Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γερμανία είπε συντριπτικό «όχι» στο αίτημα της Ουκρανίας για πυραύλους Taurus

Η Γερμανία είπε συντριπτικά «όχι» στην. Ουκρανία για πυραύλους Taurus

Μπορεί ο Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν, να ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα παραδώσει 40 πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς τύπου Scalp στην Ουκρανία, ωστόσο, στη Γερμανία η Bundestag ψήφισε συντριπτικά «όχι» για την παράδοση πυραύλων cruise τύπου Taurus στο Κίεβο.

Ειδικότερα, το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο πραγματοποίησε ψηφοφορία σχετικά με την παράδοση των περίφημων πυραύλων cruise στην Ουκρανία, μετά από έντονες πιέσεις και αιτήματα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, δηλαδή της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), η οποία ολοκληρώθηκε με την καταμέτρηση ψήφων να είναι 485 «κατά», 178 «υπέρ» και τρεις αποχές, οπότε οι Γερμανοί νομοθέτες κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν να στείλουν τους εξελιγμένους πυραύλους στο Κίεβο.

Όχι του Σολτς

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση της Bundestag δεν έχει δεσμευτική χαρακτήρα, καθώς τον «τελευταίο λόγο» έχει ο Όλαφ Σολτς, εντούτοις οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να έχουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για την υπόθεση αυτή, αφού ο καγκελάριος έχει τονίσει ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να παραδώσει τους πυραύλους Τaurus. Επιπρόσθετα, αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα και αν τελικά προχωρούσε η προμήθειά τους, τα ουκρανικά αεροσκάφη θα ήταν σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν μετά από 16 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς είναι συμβατός με μαχητικά Tornado της Luftwaffe, με EF-18 της Ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας και F-15K της Πολεμικής Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Κορέας. Μέχρι το 2028, αναμένεται να έχει λάβει την έγκριση για ενσωμάτωση και στα αεροσκάφη Eurofighter.

Οι επιφυλάξεις

Το Taurus KEPD 350, το οποίο τέθηκε για πρώτη φορά στη γερμανική υπηρεσία το 2005, έχει αυτονομία περίπου 500 χιλιόμετρα. Ο πύραυλος φέρει μια κεφαλή δύο σταδίων κατηγορίας 1.000 λιβρών που ονομάζεται MEPHISTO (Multi-Effect Penetrator Highly Sophisticated and Target Optimised) που έχει σχεδιαστεί για να του επιτρέπει να χτυπά αποτελεσματικά ακόμα και τους πιο δύσκολους στόχους. Χρησιμοποιεί σύστημα αδρανειακής πλοήγησης (INS), σύστημα GPS και ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης.

Ο βασικός προβληματισμός του Βερολίνου είναι ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία για να χτυπήσουν στόχους εντός ρωσικής επικράτειας, κάτι που η Μόσχα μπορεί να θεωρήσει ως πιο άμεση εμπλοκή της Γερμανίας στη σύρραξη με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για την εξέλιξη του πολέμου. Ταυτόχρονα, εξαρχής η Γερμανία έχει φανεί επιφυλακτική στη μεταφορά οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας στην Ουκρανία, ιδίως, δε, πριν κάνει κάτι αντίστοιχο η Ουάσινγκτον.

Καμία δημοσίευση για προβολή