Για το ρόλο του “delivery boy” τσακώνονται στην κυβέρνηση. Απρόβλεπτες οι διαστάσεις της κυβερνητικής κρίσης

Αυτό που συμβαίνει στην κυβέρνηση και την εξωτερική πολιτική της χώρας δεν έχει προηγούμενο. Τα δύο κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό διαγκωνίζονται στην Ουάσινγκτον για το ποιός είναι περισσότερο … “Αμερικανάκι”, υποβάλλοντας το καθένα προς έγκριση δική του εκδοχή “Ατλαντικής” εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια.

Το γεγονός, πέρα από γελοίο και προσβλητικό για τη χώρα, αναδεικνύει τα όρια αντοχής της κυβέρνησης (δες σχετικό ρεπορτάζ) Χθες οι γνωστές αναταράξεις στο κυβερνητικό σχήμα πήραν τη μορφή καταιγίδας. Δεν ήταν μόνο η ανοιχτή αποδοκιμασία του Πάνου Καμμένου από επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που έρριξε και άλλο λάδι στη φωτιά που άναψε ο υπουργός Άμυνας. Ήταν και η πρωτοφανής δήλωση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, αν κατατεθεί από τη ΝΔ.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου διαμηνύει ότι παραμένει πιστό στην Συμφωνία, ενώ στελέχη της κυβέρνησης σημειώνουν ότι δεν υπάρχει πλάνο Β στο Μακεδονικό.

Τι πρότεινε ο Πάνος Καμμένος στις ΗΠΑ

Όπως παρουσίασε χθές το economico.gr ο Πάνος Καμμένος από τις ΗΠΑ, όπου είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν, και τον αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, υφυπουργό Γουές Μίτσελ, αφού εκτίμησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα περάσει από την Βουλή των Σκοπίων, παρουσίασε την δική του εναλλακτική πρόταση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας η ελληνική πλευρά έδειξε την «καλή της θέληση», αλλά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατέδειξε ότι η πλειονότητα των πολιτών στην γειτονική χώρα δεν στηρίζει την συμφωνία. Όπως εκτίμησε, αυτό το γεγονός θα δώσει στο μέλλον συνέχεια στον αλυτρωτισμό.

Για τον λόγο αυτόν, και συνεκτιμώντας ότι η συμφωνία δεν θα επικυρωθεί από την ΠΓΔΜ, ο Πάνος Καμμένος πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Βουλγαρία. Πρότεινε, μάλιστα, σε μεταγενέστερο χρόνο να συμμετάσχει και η Σερβία. Κατά τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, με την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας από την μία επιτυγχάνεται ο γεωπολιτικός στόχος των ΗΠΑ, που είναι η ανάσχεση της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια, από την άλλη μπαίνει στο πάρκινγκ το ονοματολογικό των Σκοπίων, η επίλυση του οποίου μετατίθεται στο μέλλον.

Θύελλα στην κυβέρνηση

Όμως οι δηλώσεις Καμμένου στην Ουάσινγκτον άνοιξαν και ένα ακόμη θέμα στην κυβέρνηση. Γιατί αποκάλυψαν ότι ο ιδιόρρυθμος αριστεροδέξιος κυβερνητικός σχηματισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σχεδιάζει να κάνει τη χώρα σταθερό … αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, με τον κάθε κυβερνητικό εταίρο να παραδίδει τα διαπιστευτήριά του στην Ουάσινγκτον πλειοδοτώντας σε προσφορά βάσεων.

Χθες ο ακραία δεξιός υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε να προσφέρει στις ΗΠΑ περισσότερες βάσεις από αυτές που πριν μερικούς μήνες πρόσφερε ο πρώην κομμουνιστής υπουργός Εξωτερικών με την έγκριση προφανώς του Αριστερού πρωθυπουργού.Στις νέες βάσεις στην Κρήτη και τη Λάρισα που απέκτησαν οι αμερικανοί φίλοι μας από τον κ.Κοτζιά, ο κ. Καμμένος πρόσθεσε και αυτός τια δικά του “δωράκια” στην Αλεξανδρούπολη, το Βόλο, το Άκτιο και την Καλαμάτα.

Ανεξάρτητα από τις εθνικές προτεραιότητες για την ασφάλεια της περιοχής και τον σταθερό προσανατολισμό της χώρας – προτεραιότητες που τα περισσότερα κόμματα αναγνωρίζουν – η εικόνα μιας κυβέρνησης που οι εταίροι της διαγκωνίζονται σε επίδειξη ικανότητας “ντελιβερά” των ΗΠΑ δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την ίδια την αξιοπιστία των εθνικών επιλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΛΟΥΔΗ:

Ο Πάνος Καμμένος διευθυντής ορχήστρας σε κυβέρνηση – οπερέττα

Καμία δημοσίευση για προβολή