Όμικρον: Ενδείξεις ότι μπαίνουμε “σε φάση αποκλιμάκωσης”. Τι εκτιμούν στην επιτροπή επιδημιολόγων – Η Ελλάδα στην 1η θέση των χωρών της ΕΕ στα διαγνωστικά τεστ

«Είμαστε στη φάση όπου, θα έλεγα, βλέπουμε μια επιπέδωση της καμπύλης, είναι νωρίς όμως να το πούμε με ασφάλεια», είπε στον ΣΚΑΙ ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αυτό, ενώ  όλο και περισσότερες διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού είναι όντως πολύ πιο ήπια από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία προκάλεσε πραγματική ασφυξία στα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με ερευνητές στο Washington University, που μελέτησαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμάται ότι η Όμικρον αναμένεται να προκαλέσει έως και 99% λιγότερους θανάτους από όσους η επιθετική Δέλτα. Μάλιστα, οι ερευνητές διατείνονται ότι, καθώς οι διασωληνώσεις λόγω της Όμικρον κινούνται σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα παγκοσμίως, δεν αποκλείεται η νόσηση από τη παραλλαγή αυτή του κοροναϊού να έχει μικρότερες συνέπειες σε σχέση με τη μόλυνση από τον ιό της γρίπης.

“Θα έχουμε αποκλιμάκωση”

Σε ό,τι αφορά στην αποκλιμάκωση της Όμικρον στην Ελλάδα, όπως εξήγησε ο καθηγητής Μαγιορκίνης, εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας τι συνέβη στο Λονδίνο, ένα μεγάλο αστικό κέντρο στο οποίο δεν ελήφθησαν μέτρα, και η αποκλιμάκωση έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα από τις νεαρές ηλικίες, οι οποίες είναι οι πιο κοινωνικά ενεργές. (Δεκαοκτώ- σαράντα έτη).

«Δεν ξέρω με σιγουριά, για να πω ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση, αλλά το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, τουλάχιστον θα ξεκινήσει από την Αττική, τις επόμενες δύο εβδομάδες» είπε συγκεκριμένα. «Αυτό είναι το βασικό σενάριο», συνόψισε.

«Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία μεταβίβασης στις πιο μεγάλες ηλικίες και αυτό είναι που θα πρέπει να προσέξουμε αυτές τις εβδομάδες», πρόσθεσε συμβουλεύοντας να μην επιλέγουμε να επισκεφθούμε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες.

Το στέλεχος Όμικρον είναι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα, ανέφερε και επεσήμανε πως αναμένουμε μια κυκλοφορία στις νεαρότερες ηλικίες και τα παιδιά αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί γιατί ξέρουμε πως πρόκειται για μια πιο ήπια νόσο.

Συγκεκριμένα εξήγησε πως το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός πολλαπλασιάζεται καλύτερα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα  σε σχέση με το κατώτερο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πιο μεταδοτικός αφού πολλαπλασιάζεται «ψηλά» αλλά και πιο ήπιος καθώς ό,τι πολλαπλασιάζεται στο κατώτερο αναπνευστικό, δηλαδή πιο βαθιά, είναι πιο βαρύ.

Διαγνωστικά τεστ: Η Ελλάδα στην 1η θέση των χωρών της ΕΕ

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ECDC, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ για Covid-19.

Στη χώρα μας πραγματοποιούνται καθημερινά, απολύτως δωρεάν -και επομένως χωρίς να χρειάζεται συνταγογράφηση- rapid test και PCR test από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, καθώς και στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα διατίθενται δωρεάν self test.

Για την διενέργεια δωρεάν τεστ (self, rapid, PCR) έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ.

Από την 1η Μαΐου του 2020 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2021, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε εντελώς δωρεάν 8.759.556 διαγνωστικά τεστ (7.642.167 rapid και 1.112.389 PCR). Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ που έχουν γίνει σε δομές του ΕΣΥ. Από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του ίδιους έτους δόθηκαν δωρεάν 86.403.820 self test σε 7.669.956 πολίτες, και χάρη σε αυτά έχει διαγνωστεί περίπου το 20% των κρουσμάτων.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή