Πόλεμος στην Ουκρανία: όλα τα βλέμματα στη Γερμανία. Πιέσεις για νέες κυρώσεις στη Μόσχα και φόβοι για οικονομική κρίση

Πόλεμος στην Ουκρανία: όλα τα βλέμματα στη Γερμανία

Αν υπάρχει μια χώρα της Ευρώπης, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στη οποία είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, μετά τις εικόνες φρίκης από την Μπούκα της Ουκρανίας, αυτή δεν είναι άλλη από τη Γερμανία.

Κι αυτό, διότι η κυβέρνηση του Βερολίνου, από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας μοιάζει να «σέρνει τα πόδια της» όσον αφορά στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα. Η Γερμανία μοιάζει διχασμένη ανάμεσα στην υποχρέωση -ηθική και συμμαχική- να στηρίξει τις πιέσεις προς τη Ρωσία και στα -πολύ στενά- συμφέροντά της, που φρόντιζε να εξυπηρετεί σε κάθε κρίση.

Ωστόσο, η σφαγή στην Μπούκα προσθέτει έναν ακόμα παράγοντα πίεσης στην κυβέρνηση συνεργασίας των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και των Φιλελεύθερων, καθώς πολλαπλασιάζονται οι φωνές και εντός Γερμανίας που καλούν για νέες, ακόμα πιο αυστηρές κυρώσεις προς τη Ρωσία, οι οποίες θα «χτυπούν» και τον ενεργειακό κλάδο.

Ο διχασμός της κυβέρνησης είναι ευεξήγητος: η Γερμανία εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 50% από το ρωσικό φυσικό αέριο και ο επικεφαλής της Deutsche Bank δεν μάσησε τα λόγια του για ενδεχόμενο γερμανικό εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες: «Μια ξεκάθαρη ύφεση στη Γερμανία θα ήταν προφανώς αναπόφευκτη».

Επιφυλακτική στάση

Πάντως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπύχνερ ήταν φειδωλός, επαναλαμβάνοντας τη θέση του καγκελάριου Σολτς: «Προς το παρόν θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους», χωρίς να απαντά ρητά σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το σενάριο επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Ως προς το κρίσιμο ζήτημα της πληρωμής προμηθειών σε ρούβλι, η γερμανική κυβέρνηση παραμένει σύμφωνα με τον Μπύχνερ επίσης σαφής: οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου θα συνεχίσουν να πληρώνονται σε ευρώ ή δολάρια. Ωστόσο, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση δεν επικρατεί ομοφωνία, αλλά πολυφωνία.

Τι λένε οι υπουργοί

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνέντευξή του στο ZDF τάσσεται μεν υπέρ ενός «πέμπτου πακέτου κυρώσεων» και μάλιστα «γρήγορα, ίσως αυτή την εβδομάδα», κάνοντας λόγο όμως μόνο για κυρώσεις σε βάρος φυσικών προσώπων, περιουσιακών στοιχείων ίσως και για τον τραπεζικό τομέα.

Συνεχίζει να απορρίπτει πάντως ένα άμεσο εμπάργκο, ενώ παρουσιάζει νέο πακέτο για τη στήριξη ανανενώσιμων πηγών με γνώμονα την ενεργειακή απεξάρτηση. Από την άλλη, η υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο διακοπής παραδόσεων φυσικού αερίου πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των υπουργών της ΕΕ μετα τις αποτρόπαιες εικόνες στην Μπούτσα.

Πολυφωνία παντού.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις γερμανικών ΜΜΕ αυτή τη στιγμή καταγράφονται διαφορετικές τάσεις εντός της γερμανικής βουλής, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση. Για παράδειγμα ο βουλευτής των Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ απηύθυνε μέσω της Bαυαρικής Ραδιοφωνίας έκκληση για ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία αλλά και νέες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Aπό την άλλη, ένα τέτοιο ενδεχόμενο απορρίπτει ο συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλινγκμπάιλ καλώντας για περισσότερο ορθολογισμό έναντι αποφάσεων που βασίζονται στο συναίσθημα. Η νεολαία των Φιλελευθέρων καλεί σε άμεσο ενεργειακό εμπάργκο προς τη Ρωσία, όπως και η νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών, προκρίνοντας ωστόσό πρώτα μια διακοπή σε προμήθειες πετρελαίου.

Δυσοίωνος Λίντνερ

Και μέσα σε όλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σε συνέντευξή του Bild am Sonntag τόνισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολα διαχειρίσιμη και για το ίδιο το κράτος διότι οι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι, λέγοντας ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία μας κάνει όλους φτωχότερους, επειδή πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα για την εισαγόμενη ενέργεια (…) Ακόμη και το κράτος δεν μπορεί να αντισταθμίσει αυτή την απώλεια ευημερίας».

Ο Λίντνερ, αρχηγός του FDP, τόνισε η γερμανική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να «αποτρέψει ένα μεγαλύτερο σοκ» κυρίως για τη μεσαία τάξη, τις χαμηλά εισοδηματικά ομάδες αλλά και για τις εταιρείες. Όμως «επειδή η χρηματοδότηση θα είναι περιορισμένη, τα μέτρα στήριξης θα είναι προσωρινά», ενώ σημείωσε ότι «ανησυχώ σοβαρά για την πορεία της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη φθίνει, οι τιμές αυξάνονται».

Καμία δημοσίευση για προβολή