Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Μήνυμα Μητσοτάκη, “θέλω να είμαι αισιόδοξος” για τα ελληνοτουρκικά, αλλά “δεν είμαι αφελής”

Μητσοτάκης:

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα εκτιμά την ελληνοτουρκική προσέγγιση, αλλά πάντα θα κρατά τις επιφυλάξεις της, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού “Foreign Policy“, Ravi Agrawal.

“Δεν είμαι αφελής”

Δεν είμαι αφελής. Έχουμε δει ποια ήταν η στάση της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος και θέλω να βασίζομαι στα θετικά βήματα που έχουν κάνει και οι δύο χώρες…“, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφέρόμενος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ σημείωσε ότι “έχω συνομιλήσει τόσο με τον πρόεδρο Τραμπ, όσο και τον πρόεδρο Μπάιντεν και πιστεύω ότι δεν θα ήταν σωστό για οποιονδήποτε ξένο ηγέτη να εκφράσει την άποψή του για κάτι που είναι εντελώς δημοκρατικό. Εμείς ως Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστούμε με όποιον κερδίσει τις εκλογές και με όποιον αποφασίσει ο αμερικανικός λαός να τον διοικήσει“.

Σχετικά με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι “αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ερυθρά θάλασσα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όχι μόνο για την ελληνική ναυσιπλοΐα, αλλά και το διεθνές εμπόριο και μάλιστα σε μία εποχή που προσπαθούμε να ρίξουμε τον πληθωρισμό, αυτές οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορεί να υπονομεύσουν την παγκόσμια προσπάθεια“, ενώ υπογράμμισε ότι η στήριξη στην Ουκρανία από την Ευρώπη πρέπει να συνεχιστεί σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, υπενθυμίζοντας την άμεση ανταπόκριση της χώρας μας, μόλις άρχισε η ρωσική εισβολή.

“Μήνυμα” προς το Ισραήλ

Όσον αφορά στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, τόνισε ότι “ως Ελλάδα έχουμε πάρει μία πάρα πολύ καλά σταθμισμένη θέση όσον αφορά στην κρίση στη Μέση Ανατολή. Στηρίξαμε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και επιμείναμε στην απελευθέρωση των ομήρων, ενώ ταυτόχρονα κάναμε ένα σαφή διαχωρισμό μεταξύ της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. […] Ανησυχούμε για τον πόνο που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στη λωρίδα της Γάζας“.

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε ότι “προσπαθούμε να κάνουμε όσα μπορούμε, για να διασφαλίσουμε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αυτό είναι πολύ μεγάλη πρόκληση, αλλά καταλαμβάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια…Όλοι θα πρέπει να ανησυχούν για το γεγονός ότι πλέον έχουμε πάνω από 10.000 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα αυτής της σύρραξης…Δεν πιστεύω ότι είναι στρατηγικό συμφέρον του Ισραήλ να δημιουργήσει μία νέα γενιά ορφανών η μία γενιά γονιών που έχασαν τα παιδιά τους“.

Τώρα είναι η σωστή στιγμή να γίνουμε Ευρώπη

Όσον αφορά στα εσωτερικά της χώρας, ο Κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι “έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια, την ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή και μία ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Να συνεχίσουμε και να διατηρήσουμε αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αλλάξουμε τον ιστό της κοινωνίας, για να γίνει πραγματικά ευρωπαϊκή. […] Τώρα είναι η σωστή στιγμή να γίνουμε Ευρώπη και με αυτό εννοώ να συγκλίνουμε πραγματικά με την Ευρώπη σε όλα τα μέτωπα“.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία πολύ καλή θέση, καθώς δεν υπάρχει κάποια σημαντική πολιτική πρόκληση ή κίνδυνος στο άμεσο μέλλον. […] Εμείς τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας. Επικεντρωθήκαμε στην κοινωνία. Η Ελλάδα το 2023 βρέθηκε σε μια πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με αυτή που βρισκόταν το 2019. […] Ακολουθήσαμε μία υπεύθυνη οικονομική πολιτική, είμαστε υπεύθυνοι πατριώτες με την έννοια ότι προστατεύσαμε τα σύνορα μας όταν η Τουρκία προσπάθησε να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα. Δείξαμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και ταυτόχρονα είμαστε φιλελεύθεροι και προοδευτικοί όσον αφορά στις κοινωνικές πολιτικές“, υπογράμμισε.

Καμία δημοσίευση για προβολή