Οι ΗΠΑ αφαιρούν την Κίνα από τη “μαύρη λίστα” των χωρών που “χειραγωγούν” τα νομίσματά τους

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι αφαιρεί την Κίνα από τον κατάλογο των κρατών τα οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι χειραγωγούν τα νομίσματά τους.

Η εξαμηνιαία έκθεση για νομισματικά θέματα του αμερικανικού υπουργείου που δόθηκε στη δημοσιότητα με μεγάλη καθυστέρηση, σημειώνει ότι η Κίνα θα παραμείνει, τουλάχιστον προς το παρόν, στη λίστα των 10 χωρών υπό επιτήρηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών μαζί με τις Ελβετία, Γερμανία, Νότια Κορέα, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μαλαισία , Σιγκαπούρη και Βιετνάμ.

Η κίνηση καταγράφηκε καθώς κινεζική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου αφίχθη στην Ουάσινγκτον ενόψει της υπογραφής, αύριο Τετάρτη 15/1, της προκαταρκτικής διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο, έπειτα από 18 μήνες ανταλλαγών ομοβροντιών επιπρόσθετων δασμών, του εμπορικού πολέμου που επιβράδυνε την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Στην έκθεση του υπουργείου, οι υπηρεσίες του Στίβεν Μνιούτσιν διαπιστώνουν ότι η Κίνα «δεσμεύθηκε να απόσχει από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις» του γιούαν και δέχθηκε να δημοσιοποιεί δεδομένα για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα συναλλαγματικά αποθεματικά της στο πλαίσιο της λεγόμενης «Φάσης 1», της προκαταρκτικής διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Ταυτόχρονα οι αρχές της Ουάσιγκτον κάλεσαν την Ελβετία «να αναπροσαρμόσει τις μακροοικονομικές πολιτικές ώστε να υποστηρίζουν την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα. Παρότι το κόστος δανεισμού για την Ελβετία είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο, οι ελβετικές αρχές δεν εκμεταλλεύονται όσο πρέπει τη δημοσιονομική πολιτική», αναφέρεται στην έκθεση.
Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ