Ο Νετανιάχου απειλεί με προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη

Ο πρωθυπουργός της Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε γνωστή την πρόθεση του να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο Νετανιάχου δεσμεύθηκε να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη εάν επανεκλεγεί στις επερχόμενες γενικές εκλογές στις 17 Σεπτεμβρίου, αποκαλώντας την περιοχή «αμυντικό τοίχο» της χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η κίνηση μπορεί να έχει την έγκριση της Ουάσινγκτον: «Περιμένω να το κάνω αυτό με τον μέγιστο συντονισμό με τον Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου, που τόνισε ότι η προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Οχθης θα ξεκινήσει από την Κοιλάδα του Ιορδάνη.

Παράλληλα δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι οικισμοί της Δυτικής Όχθης αφότου Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσιεύσει πλήρως το ειρηνευτικό του σχέδιο για την περιοχή που αποκαλεί «συμφωνία του αιώνα».

Υπενθυμίζεται πως η Δυτική Όχθη τέθηκε υπό τον έλεγχο του Τελ Αβίβ μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967, όμως αλλεπάλληλες ισραηλινές κυβερνήσεις έχουν αποφύγει να προβούν σε πλήρη προσάρτηση.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ