Οι πολίτες ψάχνουν καπετάνιο στην οικονομία – Οι 8 στους 10 πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε νέες περιπέτειες

Με τη ρύθμιση της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και με τα σοβαρά εμπόδια που αντιμετωπίζει στην αναζήτηση λύσης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά ότι οι θεσμοί κάνουν «κουμάντο» στην χάραξη πολιτικής.

Όπως αναφέρουμε και στο σχετικό ρεπορτάζ μας, από τις εύκολες και πρόωρες, όπως φάνηκε διακηρύξεις για τη θωράκιση της πρώτης κατοικίας, περάσαμε στο «σπάσιμο του τσαμπουκά» και στην άτακτη υποχώρηση των κυβερνητικών θέσεων, με Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Κομισιόν να επιβάλουν τους όρους τους.

Το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» στο οποίο στήριξε ο Αλέξης Τσίπρας την προσπάθεια ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ από τις μνημονιακές αμαρτίες του (παρά τον αντίθετο βερμπαλισμό του) έχει καταρρεύσει. Κανείς δεν «τσιμπάει» πια από την πολιτική φανφάρα (από όπου κι αν προέρχεται). Οι απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις – ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση τους – είναι χαρακτηριστικές:

Το 80,9%, δηλαδή 8 στους 10 πολίτες, λέει ότι υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε νέες περιπέτειες. Μόλις το 16,5% εκτιμά ότι ξεπεράστηκε η κρίση και μπαίνει η χώρα σε περίοδο ομαλότητας. Οι περισσότεροι πολίτες που ανησυχούν για νέα κρίση είναι αυτοαπασχολούμενοι (82,3%), μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (87,5%) και άνεργοι φοιτητές, μαθητές (83,2%).

Έξω από τις πόρτες του Μαξίμου, η κοινωνία βράζει. Από τα εντατικά μαθήματα για τις συνέπειες του λαϊκισμού που μας επέβαλαν (άθελά τους) ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του, οι πολίτες αναζητούν την προσγείωση της χώρας στην πραγματικότητα. Το νέο στοιχείο σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ότι η οικονομία, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη αποτελούν το κυρίαρχο αίτημα και η βασική προσδοκία τους – που βεβαίως συνδέεται με τη στάση τους στις εκλογές.

Το ζήτημα της ανάταξης της οικονομίας, ξεφεύγει μάλιστα από τη γενική πολιτική συζήτηση για το μέλλον του τόπου και αποκτά «προσωπικό χαρακτήρα» επιβίωσης – δηλαδή η ψήφος των πολιτών συνδέεται άμεσα με την αγωνία για τη βελτίωση των συνθηκών του νοικοκυριού τους. Οι 4 στους 10 ( δημοσκόπηση Rass) δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις ερχόμενες εκλογές με βασικό κριτήριο «τη βελτίωση της προσωπικής οικονομικής κατάστασης»

Αν το εύρημα αυτό συνδυαστεί με το δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία ζει με το άγχος της διαρκούς λιτότητας σε ένα μόνιμο τούνελ μνημονίων (οι 8 στους 10 υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να μπει σε νέες περιπέτειες – μόλις το 16,5% εκτιμά ότι ξεπεράστηκε η κρίση), γίνεται φανερό ότι η οικονομία θα βρεθεί στο «επίκεντρο της μάχης» στις ερχόμενες εκλογές.

Οι πολίτες ψάχνουν καπετάνιο για την οικονομία. Στις εκλογές θα αναζητήσουν καλύτερο πρωθυπουργό και πιο σοβαρή κυβέρνηση με την ελπίδα ότι θα κάνουν  σωστότερα τη δουλειά…

Περισσότερες ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή