Γιατί οι αγορές δεν ενδιαφέρονται για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ – Πως κινούνται οι μετοχές

Επίσημα από χθες, ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι οι μονομάχοι των εκλογών του Νοεμβρίου για μια θητεία στον Λευκό Οίκο καθώς εξασφάλισαν και οι δύο και μαθηματικά το χρίσμα στα κόμματά τους.

Επίσημα από χθες, ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι οι μονομάχοι των εκλογών του Νοεμβρίου για μια θητεία στον Λευκό Οίκο καθώς εξασφάλισαν και οι δύο και μαθηματικά το χρίσμα στα κόμματά τους.

Ωστόσο, η Wall Street δεν δείχνει να ενδιαφέρεται, τουλάχιστον προσώρας, αναφέρει σε ανάλυσή του το CNBC.

Η προεκλογική εκστρατεία, παρά το ενδεχόμενο αμφισβήτησης μεταξύ δύο πολωτικών υποψηφίων, έχει την ελάχιστη προσοχή της επενδυτικής κοινότητας. Σε αυτό που εστιάζουν περισσότερο οι αγορές είναι στο τι θέλει να κάνει η Federal Reserve παρά στο ποιος θα είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου το 2025.

Μια τέτοια αδιαφορία πιθανότατα οφείλεται σε κάποιους παράγοντες, αναφέρει το CNBC. Μια οικονομία που φαίνεται αρκετά σταθερή , οι προοπτικές για συνέχιση της πολιτικής προσαρμογής ανεξάρτητα από το ποιος κερδίζει από τη μία – και την πραγματικότητα ότι με τις πολιτικές διαιρέσεις τόσο έντονες στις ΗΠΑ, κανένας πρόεδρος δεν θα είναι ελεύθερος να θεσπίσει επιθετική ατζέντα που θα αλλάξει ριζικά την τρέχουσα κατάσταση, από την άλλη.

Ο Doug Roberts, ιδρυτής και επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στο Channel Capital Research ανέφερε χαρακτηριστικα: «Το αδιέξοδο (σ.σ gridlock) είναι καλό. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα περιθώρια [του ελέγχου του Κογκρέσου] θα είναι τόσο μικρά που δεν θα είναι σε θέση να κάνουν πολλά, ανεξάρτητα από το τι υπόσχονται».

Αυτή η πιθανότητα αδιεξόδου δίνει προοπτικές για μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη, μια σταθερή αγορά εργασίας και μιας πιο αργής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Αυτές οι συνθήκες ώθησαν τον S&P 500, τον ευρύτερο δείκτη απόδοσης της αγοράς για μεγάλες εταιρείες, σε άνοδο άνω του 8% ήδη φέτος. Σε μια ιστορική σύγκριση, στα χρόνια των προεδρικών εκλογών που χρονολογούνται από το 1952 έχουν αποφέρει κέρδη κατά μέσο όρο μόλις 7% για ολόκληρο το έτος.

«Η οικονομία φαίνεται να είναι αρκετά ισχυρή. Οι εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν και τόσο πολύ», πρόσθεσε ο Ρόμπερτς. «Μπορεί να επηρεάσει μεμονωμένους τομείς με βάση τη νομοθεσία για την οποία μιλούν. Στην ουσία, δεν πρόκειται να δείτε πολλά να συμβαίνουν. Στην αγορά αρέσει το αδιέξοδο γιατί τότε δεν πρόκειται να υπάρξει μεγάλη ανακατανομή του πλούτου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, παρά τα όσα λένε όλοι».

Από πολιτική άποψη,  τα προγράμματα του Μπάιντεν και του Τραμπ είναι σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετα.

Όσο ο νυν πρόεδρος πιέζει για πράσινη ενέργεια και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τόσο ο Τραμπ μιλά για εξόρυξη ορυκτών καυσίμων. Όσο ο Μπάιντεν υπόσχεται γενναία φορολόγηση των πλουσίων, τόσο ο Τραμπ προωθεί φορολογικές εμφανίσεις των επιχειρήσεων – κάτι που έκανε και όσο ήταν πρόεδρος.

Ακόμη και με αυτές τις αντιθέσεις, ο πρακτικός αντίκτυπος δεν ήταν τόσο έντονος. Για παράδειγμα, ο Μπάιντεν έχει διατηρήσει πολλούς από τους αμφιλεγόμενους δασμούς του Τραμπ στα εισαγόμενα αγαθά, και αμφότεροι χρησιμοποίησαν ελλειμματικές δαπάνες για να χρηματοδοτήσουν την ατζέντα τους.

Ο βασικός παράγοντας ωστόσο παραμένει η Fed. Είναι αυτή που κρατάει τη μπαγκέτα και καθορίζει τη νομισματική πολιτική που έχει επιπτώσεις στην πραγματική αγορά.

Ενώ η αγορά δεν έχει δείξει ουσιαστικά καμία αντίδραση σε κανένα από τα πυροτεχνήματα μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ, μια απόφαση της Ομοσπονδιακής τράπεζας μπορεί να την ταρακουνήσει για τα καλά, εκτιμά το CNBC.

Kι έπειτα υπάρχει και ο παράγοντας Μέση Ανατολή και η Ρωσία και κατ’ επέκταση οι διαταραχές στην αγορά πετρελαίου που προκαλούν υψηλότερο ενεργειακό κόστος.

Υπάρχει ακόμα ο παράγοντας πληθωρισμός. Ο οποίος ίσως να συνεχίζει να αποκλιμακώνεται με αργούς ρυθμούς, γεγονός που θα ωθήσει τη Fed να διατηρήσει τα υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όλα τα παραπάνω, είναι αυτά που προβληματίζουν την αγορά και όχι τόσο τα μπρα ντε φερ Μπάιντεν – Τραμπ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί, ότι αυτός που θα επικρατήσει, θα έχει και μια ακόμα δουλειά. Θα πρέπει να ορίσει πρόεδρο της Fed μετά τη λήξη της θητείας του Τζερόμ Πάουελ στις αρχεές του 2026.

Κατά κάποιο τρόπο επομένως, οι αγορές θα δώσουν τη δική τους ψήφο, καθώς οι εκλογές πλησιάζουν.

Στις 20 από τις τελευταίες 24 εκλογές, σύμφωνα με το LPL, όταν οι μετοχές είναι ανοδικές τρεις μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών, ο υφιστάμενος πρόεδρος κερδίζει. Η πτώση της αγοράς, από την άλλη πλευρά, συνήθως σηματοδοτεί μια νίκη για τον «αμφισβητία».

Οι κινήσεις επομένως της αγοράς τους επόμενους μήνες χαρακτηρίζονται δυνητικά σημαντικές για τον προσδιορισμό του νικητή των εκλογών, καταλήγει το CNBC.

Fun Fact: Για πρώτη φορά δυο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έπειτα από σχεδόν 70 χρόνια.

  • Με πληροφορίες από CNBC

Καμία δημοσίευση για προβολή