Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκοπεύει η Ελλάδα να στείλει μαχητικά F-16 στο Κίεβο;

Ουκρανία: Σκοπεύει η Ελλάδα να στείλει μαχητικά F-16 στο Κίεβο;

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποστείλει έως και 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, σύμφωνα τη διαδικτυακή έκδοση του Newsweek, το οποίο επικαλείται ελληνικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το Κίεβο περιμένει απογοητευμένο το πρώτο από τα δυτικής κατασκευής αεροσκάφη να φτάσειτο επόμενο διάστημα.

Είναι “σχεδόν βέβαιο” ότι η Αθήνα θα μεταφέρει τα γρήγορα αεροσκάφη στο Κίεβο, αναφέρει η ελληνική έκδοση του Newsbreak, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να λάβει 24 γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια “ριζική“, όπως την αποκάλεσε ο αρμόδιος υπουργός Άμυνας, αναμόρφωση των ενόπλων δυνάμεών της, με προτεραιότητα την ενδελεχή επανεκτίμηση της πολεμικής της αεροπορίας.

Η ατάκα Δένδια

Έχουμε ένα κάρο διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών“, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στην ελληνική τηλεόραση στα τέλη του περασμένου μήνα. “Έχουμε F-4, Mirage 2000-5, F-16 Block 30, Block 50, Block 52 και Viper καθώς και Rafale. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι“, είπε, προσθέτοντας ότι “το Mirage 2000-5 είναι ένα εξαιρετικά ικανό αεροπλάνο και μπορεί να πωληθεί. Τα Block 30 F-16 πρέπει να πωληθούν“.

Το Κίεβο ζητά εδώ και καιρό μαχητικά αεροσκάφη δυτικής κατασκευής για να ενισχύσει την ικανότητά του να αμφισβητήσει τον ανώτερο στόλο της Ρωσίας και τα F-16 που κατασκευάζονται από την Lockheed Martin διαθέτουν σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και ραντάρ. Αλλά οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας άργησαν να υποσχεθούν F-16, μια βαθύτερη δέσμευση από τα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας που περιλαμβάνουν προμήθειες όπως συστήματα πυροβολικού ή ακόμη και άρματα μάχης.

Ασαφή χρονοδιαγράμματα

Παρόλο που αρκετές χώρες – η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και το Βέλγιο – δεσμεύτηκαν τελικά να παράσχουν τα αεροσκάφη στην Ουκρανία πέρυσι, τα ακριβή χρονοδιαγράμματα για την άφιξή τους παρέμειναν ασαφή και υπόκειται σε αλλαγές. Τα πρώτα αεροσκάφη επρόκειτο να φθάσουν το πρώτο μέρος του 2024, αλλά η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι η Ουκρανία θα παραλάβει μια πρώτη παρτίδα F-16 το “δεύτερο τρίμηνο” του έτους.

Και πριν τα αεροσκάφη χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία, λένε οι δυτικές χώρες, το ουκρανικό προσωπικό πρέπει να ολοκληρώσει τα προγράμματα εκπαίδευσής του και οι απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις πρέπει να είναι έτοιμες και να λειτουργούν στη χώρα. “Όλοι οι Ουκρανοί περιμένουν την ημέρα που τα πρώτα ουκρανικά F-16 θα εμφανιστούν στον ουρανό μας“, δήλωσε τον Φεβρουάριο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όμως, το χρονοδιάγραμμα που σέρνεται εδώ και καιρό λειτουργεί εις βάρος της Ουκρανίας, λένε οι ειδικοί.

Στρατηγική διαφορά

Ανώνυμος Ουκρανός ανώτερος αξιωματικός δήλωσε στο Politico ότι “τα F-16 χρειάζονται το 2023 – δεν θα είναι κατάλληλα για το 2024“. Ειδικοί σημείωσαν στο Newsweek ότι ο αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών που θα χρησιμοποιήσει η Ουκρανία είναι πολύ μικρός για να κάνει στρατηγική διαφορά σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, και η Ρωσία πιθανόν να έχει χρησιμοποιήσει τους μήνες από τότε που αποκαλύφθηκαν οι δωρεές των αεροσκαφών για να προετοιμαστεί.

Μόλις φθάσουν τα αεροσκάφη, θα αποτελέσουν “απόλυτο μαγνήτη για τη ρωσική αεράμυνα και τα ρωσικά αεροσκάφη“, δήλωσε ο Φρανκ Λέντγουιτζ, λέκτορας Νομικών και Πολεμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ και πρώην αξιωματικός της βρετανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. “Ένα μόνο σύστημα δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης“, δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη γερμανική εφημερίδα Bild. “Δεν πρόκειται για ένα μαγικό ραβδί που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία του πολέμου“.

Καμία δημοσίευση για προβολή