Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα «δεν ανησυχεί» για τα δυτικά άρματα μάχης, «δεν θα αλλάξουν κάτι»

Σε δεινή θέση η Ρωσία, μικρότερο του αναμενομένου το στρατιωτικό απόθεμά της

Την ώρα που η Δύση ετοιμάζεται να στείλει ακόμα και βαρέως τύπου άρματα μάχης στην Ουκρανία, ώστε να προχωρήσει σε αντεπίθεση, η Ρωσία μοιάζει να… αδιαφορεί για την περαιτέρω αμυντική ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων.

Έτσι, ο port parole της Ρωσικής Προεδρίας, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες που προμηθεύουν με επιπλέον άρματα μάχης την Ουκρανία δεν θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου και η Δύση θα μετανιώσει για την «ψευδαίσθηση» της πως η Ουκρανία θα κερδίσει στο πεδίο της μάχης τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι «έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι τέτοιες προμήθειες δεν θα αλλάξουν ριζικά τίποτα, αλλά θα προσθέσουν προβλήματα στην Ουκρανία και στον λαό της».

«Αυταπάτη ότι η Ουκρανία μπορεί να πετύχει στο πεδίο»

Ερωτηθείς αν η προμήθεια προηγμένου οπλισμού στην Ουκρανία σημαίνει ότι κλιμακώνεται ο πόλεμος, ο Πεσκόφ απάντησε ότι «πράγματι εξελίσσεται σε ένα ανοδικό σπιράλ. Βλέπουμε μια αυξανόμενη έμμεση και κάποιες φορές άμεση ανάμειξη χωρών του NATO σε αυτή τη σύγκρουση…Βλέπουμε μια προσήλωση στη δραματική αυταπάτη ότι η Ουκρανία μπορεί να πετύχει στο πεδίο της μάχης. Αυτή είναι μια δραματική ψευδαίσθηση της δυτικής κοινότητας για την οποία θα μετανιώσει τουλάχιστον μια φορά, είμαστε βέβαιοι γι΄αυτό».

Όπως είπε ο Πεσκόφ, ο τρόπος για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση είναι να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες που είχε εκφράσει η Ρωσία στο τέλος του 2021, μερικές εβδομάδες προτού αρχίσει η αποκαλούμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έπρεπε να αντιδράσει για να προστατεύσει τους ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία από τις διώξεις και για να αποτρέψει την επιθετική Δύση να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία για να απειλήσει τη Ρωσία.

Στο ναδίρ οι σχέσεις με ΗΠΑ

Παράλληλα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό στη μέση της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν και ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ελπίδα βελτίωσης. Οι ήδη τεταμένες αμερικανορωσικές σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον περασμένο χρόνο, από τότε δηλαδή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και οι δυτικές χώρες απάντησαν με την επιβολή μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας και με την προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία.

«Οι διμερείς σχέσεις είναι πιθανόν στη χειρότερη φάση τους μέχρι σήμερα, δυστυχώς. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα βελτίωσης στο εγγύς μέλλον», είπε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ. Ενώ έχουν σημειωθεί κάποιες επιτυχίες στον τομέα της διπλωματίας, όπως οι ανταλλαγές κρατουμένων, οι επαφές που έχουν γίνει σε ανώτατο επίπεδο είναι ελάχιστες, τόνισε, ενώ δεν μίλησε καθόλου για το αν παραμένει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών και αν οι Σεργκέι Σόιγκου και Λόιντ Όστιν έχουν συνομιλίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή