Οι απελάσεις ακυρώνουν(;) την προγραμματισμένη επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Τα... χαμόγελα του Σεργκέι Λαβρόφ (στο στιγμιότυπο με τον Νίκο Κοτζιά) για τις ελληνορωσικές σχέσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν

Στο χειρότερο δυνατό σημείο των τελευταίων ετών φαίνεται ότι βρίσκονται οι ελληνορωσικές σχέσεις μετά τις πρόσφατες απελάσεις ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας. Οι συνέπειες αυτής της διπλωματικής κρίσης, η οποία είναι απόρροια ενός βαθύτατου και ιδιαίτερα ζοφερού παρασκηνίου, είναι πλέον ορατές δια γυμνού οφθαλμού.

Ετσι, η προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μοιάζει να βρίσκεται «στον αέρα», καθώς αξιωματούχος της ρωσικής διπλωματίας, δήλωσε στο πρακτορείο «Interfax», οι προετοιμασίες για το γεγονός αυτός έχουν σταματήσει. Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν βλέπει πως μπορεί να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει αν πρόκειται για οριστική ακύρωση.

«Συμμετρική συνέπεια»

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, τόνισε ότι «σε θέματα όπως είναι οι απελάσεις διπλωματών υπάρχει η πάγια τακτική της συμμετρικής συνέπειας». Η Ρωσίδα αξιωματούχος εξήγησε «ότι σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπ´ όψιν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τη δική τους αξία διότι μιλάμε όχι για εικονικές σχέσεις αλλά για την πρακτική αμοιβαίας δράσης προς όφελος των δυο λαών».

Πάντως, η επίσημη ρωσική πλευρά κρατά χαμηλούς τόνους στο θέμα, παρά το γεγονός ότι το θέμα απασχόλησε τα ρωσικά ΜΜΕ για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ