Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η συνέντευξη Πούτιν στον Τάκερ Κάρλσον πονοκεφαλιάζει τον Μπάιντεν

Γιατί η συνέντευξη Πούτιν στον Τάκερ Κάρλσον πονοκεφαλιάζει τον Μπάιντεν

Για τους μη ενημερωμένους, μια executive summary: ο ακροδεξιός και φιλοτραμπικός παρουσιαστής Τάκερ Κάρλσον μετέβη στη Μόσχα όπου και πήρε συνέντευξη από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Κάρλσον διαφήμισε τη συνέντευξή του ως τη μοναδική που έδωσε σε δυτικό μέσο ο Ρώσος πρόεδρος από την έναρξη του πολέμου και θα μεταδοθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή και από το Χ/Twitter με τις «ευλογίες» του Ίλον Μασκ.

Το Κρεμλίνο επιχείρησε να περιορίσει κάπως τους κομπασμούς του Κάρλσον, η ΕΕ άρχισε να λέει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο κυρώσεων στον παρουσιαστή, ωστόσο, ο άνθρωπος που προβληματίζεται περισσότερο απ’ όλους για τη συνέντευξη αυτή δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος και πλέον απλώς αναμένει να διαπιστώσει το μέγεθος της ζημιάς που θα προκαλέσει η συνέντευξη Πούτιν στην προσπάθειά του να σπάσει το πολιτικό αδιέξοδο και να περάσει από το Κογκρέσο νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

Κακή στιγμή

Η αλήθεια είναι ότι η συνέντευξη Πούτιν στον Κάρλσον δεν θα μπορούσε να έλθει σε πιο κακή στιγμή, καθώς η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έφτασε σε νέο χαμηλό επίπεδο: την Τετάρτη άλλη προσπάθεια του Κογκρέσου να λάβει περισσότερη βοήθεια προς την Ουκρανία κατέρρευσε με συνοπτικές διαδικασίες και τα 66 δισ. δολάρια που η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να δώσει στο Κίεβο παραμένουν σε… limbo, χωρίς να διαφαίνεται κάποια λύση και ενώ η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της σε περιοχές της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα, η συνέντευξη  δίνει στον Ρώσο πρόεδρο μια χρυσή ευκαιρία να διαβρώσει περαιτέρω την πιθανότητα να εγκρίνουν οι ΗΠΑ περισσότερη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα ικανοποιούσε, με μια κίνηση, τρεις στόχους: να πάρει βοήθεια για την Ουκρανία και το Ισραήλ και επίσης να ενισχύσει την ασφάλεια στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, αλλά οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι το απέρριψαν.

Πόλεμος φθοράς

Σύμφωνα με αναλυτές, βρισκόμαστε σε μια στιγμή που ο Πούτιν περίμενε εδώ και καιρό: είναι κοινή εκτίμηση εδώ και καιρό ότι ο Πούτιν διεξάγει έναν πόλεμο φθοράς, στοιχηματίζοντας ότι έχει μεγαλύτερη αντοχή από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας. Στο πρόσωπο του Κάρλσον, ο Πούτιν βρήκε έναν δημοσιογράφο που πιθανόν να είναι δεκτικός στις απόψεις του, καθώς έχει κατηγορηθεί ότι απηχεί τη ρωσική προπαγάνδα για την Ουκρανία και έχει διαφωνίσει με την παροχή αμερικανικής βοήθειας στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρωσία, ο Κάρλσον έχει ήδη κατηγορηθεί για την προώθηση ψευδών γεγονότων. Ακόμη και το Κρεμλίνο δήλωσε ότι έκανε λάθος όταν ισχυρίστηκε ότι κανένας άλλος δυτικός δημοσιογράφος δεν είχε καν προσπαθήσει να πάρει συνέντευξη από τον Πούτιν. Οι αξιωματούχοι του Πούτιν είπαν ότι απλά απέρριψαν όλους τους άλλους.

Αλλαγή στρατηγικής

Επίσης, επισημάνθηκε η παράλειψη του Κάρλσον να αναφέρει άλλους δημοσιογράφους των οποίων οι προσπάθειες δεν αντιμετωπίστηκαν με πρόσκληση στη Μόσχα αλλά με κελί φυλακής. Ο Evan Gershkovich της Wall Street Journal και η Alsu Kurmasheva του Radio Free Europe έχουν κλειδωθεί εδώ και μήνες. Πολλοί Ρώσοι δημοσιογράφοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από φόβο ότι θα τιμωρηθούν και αυτοί.

Αν και το κύρος του Κάρλσον έχει απομειωθεί σημαντικά μετά τις ημέρες που ήταν ο παρουσιαστής με την υψηλότερη τηλεθέαση στο Fox News, εξακολουθεί να έχει ένα τεράστιο ακροατήριο μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που ο Πούτιν επιδιώκει να προσεγγίσει, έχοντας προσαρμόσει την προπαγάνδα τους ώστε να απευθύνονται στη ρεπουμπλικανική δεξιά και επιδιώκοντας να παρουσιάσουν τη Ρωσία ως προπύργιο των χριστιανοσυντηρητικών ιδεωδών.

Πονοκέφαλος

Ο σκεπτικισμός του Κάρλσον σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία έχει επίσης υποστηριχθεί από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον επικρατέστερο υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το 2024, και τους υποστηρικτές του στο Κογκρέσο. Εξαπλώνεται γρήγορα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων που προηγουμένως συμφωνούσαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Όλα αυτά εξηγούν γιατί ο Μπάιντεν και οι επιτελείς του «πονοκεφαλιάζουν» για τη συνέντευξη του Πούτιν: θεωρούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα βρει «ανοιχτό γήπεδο» για να «παίξει μπάλα» και να φθείρει ακόμα περισσότερο την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Με το Κογκρέσο να βρίσκεται σε αδιέξοδο και τους Ρεπουμπλικάνους σε… παράκρουση, ο φόβος ότι το Κίεβο μπορεί να μείνει αβοήθητο σε μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου είναι υπαρκτός.

Καμία δημοσίευση για προβολή