις που η Μόσχα απορρίπτει ασυζητητί.

Όσον αφορά στις σχέσεις Παρισίων-Πεκίνου, μπόρεί ο Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην Κίνα να φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από την πολιτική των ΗΠΑ (υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ακολουθήσει τις ΗΠΑ σε μια αντιπαράθεση με την Κίνα), ωστόσο, κατά την τελευταία σύνοδο της G7, συνυπέγραψε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο χαρακτήριζε την Κίνα ως «τη μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία στην εποχή μας», θέση που πόρρω απέχει από τις απόψεις που εξέφρασε στο Πεκίνο.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Φυσικά, μια συμμετοχή του Γάλλου προέδρου στη Σύνοδο των BRICS κάθε άλλο παρά με καλό μάτι αντιμετωπίζεται και από τους δυτικούς συμμάχους και εταίρους της Γαλλίας, με πρώτη-πρώτη την Αμερική, η οποία θεωρεί ότι η συμμαχία αυτή των χωρών που εκπροσωπούν περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αποτελεί απειλή τόσο γεωπολιτική και γεωστρατηγική, όσο και οικονομική, καθώς οι χώρες αυτές επιδιώκουν την εκθρόνιση του δολαρίου ως «παγκοσμίου» νομίσματος.

Από την άλλη, μια πραγματική πλειάδα χωρών «χτυπά την πόρτα» των BRICS, από την Αργεντινή, την Τουρκία και το Καζακστάν, μέχρι τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, απειλώντας ευθέως την κυριαρχία της Δύσης, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και σε τομείς όπως η παγκόσμια ασφάλεια. Η Γαλλία μπροστά σε αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι επιδιώκει να το έχει… δίπορτο, ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η στρατηγική του Μακρόν θα αποδώσει τους προσδοκώμενους καρπούς, ενώ κινδυνεύει να τον αποξενώσει και από τους δυτικούς συμμάχους του.

Καμία δημοσίευση για προβολή