Όταν το φεγγάρι γίνεται κόκκινο: Η Κίνα, με τη βοήθεια της Ρωσίας, θέλει να κατασκευάσει μια βάση στη Σελήνη

Η Κίνα, με τη βοήθεια της Ρωσίας, θέλει να κατασκευάσει μια βάση στη Σελήνη

Αν το κινεζικό καθεστώς καταφέρει να κατασκευάσει την πρώτη εγκατάσταση στο φεγγάρι, είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσει να εμποδίσει άλλες χώρες να προσγειωθούν στη Σεληνιακή επιφάνεια. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σκοπεύει στην πραγματικότητα να προσαρτήσει τα κοντινά μέρη του ηλιακού συστήματος.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο  Gordon G. Chang διακεκριμένος ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Gatestone και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του.

Όπως επεσήμανε στον Chang ο Richard Fisher από το International Assessment and Strategy Center, ο κινεζικός έλεγχος της Σελήνης θα παραχωρούσε τον έλεγχο του Cis-Lunar space, του τμήματος του διαστήματος μεταξύ της Γης και της Σελήνης. Ο έλεγχος του διαστήματος Cis-Lunar θα έδινε σε μια χώρα τη δυνατότητα να καταρρίπτει ή να αχρηστεύει με άλλο τρόπο δορυφόρους του βαθέως διαστήματος, οι οποίοι είναι απαραίτητοι, μεταξύ άλλων, για την έγκαιρη προειδοποίηση επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους.

Συνεργασία Κίνας – Ρωσίας

Το Πεκίνο και η Μόσχα τα καταλαβαίνουν όλα αυτά. Το 2021, η Roscosmos, η ρωσική διαστημική υπηρεσία και η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας συμφώνησαν να κατασκευάσουν μια κοινή βάση στο φεγγάρι, που θα ονομαστεί Διεθνής Σεληνιακός Ερευνητικός Σταθμός.

Το Πεκίνο και η Μόσχα σημειώνουν πρόοδο. “Σήμερα, εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρουμε στο φεγγάρι και να τοποθετήσουμε εκεί έναν αντιδραστήρα ενέργειας από κοινού με τους Κινέζους εταίρους μας κάπου μεταξύ 2033 και 2035”, δήλωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ, ο διευθύνων σύμβουλος της Roscosmos, στις 5 Μαρτίου στο TASS.

Η Κίνα και η Ρωσία εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικής ενέργειας επειδή, εξήγησε ο Μπορίσοφ, οι ηλιακοί συλλέκτες δεν θα μπορούσαν να παρέχουν επαρκή ενέργεια στην εγκατάσταση. Οι δύο χώρες, είπε, θα κατασκευάσουν τον αντιδραστήρα “χωρίς την παρουσία ανθρώπων”. Αποκάλυψε ότι είναι “σχεδόν έτοιμοι”.

Η Κίνα και η Ρωσία σχεδιάζουν να κατασκευάσουν τον σταθμό τους στον πολυπόθητο νότιο πόλο της σελήνης, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή σκιά.

Η Κίνα έχει παρουσία στο φεγγάρι από το 2013

Οι κινεζικές προσπάθειες για την κατασκευή της βάσης ήταν αποφασιστικές και επιτυχείς. Η Κίνα έχει παρουσία στο φεγγάρι από το 2013, όταν το Chang’e-3 τοποθέτησε στην επιφάνεια τόσο ένα σκάφος προσεδάφισης όσο και ένα ρόβερ. Το Chang’e 4, το οποίο προσεδαφίστηκε στην άλλη πλευρά του φεγγαριού τον Ιανουάριο του 2019, συλλέγει δεδομένα, πιθανώς για μια μόνιμη θέση.

Επιπλέον, η χώρα ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα εκτοξεύσει μεγάλους, επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους, που θα κατασκευαστούν από την κρατική China Aerospace Science and Technology Corp. το 2025 και το 2026.

Θυμίζουμε ότι το Πεκίνο ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο την πρόθεσή του να προσεδαφίσει έναν άνθρωπο στο φεγγάρι έως το 2030.

“Αν δεν πάμε εμείς στη Σελήνη, θα πάνε άλλοι…”

Η Δύση θα πρέπει να βλέπει την κινεζική και τη ρωσική πρόοδο με ανησυχία. Το καθεστώς της Κίνας, για παράδειγμα, έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να “κατακτήσει” το διάστημα.

  • “Το σύμπαν είναι ένας ωκεανός, το φεγγάρι είναι τα νησιά Ντιαογιού, ο Άρης είναι το νησί Χουανγκιάν”, δήλωσε ο Ye Peijian, το 2017 (επικεφαλής του σεληνιακού προγράμματος της Κίνας τότε) αναφερόμενος σε χαρακτηριστικά σημεία της Ανατολικής και Νότιας Κινεζικής Θάλασσας. “Αν δεν πάμε εκεί τώρα, παρόλο που είμαστε ικανοί να το κάνουμε, τότε θα κατηγορηθούμε από τους απογόνους μας. Αν πάνε εκεί άλλοι, τότε θα αναλάβουν αυτοί και δεν θα μπορείτε να πάτε, ακόμη και αν το θέλετε”.

Ο Ye, επικεφαλής του σεληνιακού προγράμματος της Κίνας τότε, ουσιαστικά απηύθυνε προειδοποίηση, διότι συνέκρινε τα κοντινά ουράνια σώματα με νησιά και εξάρσεις που το Πεκίνο διεκδικεί ως κυρίαρχο έδαφος.

Εν ολίγοις, ο Ye Peijian κατέστησε σαφές ότι το Πεκίνο σκοπεύει να αποκλείσει άλλους από το φεγγάρι, αν είναι σε θέση να το κάνει.

Το Κινεζικό μήνυμα και η NASA

Το μήνυμα δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τον διοικητή της NASA Μπιλ Νέλσον, ο οποίος τον Ιανουάριο του περασμένου έτους δήλωσε στο Politico, αναφερόμενος στην Κίνα, ότι “καλύτερα να προσέξουμε να μην φτάσουν σε ένα μέρος στο φεγγάρι με το πρόσχημα της επιστημονικής έρευνας”. Γιατί; “Δεν είναι πέρα από το φάσμα της πιθανότητας να πουν: ‘Μείνετε μακριά, είμαστε εδώ, αυτό είναι το έδαφός μας’. ”

Ο νότιος πόλος της Sελήνης είναι από τα πιο πολύτιμα “οικόπεδα” στο ηλιακό σύστημα.

“Στο νότιο πόλο, ο σεληνιακός πάγος -το νερό- μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την ενυδάτωση διψασμένων Κινέζων και Ρώσων κοσμοναυτών όσο και για τη μετατροπή του σε καύσιμο πυραύλων για αποστολές στον Άρη”, λέει ο Brandon Weichert, συγγραφέας του βιβλίου Winning Space: How America Remains a Superpower.

“Εκμεταλλευόμενη αυτή την παρθένα ακίνητη περιουσία στο φεγγάρι, η Κίνα μπορεί να κυριαρχήσει στην πιο πλούσια σε πόρους, φιλική προς τον άνθρωπο περιοχή πριν καν οι Αμερικανοί μπορέσουν να δέσουν τις διαστημικές τους μπότες”, λέει. “Θα ήταν σαν να έβαζαν στο μάτι όλες τις τρύπες με νερό στην έρημο”.

Το υπό αμερικανική ηγεσία πρόγραμμα Artemis εξετάζει επίσης μια βάση στο νότιο πόλο. Η NASA, ωστόσο, έχει καθυστερήσει τα χρονοδιαγράμματα του Artemis.

Η κυριαρχία του νότιου πόλου της Σελήνης

Η κυριαρχία του νότιου πόλου της σελήνης θα έδινε στην Κίνα ένα μεγάλο προβάδισμα για την κυριαρχία και στους κοντινούς πλανήτες. Όπως σημειώνει ο Weichert, “μια ανθρώπινη βάση στο νότιο πόλο της σελήνης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημείο εκκίνησης για να φτάσουν οι άνθρωποι πιο γρήγορα -και πιο φτηνά- στον Άρη και πέρα από αυτόν, κάτι που προφανώς επιθυμεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας”.

Το άρθρο ΙΙ της Διεθνούς Συνθήκης για το Διάστημα του 1967 απαγορεύει την “εθνική ιδιοποίηση με αξίωση κυριαρχίας, με χρήση ή κατοχή ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο”. Αλλά πότε μια συμβατική υποχρέωση εμπόδισε ποτέ τη Λαϊκή Δημοκρατία να κάνει ό,τι θέλει;

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή