Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξάνεται και πάλι καθώς αποσύρεται η πολιτική στήριξης για το υψηλό κόστος της ενέργειας

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξάνεται καθώς αποσύρεται η στήριξη στο κόστος ενέργειας

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο, αναδεικνύοντας την δύσβατη πορεία επιστροφής στο 2% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι κυβερνήσεις αφαιρούν τη στήριξη για το υψηλό κόστος της ενέργειας.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και από 2,4% τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat. Αυτό ταυτίστηκε με τη μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Η επιβάρυνση από την ενέργεια υποχώρησε κατά πολύ λιγότερο από ό,τι τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση της Γερμανίας να καλύψει τους λογαριασμούς θέρμανσης των νοικοκυριών τον τελευταίο μήνα του 2022. Ένα μέτρο των βασικών τιμών που παραλείπει τέτοια ασταθή στοιχεία μειώθηκε για πέμπτο μήνα, στο 3,4%.

Η πρώτη επιτάχυνση του γενικού πληθωρισμού από τον Απρίλιο είχε επισημανθεί από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η επίτευξη του στόχου τους παραμένει πρόκληση, ακόμη και μετά τη δραματική επιβράδυνση των τελευταίων μηνών. Η πρόοδος αναμένεται να είναι πιο σταδιακή φέτος λόγω των πρόσθετων στατιστικών επιδράσεων και της συνεχιζόμενης σταδιακής κατάργησης των κρατικών ενισχύσεων.

Τα σχόλια των οικονομολόγων στο Bloomberg

“Η ευρύτερη εικόνα είναι ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός υποχωρεί και τόσο ο πυρήνας όσο και ο γενικός πληθωρισμός θα υπολείπονται πιθανότατα της πρόβλεψης της ΕΚΤ για τον Δεκέμβριο. Αλλά η ΕΚΤ είναι πιθανό να είναι πιο επιφυλακτική στο να κηρύξει τη νίκη στον πληθωρισμό από ό,τι η Fed, καθιστώντας τον Ιούνιο πιο πιθανό χρόνο για μια πρώτη μείωση”. (Jamie Rush και Maeva Cousin, οικονομολόγοι)

Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές έχουν στοιχηματίσει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα από τα μέσα του 2024 – ένα σημείο που ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν προσδιορίσει ως το νωρίτερο ενδεχόμενο. Μια πιο ανώμαλη καθοδική πορεία του πληθωρισμού θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παγώσουν αυτά τα στοιχήματα, τα οποία έχουν αποδυναμωθεί άλλωστε από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Οι αγορές χρήματος διατήρησαν τα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων, τιμολογώντας 145 μονάδες βάσης για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής έως το τέλος του 2024, σε σύγκριση με σχεδόν 175 μονάδες βάσης που αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα.

“Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας”

“Προς το παρόν προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να ανακάμψει και πάλι προσωρινά στο εγγύς μέλλον”, δήλωσε στα τέλη Δεκεμβρίου το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ. “Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας και θα δούμε πόσο δύσκολο θα είναι το περίφημο “τελευταίο μίλι””.

Τα στοιχεία για την ευρωζώνη ακολουθούν μια σειρά εθνικών εκθέσεων που αποκάλυψαν αποκλίσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του μπλοκ. Ενώ ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στη Γερμανία, επιταχύνθηκε πιο συγκρατημένα στη Γαλλία, παρέμεινε σταθερός στην Ισπανία και επιβραδύνθηκε στην Ιταλία.

Μια υποτονική οικονομία μπορεί να βοηθήσει την ΕΚΤ να μετριάσει τις πιέσεις στις τιμές. Υπό το βάρος του υψηλού κόστους δανεισμού, της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης και της γεωπολιτικής, η παραγωγή της ζώνης του ευρώ πιθανότατα συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο, μετά από παρόμοια συρρίκνωση τους τρεις προηγούμενους μήνες – με αποτέλεσμα την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία, αν και ήπια.

Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, ωστόσο, διατηρεί ζωντανές τις ανησυχίες ότι η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να είναι πιο επίμονη – ειδικά αν οι μισθοί των εργαζομένων συνεχίσουν να αυξάνονται με τον τρέχοντα ρυθμό.

Πληθωρισμός: μέσος ρυθμός 2,7% το πρώτο τρίμηνο

Η άνοδος του πληθωρισμού στην περιοχή δεν θα διαρκέσει πολύ, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, οι οποίοι βλέπουν μέσο ρυθμό 2,7% το πρώτο τρίμηνο.

Αυτό είναι λίγο πιο αισιόδοξο από ό,τι η ΕΚΤ, η οποία προέβλεψε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 2,9% την ίδια περίοδο, φτάνοντας τον στόχο του 2% μόνο στα μέσα του 2025.

“Το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξάνεται, γεγονός που αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις”, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος. “Θα αναλύσουμε τις εξελίξεις στο μισθολογικό κόστος και στα περιθώρια κέρδους, καθώς και οι δύο παράγοντες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας του 2%. Το παρακολουθούμε πολύ στενά”.

Όσον αφορά τον Ιανουάριο, η πρόβλεψη του Bloomberg Economics για το παρόν δείχνει πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ στο 2,7%, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία.

  • Με πληροφορίες από το Bloomberg

Καμία δημοσίευση για προβολή