Πόλεμος Ισραήλ με Χαμάς: Γιατί η Τουρκία χαιρέτησε με… σφιγμένα δόντια τη συμφωνία για τετραήμερη εκεχειρία

Ερντογάν: ΗΠΑ και Βρετανία θα μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε «θάλασσα από αίμα»

Αν και στην συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, ήταν το Κατάρ και όχι η Άγκυρα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, η Τουρκία χαιρέτησε τη συμφωνία και συνεχάρη το Κατάρ.

Σε ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως «θετική εξέλιξη για την αποφυγή ενός νέου αιματοκυλίσματος». Η Άγκυρα αναμένει όπως αναφέρει η ανακοίνωση την «πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας» που περιλαμβάνει επίσης την παροχή μεγάλης ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα, κάτι στο οποίο θέλει να εμπλακεί και η Τουρκία. «Ελπίζουμε ότι η ανθρωπιστική παύση θα συντείνει σε μια μόνιμη διακοπή της σύγκρουσης και θα εγκαινιάσει μια διαδικασία για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη με βάση τη λύση των δύο κρατών», ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ανάγκην φιλοτιμίαν

Παράλληλα η Άγκυρα συνεχίζει τη μεταφορά Τούρκων πολιτών από τη Γάζα στην Τουρκία. Στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να φτάσουν σήμερα 100 Τούρκοι πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους, που πέρασαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο χθες. Η αιφνίδια συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας ακύρωσε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με νηοπομπή 1.000 πλοίων από την Τουρκία στη Γάζα, στερώντας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ευκαιρία να προβάλλει τη σημασία της Τουρκίας στην επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.

Και, κάπου εδώ βρίσκεται και ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία εποίησε την ανάγκην φιλοτιμίαν και υποδέχθηκε με θετικό τρόπο τη συμφωνία για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, χωρίς, πάντως, να μπορεί να κρύψει την… ξινίλα της: διότι διαπιστώνει ότι, παρά τις προσπάθειές της να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή για την απελευθέρωση των ομήρων – κάτι που ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, φάνηκε να επιδιώκει από την πρώτη στιγμή – εντούτοις οι προσπάθειες αυτές έπεσαν στο κενό, ενώ η Ντόχα απεδείχθη πολύ πιο αποτελεσματική και, μάλιστα, ανέλαβε και ρόλο εγγυητή της τήρησης των συμφωνηθέντων.

«Πολύ λάδι κι από τηγανίτα τίποτα»

Στην ουσία, η Άγκυρα φάνηκε ότι είναι «πολύ λάδι κι από τηγανίτα τίποτα» σε μια υπόθεση που βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής του Ερντογάν ώστε η Τουρκία να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στον αραβικό, αλλά και ευρύτερα στον ισλαμικό κόσμο. Ταυτόχρονα, η εξαιρετικά επιθετική της στάση έναντι του Ισραήλ και η… κάλυψη που παρέχει στη Χαμάς (ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε τους μαχητές της οργάνωσης «μουτζαχεντίν», «μαχητές της πίστης») προκαλεί προβληματισμό στους Άραβες, οι οποίοι ανησυχούν σφόδρα για πιθανή επέκταση του πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό, και παρότι το Κατάρ δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τους γείτονές του, η επιτυχία της Ντόχα να πετύχει ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγές κρατουμένων έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους Άραβες, αλλά και από τη Δύση, καθώς το Κατάρ μοιάζει να παίζει ένα long game ισορροπιών το οποίο απέδωσε καρπούς σε μια κρίσιμη φάση. Αντιθέτως, η Τουρκία, παρά τις συνεχείς φωνές της, δεν δείχνει να πείθει ότι μπορεί να παίξει ρόλο ενδιάμεσου για την αποκλιμάκωση μιας κρίσης που απειλεί τις παγκόσμιες ισορροπίες.

Καμία δημοσίευση για προβολή