Ο Τσίπρας, το γιαπί και η προπαγάνδα. Τι βγάζουν οι νέες δημοσκοπήσεις. Πως “τα πήρε” ο Χατζηνικολάου με τον Πολάκη και άλλες ιστορίες

    Ο Τσίπρας, το γιαπί και η προπαγάνδα. Τι βγάζουν οι νέες δημοσκοπήσεις

     

    Ο Τσίπρας, το γιαπί και η προπαγάνδα. Βασική αρχή της προπαγάνδας είναι να αξιοποιείς ένα πραγματικό περιστατικό και πάνω του να οικοδομείς μια ψεύτικη πληροφορία (fake news) προκειμένου να δημιουργήσεις μια αναληθή εικόνα. Ο προπαγανδιστής είναι στην περίπτωση αυτή ένας λαϊκιστής που παραπλανά σκοπίμως τους πολίτες.

    Η παρατήρηση αυτή αφορά (ποιόν άλλο;) τον Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το γιαπί του νέου Κέντρου Τηλεδιοίκησης των Σιδηροδρόμων στη Λάρισα (που θα αφορά την παρακολούθηση μιας ευρύτερης περιοχής και θα παραδοθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο) και δήλωσε μπροστά στην κάμερα: ” “Ιδού τα ψέματα της κυβέρνησης. Βλέπετε εσείς να λειτουργεί αυτό το Κέντρο;” (Πραγματικό γεγονός σε ό,τι αφορά το γιαπί)

    Λίγο πιο κάτω από το γιαπί, στο σταθμό της Λάρισας, υπάρχει όμως ο τοπικός σταθμός τοπικής εμβέλειας που έχει σε λειτουργία πίνακα τηλεδιοίκησης. Αυτό είναι γνωστό στον κ. Τσίπρα. Όπως γνωστό είναι ότι τη  μοιραία νύχτα ήταν κανονικά σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα, που θα μπορούσε επί 12 κρίσιμα λεπτά να αποσοβήσει την τραγωδία. Τον σταθμό αυτόν ΔΕΝ επισκέφτηκε ο κ. Τσίπρας. Μας απέκρυψε την αλήθεια που αφορά ουσιώδες συστατικό στοιχείο της διερεύνησης των ευθυνών. Ούτε μας είπε από εκεί τα … κάλαντα που είπε στο γιαπί. ( Η εφαρμογή της Σοβιετικού τύπου παραπληροφόρησης και, τελικά, της προπαγάνδας αλά Τσίπρα!)

    ***

    Το σόου του κ. Τσίπρα με το γιαπί της Λάρισας, επειδή ακριβώς αποτελεί μια προπαγανδιστική κίνηση που σχετίζεται με ένα τραγικό γεγονός και τον θρήνο για όσους έχασαν άδικα την ζωή τους, εντάσσεται αναγκαστικά στο πιο σκληρό και κυνικό ρεπερτόριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τοποθετείται δηλαδή δίπλα στο θέατρο του Συντονιστικού της Πυροσβεστικής τη νύχτα που κάηκε το Μάτι και στη σκηνοθετημένη εξαπάτηση του συνόλου των πολιτών στην κυβερνητική συνέντευξη Τύπου με τους (ανύπαρκτους) εμπρηστές και τους δορυφόρους, λίγες ημέρες μετά. (Αλέκος Παπαναστασίου, Protagon.gr)

    ***

    ALCO: Αντέχει παρά τις απώλειες η ΝΔ. Τις συνέπειες από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών συνεχίζει να «πληρώνει» δημοσκοπικά η κυβέρνηση, αν και για άλλη μια φορά σε μέτρηση της κοινής γνώμης ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μην πείθει ως εναλλακτική.

    Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Alco για τον Alpha το διάστημα 13 – 17 Μαρτίου 2023 σε πανελλαδικό δείγμα 1.001 ατόμων, η διαφορά μετάξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 3,6 εκατοστιαίες μονάδες, καθώς στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 28,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,8%, το ΠΑΣΟΚ 9,3%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική λύση 3,8, το ΜεΡΑ 25 3,4%, Έλληνες 3,4%, Εθνική Δημιουργία 1,1%, άλλο κόμμα 6%, και στο στατιστικά πολύ σημαντικό 13,8% βρίσκονται οι αναποφάσιστοι.

    Από την άλλη, η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη στην παράσταση νίκης καθώς στο ερώτημα περί νικητή των εκλογών, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 44%, ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 12% και το «δεν ξέρω» 38%. Επίσης, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να «κυριαρχεί» έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο ερώτημα «σε ποιον πρέπει να δοθεί 2η ευκαιρία», ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 33%, ο Αλέξης Τσίπρας 26% και ο «κανένας» 36%.

    ***

    Σαν τον “παλιό καλό καιρό”… Για περίπου 20 μέρες και με απόλυτη μυστικότητα ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας που οδήγησαν στις χθεσινές ανακοινώσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

    Μετά από διμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και την Συρία στις Βρυξέλλες, οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ’25-’26. Η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ)

    ***

    “Τα πήρε” ο Χατζηνικολάου: “Είσαι άθλιος, συκοφάντης, βρωμιάρης” Από το βήμα της εκπομπής του στον Real FM, ο Νίκος Χατζηνικολάου, κάλεσε τον Παύλο Πολάκη να ζητήσει συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό γιατί αυτός ψήφισε μνημόνια. Ο δημοσιογράφος σχολίασε την συγγνώμη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι προσχηματική, για να ξαναμπεί στο ψηφοδέλτιο «και να μη χάσει τη βουλευτική ασυλία».

    Στην συνέχεια με εμφανή την έντασή του ο Νίκος Χατζηνικολάου επισημαίνει πως ο Παύλος Πολάκης, είτε έχει ασυλία, είτε όχι, «έρχονται και τα ποινικά δικαστήρια και τα αστικά. Και στα αστικά διαστήρια δεν υπάρχει ασυλία. Στην αγωγή δεν έχει ασυλία, θα το πάρω το κοπάδι, το κοπάδι στην Κρήτη θα το πάρω». Συνέχισε δε λέγοντας: «Ηρθε και μου είπε εμένα να ζητήσω συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα τελευταία 13 χρόνια. Τι λες ρε καλλιτέχνη, ψήφισα εγώ μνημόνια», είπε ο δημοσιογράφος. «Υποστήριξα εγώ μνημόνια όπως εσύ, τι λες ρε άσχετε, άθλιε, συκοφάντη, βρωμιάρη», είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου.

    ***

    Η απαρχή ενός “οδυνηρού” τέλους. Οι τριγμοί στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα σηματοδοτούν αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η απαρχή ενός “οδυνηρού” τέλους της τρέχουσας bear market στην αμερικανική αγορά, εκτιμά ο Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley.

    Όπως έγραψε σε σημείωμά του ο επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας που είχε προβλέψει εύστοχα την περσινή βουτιά των μετοχών και την ανάκαμψή τους τον Οκτώβριο, “με την προστασία των τραπεζικών καταθέσεων από την Fed (FDIC), πολλοί επενδυτές μετοχών ρωτούν αν πρόκειται για μία άλλη μορφή ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και ως εκ τούτου ένα σήμα υπέρ της ανάληψης κινδύνου”.

    “Θεωρούμε πως δεν είναι” απαντά, προσθέτοντας ότι “αντιθέτως αντιπροσωπεύει την αρχή του τέλους της bear market, καθώς ο περιορισμός της πιστωτικής ικανότητας “ξεζουμίζει” την ανάπτυξη από την οικονομία”.

    ***

    Υποβαθμίστηκε η αξιολόγηση της UBS. Σε υποβάθμιση του outlook της UBS Group από «σταθερό» σε «αρνητικό» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings, επισημαίνοντας ότι αναμένει πως η ενσωμάτωση μεγάλων τμημάτων των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής από την Credit Suisse θα έχει σημαντικό κίνδυνο υλοποίησης.

    Ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της UBS στο «Α-», ενώ -όπως τονίζεται- η κίνηση αυτή έρχεται αφότου η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse, κατόπιν ενεργειών της ελβετικής κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

    «Πιστεύουμε ότι η διοίκηση της UBS θα εκτελέσει με σύνεση την ενοποίηση με την Credit Suisse και, λόγω των πολύ υψηλών χρηματοοικονομικών αποθεμάτων ασφαλείας που προκύπτουν από τη συναλλαγή και την τεράστια στήριξη ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, βλέπουμε επαρκή αποθέματα ασφαλείας για τον αποτελεσματικό περιορισμό των αναδυόμενων κινδύνων”, αναφέρει η δήλωση της S&P.

    ***

    Πως οι Σαουδάραβες έδωσαν τη χαριστική βολή στην Credit Suisse.  Η Saudi National Bank, κρατικά ελεγχόμενη τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse πριν από το deal πώλησής της στην UBS. Τώρα είναι ο μεγάλος ηττημένος. Αλλά αυτό που σχολιάζεται έντονα στις αγορές από traders και αναλυτές είναι πως η ίδια έπαιξε καθοριστικό ρόλο – χωρίς προφανώς να το θέλει- στο να ανάψει το φιτίλι της ανησυχίας στις αγορές και να πυροδοτήσει το σφυροκόπημα στις μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας.

    Ήταν η επισήμανση του επικεφαλής της SNB πως δεν πρόκειται να ρίξει περισσότερο χρήμα στην Credit Suisse εκείνη που ουσιαστικά έδωσε το σήμα για την έναρξη των ρευστοποιήσεων. Και τούτο γιατί εκείνες τις ημέρες επικρατούσε ήδη ένας μίνι τραπεζικός πανικός για τις καταρρεύσεις των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, Silicon Valley Bank και Signature Bank. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είχαν έκθεση σε αυτές, αλλά ήταν εκτεθειμένες στις ανησυχίες. Και αυτές στην περίπτωση της Credit Suisse φούντωσαν από την κατηγορηματική άρνηση του μεγαλύτερου μετόχου της να ρίξει κι άλλο χρήμα.

    ***

    Η Λαγκάρντ, οι αγορές και ο πληθωρισμός. Οι αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θα σταθούν εμπόδιο στον αγώνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά του πληθωρισμού, καθώς διαθέτει διαφορετικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει και τα δύο ζητήματα, δήλωσε χθες (Δευτέρα) η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

    Υπενθυμίζεται ότι παρά τους παγκόσμιους τραπεζικούς τριγμούς και τις ανησυχίες για τη ρευστότητα, η ΕΚΤ προχώρησε κανονικά στη νέα μεγάλου μεγέθους αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) την Πέμπτη όπως είχε προαναγγείλει, δηλώνοντας ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα είναι σημαντικές και οι δύο στις επόμενες αποφάσεις για τα επιτόκια.

    Ορισμένοι επικριτές θεωρούν τα δύο σημεία μπορεί να έρθουν σε άμεση σύγκρουση, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να κάνει μία επιλογή, κάτι όμως που απέρριψε κατηγορηματικά η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    ***

    Οι εννέα ψήφοι που “έσωσαν” την κυβέρνηση του Μακρόν. Με έναν αναστεναγμό ανακούφισης υποδέχθηκε το Ελιζέ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της Ελιζαμπέτ Μπορν που είχε καταθέσει η κεντρώα ομάδα Liot.

    Για μόλις εννέα ψήφους (η πρόταση έλαβε 278 «ναι», αλλά χρειαζόταν 287 για να «πέσει» η κυβέρνηση) η Γαλλίδα πρωθυπουργός επιβίωσε της «αποκοτιάς» της να περάσει το νόμο που αυξάνει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, χωρίς την ψήφο της Βουλής, αλλά μέσω του άρθρου 49.3 του Συντάγματος που προβλέπει ότι αν η κυβέρνηση δεν χάσει την εμπιστοσύνη της βουλής, τότε ο νόμος θεωρείται κυρωθείς, χωρίς την ψήφο της Εθνοσυνέλευσης.

    Για την ώρα, η κυβέρνηση δείχνει να κερδίζει τον «πρώτο γύρο» της σύγκρουσης. Ωστόσο, με τα συνδικάτα σε κατάσταση «πολέμου», την κυβέρνηση αδυνατισμένη και τη δημοτικότητα του Μακρόν στα τάρταρα (7 στους 10 Γάλλους δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τον Γάλλο πρόεδρο), ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα τόσο για τη Γαλλία όσο και συνολικά για την Ευρώπη, καθώς η χώρα θεωρείται ως το «πολιτικό βαρόμετρο» της γηραιάς ηπείρου.

    ***

    Ο Σι, ο Πούτιν και ο πόλεμος. Η επίσκεψη Σι στη Μόσχα αποτελεί από την πλευρά του Πεκίνου μια επιδίωξη για εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με έναν σύμμαχο που θεωρεί ως χρήσιμο αντίβαρο στη Δύση, αλλά – δι’ αυτού,  προώθηση του ρόλου της Κίνας ως δυνητικού ειρηνοποιού στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Ως προς το τελευταίο, ο Πούτιν ανέφερε στον Σι ότι βλέπει τις προτάσεις του για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με σεβασμό, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.

    Η Κίνα παρουσίασε στα τέλη Φεβρουαρίου ένα έγγραφο 12 θέσεων για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο οποίο ζητεί από τη Μόσχα και το Κίεβο να “σταματήσουν τις εχθροπραξίες” και να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

    ***

    Δημήτρης Δανίκας: Μήπως θα έπρεπε τα τρία αυτά κόμματα που κυβέρνησαν και φέρουν την ευθύνη να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να φτιάξουν ένα συμβόλαιο τιμής, ας πούμε, για την πλήρη αλλαγή όλων αυτών των πραγμάτων;

    Ανδρέας Δρυμιώτης: «Πώς θα κάτσουν; Ο ένας είναι καθαρά αριστερόστροφος, ο άλλος είναι δεξιόστροφος και ο τρίτος είναι αριστεροδεξιόστροφος, κανένας δεν ξέρει τι είναι ο άλλος. Ούτε στη σφαίρα της φαντασίας δεν μπορεί να γίνει αυτό». (από το Πρώτο Θέμα)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

    Καμία δημοσίευση για προβολή