Ο Μακρόν προσπαθεί ακόμα: «Ιστορικό λάθος» η εισβολή στην Ουκρανία, αλλά «δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία»

Αν υπάρχει ένας ηγέτης στη Δύση ο οποίος από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προσπαθεί -ενίοτε αγωνιωδώς- για την ειρηνική επίλυση της σύρραξης, αυτός δεν είναι άλλος από τον Γάλλο πρόεδρο.

Ανοιχτοί δίαυλοι με Μόσχα

Όπως είναι γνωστό, ο Εμανουέλ Μακρόν από την πρώτη στιγμή -πριν καν εκδηλωθεί η εισβολή- προσπαθεί και φαίνεται να έχει καταφέρει να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, επιχειρώντας, από τη μία πλευρά, να καταλάβει τους στόχους της Μόσχας και από την άλλη, να προσπαθήσει να πείσει και τις δύο πλευρές ότι η μόνη λύση είναι η κατάπαυση του πυρός και η διπλωματία.

Η θέση Μακρόν

Βέβαια, ο Μακρόν έχει εξ αρχής καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και (με σχετικά διακριτικό, είναι αλήθεια, τρόπο) έχει αποστείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ, παράλληλα, έχει στηρίξει πλήρως όλες τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ευρώπη δεν είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία και ότι θα είναι καταστροφικό το τέλος του πολέμου να συνοδευτεί με μια νέα «συνθήκη των Βερσαλλιών», όπως έγινε με τη Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ιστορικό και θεμελιώδες λάθος»

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα παρέμβαση του Γάλλου προέδρου ανήμερα της 100ης ημέρας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και δεν προκαλεί έκπληξη, σίγουρα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, με τον Μακρόν να δηλώνει ότι ο Πούτιν, «νομίζω – και του το έχω πει – ότι έκανε ένα ιστορικό και θεμελιώδες λάθος απέναντι στον λαό του, στον ίδιο και στην Ιστορία», αλλά και να σπεύδει να υπογραμμίσει ότι «δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία, ώστε τη μέρα που θα σταματήσουν οι μάχες, να μπορέσουμε να βρούμε μια διέξοδο μέσω της διπλωματίας».

«Απομονωμένος» ο Πούτιν

Ο Μακρόν εκτίμησε ότι ο Πούτιν είναι απομονωμένος και ότι η έξοδος της Ρωσίας από την απομόνωση θα είναι μακρά κι επίπονη, ενώ υπογράμμισε ότι «θέλουμε να αυξήσουμε την οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας. Και τέλος, να κάνουμε τα πάντα για να εξάγουμε τα σιτηρά από την Ουκρανία». Όσον αφορά, δε, στα γαλλικά αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Ceasar που στέλνονται στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ότι «ζήτησα από τους βιομηχάνους μας να επιταχύνουν την παραγωγή όπλων. Δεν είναι μόνο ζήτημα αναδιοργάνωσης των αποθεμάτων μας, αλλά και ενίσχυσης της ανεξαρτησίας μας».

Αντίθεση με ΗΠΑ

Σημειώνεται ότι η θέση Μακρόν περί μη ταπείνωσης της Ρωσίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως από ηγέτες πρώην ανατολικών χωρών της Ευρώπης ή χωρών που αποτελούσαν τμήματα της ΕΣΣΔ. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ ενός σχεδιασμού ασφαλείας της Ευρώπης από τις ίδιες της χώρες της (παράλληλα με το ΝΑΤΟ), μέρος του οποίου θεωρεί και τη Ρωσία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που -σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν- επιδιώκουν η Μόσχα να ηττηθεί πλήρως και να μην μπρεί να «σηκώσει κεφάλι» για πολλά χρόνια.

«Σήμερα, δεν αποκλείω τίποτα»

Κάπου εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μακρόν -όπως και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς- δεν έχει επισκεφθεί το Κίεβο από την ώρα που άρχισε η ρωσική εισβολή, σε αντίθεση με την ηγεσία της ΕΕ, αλλά και άλλους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στην ουκρανική πρωτεύουσα και συνάντησής του με τον ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε σιβυλλικά: «Σήμερα, δεν αποκλείω τίποτα». Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό…

Καμία δημοσίευση για προβολή