Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών “είναι κοντά σε λύση εκεχειρίας”. Όλο το παρασκήνιο

Από αριστερά προς τα δεξιά: ο διευθυντής της CIA William Burns, ο διευθυντής της Μοσάντ David Barnea και ο πρωθυπουρός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι

Ενώ κορυφαίοι αξιωματούχοι και επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών από το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ συζητούν στο Κάιρο εκεχειρία – που περιλαμβάνει εγγυήσεις ότι τα μέρη θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός – ανώτερος διπλωμάτης είπε ότι “θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά για την επίτευξη συμφωνίας”

Το Ισραήλ και η Χαμάς φαίνεται ότι σημειώνουν πρόοδο προς μια διευρυμένη συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους με άμεση γνώση των συνομιλιών, καθώς την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συναντήσεις μεταξύ όλων των πλευρών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

“Έχουμε σημαντική πρόοδο”

Ένας ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι διαμεσολαβητές έχουν επιτύχει “σχετικά σημαντική” πρόοδο στις διαπραγματεύσεις λίγο πριν από τη συνάντηση του επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, του επικεφαλής της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ, του επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς, του επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Καμέλ και του πρωθυπουργού του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι στο Κάιρο για την περαιτέρω προώθηση των συνομιλιών.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνάντηση θα επικεντρωθεί στη “διαμόρφωση ενός τελικού σχεδίου” μιας ανθρωπιστικής παύσης έξι εβδομάδων, με εγγυήσεις ότι τα μέρη θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Ένας δυτικός διπλωμάτης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα δήλωσε επίσης ότι μια συμφωνία έξι εβδομάδων ήταν στο τραπέζι, αλλά προειδοποίησε ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία. Ο διπλωμάτης δήλωσε ότι οι συζητήσεις είναι κρίσιμες για τη γεφύρωση των εναπομεινάντων κενών.

Και οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν την άδεια να συζητήσουν τις ευαίσθητες συνομιλίες με τα μέσα ενημέρωσης.

Αν και οι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν τις ακριβείς λεπτομέρειες της διαφαινόμενης συμφωνίας – συμπεριλαμβανομένου του πόσοι όμηροι θα απελευθερωθούν – οι πλευρές συζητούσαν ποικίλες προτάσεις εδώ και εβδομάδες.

Τι προτείνει το Ισραήλ – τι αντιπροτείνει η Χαμάς

Το Ισραήλ φέρεται να πρότεινε μια δίμηνη διακοπή των μαχών, κατά την οποία οι όμηροι θα απελευθερώνονταν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που έχουν φυλακιστεί  από το Ισραήλ, και θα επιτρεπόταν σε κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα να μετακομίσουν σε άλλες χώρες.

Η Χαμάς απέρριψε αυτούς τους όρους. Κατέστρωσε ένα σχέδιο τριών φάσεων των 45 ημερών η καθεμία, στο οποίο οι όμηροι θα απελευθερώνονταν σταδιακά, το Ισραήλ θα απελευθέρωνε εκατοντάδες φυλακισμένους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων μαχητών της και ο πόλεμος θα τερματιστεί με την αποχώρηση των στρατευμάτων του Ισραήλ.

Αυτό θεωρήθηκε ως μη εφικτό για το Ισραήλ, το οποίο θέλει να ανατρέψει τη Χαμάς πριν τερματίσει τον πόλεμο.

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα κάνουν “ό,τι είναι δυνατόν” για μια συμφωνία

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε σήμα τη Δευτέρα ότι μια συμφωνία μπορεί να είναι εφικτή: “Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας βρίσκονται στο τραπέζι”, δήλωσε ο Μπάιντεν έχοντας δίπλα του τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β’, προσθέτοντας: “Υπάρχουν κενά που παραμένουν”. Είπε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν “ό,τι είναι δυνατόν” για να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Από την πλευρά του ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα επέκρινε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, δηλώνοντας ότι η σφαγή θα πρέπει να θεωρείται απαράδεκτη για όλους τους μουσουλμάνους, ενώ παράλληλα ζήτησε μια “διαρκή” κατάπαυση του πυρός που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα που προκλήθηκε από την πρωτοφανή επίθεση.

Ιράν: “δεν επιδιώκουμε επέκταση του πολέμου

Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν βρίσκεται στη μέση της δικής του περιφερειακής περιοδείας που έχει ως στόχο την υπόθεση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, επισκεπτόμενος το Κατάρ, τη Συρία και τον Λίβανο, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα για συνομιλίες που, όπως δήλωσε το γραφείο του, είχαν ως στόχο την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

  • Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Νασράλα το Σάββατο, ο Αμπντολαχιάν υποστήριξε ότι το Ιράν “ουδέποτε επεδίωξε την επέκταση του πολέμου στην περιοχή”, λέγοντας ότι πιστεύει ότι “ο πόλεμος δεν είναι η λύση”.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις

Οι συνομιλίες προχωρούν ακόμη και μετά την εντατικοποίηση της επίθεσης του Ισραήλ στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας, όπου 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει για να αναζητήσουν καταφύγιο από τις μάχες αλλού. Μια ισραηλινή αποστολή διάσωσης ομήρων απελευθέρωσε δύο αιχμαλώτους που κρατούνταν στην πόλη κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων. Στην επιδρομή αυτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 74 Παλαιστίνιοι σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Χαμάς, οι αριθμοί των οποίων δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών.

Το Ισραήλ έχει θέσει ως κύριους στόχους του πολέμου την καταστροφή των κυβερνητικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων, ο οποίος ξεκίνησε όταν χιλιάδες τρομοκράτες της Χαμάς οργίασαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και αιχμαλωτίζοντας άλλους 253, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί εκτοπίστηκαν από κατεστραμμένες κοινότητες.

Ο πόλεμος προκάλεσε τεράστια καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, με περισσότερους από 28.000 νεκρούς, σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς που εδρεύουν στη Γάζα. Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα και περιλαμβάνει περίπου 10.000 μαχητές της Χαμάς που το Ισραήλ λέει ότι σκότωσε σε μάχες. Το Ισραήλ λέει επίσης ότι σκότωσε περίπου 1.000 ενόπλους της Χαμάς μέσα στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή