Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο στην Ελβετία. Κάνει «παιχνίδι» με το χρόνο

Η Μόσχα ανέφερε στις 26 Φεβρουαρίου ότι η ιδέα της διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία χωρίς τη Ρωσία είναι γελοία

Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να συμμετάσχει σε μια ειρηνευτική διάσκεψη συνόδου κορυφής για την Ουκρανία που αναμένεται να διεξαχθεί στην Ελβετία, ακόμη κι αν λάβει επίσημη πρόσκληση, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το Κρεμλίνο ανέφερε στις 26 Φεβρουαρίου ότι η ιδέα της διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών χωρίς τη Ρωσία είναι γελοία, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε τονίσει ότι ελπίζει σε μια εαρινή σύνοδο κορυφής στην Ελβετία με αντικείμενο συζήτησης το ειρηνευτικό του όραμα με τους συμμάχους του Κιέβου.

“Στο χείλος της αβύσσου”

Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να επεκταθεί γεωγραφικά, λόγω των άστοχων ενεργειών ενός ή δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Η Μ. Ζαχάροβα σημείωσε ότι η Ρωσία θεωρεί πως η Δύση βαδίζει “στο χείλος της αβύσσου” και, με τις ενέργειές της στην Ουκρανία, ωθεί προς τα εκεί και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ζαχάροβα προέτρεψε επίσης τη Δύση να εγκαταλείψει την ιδέα ότι θα μπορούσε να νικήσει στρατηγικά τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η χώρα του είναι τεχνικά έτοιμη ανά πάσα στιγμή για πυρηνικό πόλεμο και προειδοποίησε ότι αν οι ΗΠΑ στείλουν στρατό στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο θα αντιμετωπίσει την κίνηση αυτή ως άμεση εμπλοκή στη σύρραξη.

Η στρατηγική του Κρεμλίνου

Σημειώνεται ότι και η Μόσχα έχει προσπαθήσει -δι’ αντιπροσώπων- να ιχνηλατήσει αν υπάρχει διάθεση ειρηνευτικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία, ωστόσο η Ουάσινγκτον έκρινε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει πραγματική διάθεση για συνομιλίες, καθώς θέτει ως προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση ως ρωσικών των υπό κατοχή εδαφών της Ουκρανίας και άλλες σκληρές εγγυήσεις ασφαλείας.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, και δεδομένης της δυστοκίας ΗΠΑ και ΕΕ να στείλουν νέο στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία (και μετά την όχι και τόσο επιτυχημένη θερινή αντεπίθεση του Κιέβου), το Κρεμλίνο θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάποια βιασύνη για ειρηνευτικές συνομιλίες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ενδεχομένως καταφέρουν να αποκομίσουν και επιπλέον εδαφικά κέρδη, λόγω της αδυναμίας της Ουκρανίας να απαντήσει αποτελεσματικά με στρατιωτικό τρόπο στις ρωσικές επιθέσεις στο έδαφος και από αέρος.

Και ο παράγοντας Τραμπ

Και μέσα σε όλα αυτά, όλος ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και στο ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο. Εκπρόσωπός της προεκλογικής του εκστρατείας ξεκαθάρισε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι κορυφαία προτεραιότητα στη δεύτερη θητεία του θα είναι να διαπραγματευτεί γρήγορα τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας».

Προσέθεσε, δε, ότι «επίσης, ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει ότι τα ευρωπαϊκά έθνη θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερο μέρος του κόστους της σύγκρουσης, καθώς οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει σημαντικά περισσότερα, κάτι που δεν είναι δίκαιο για τους φορολογούμενους μας», ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, ο Τραμπ θα περικόψει δραματικά την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, με τον Ούγγρο προθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, να δηλώνει ότι ο πρώην πρόεδρος «δεν πρόκειται να δώσει δεκάρα» στο Κίεβο.

Καμία δημοσίευση για προβολή