Πόλεμος στην Ουκρανία: Στροφή 180 μοιρών για τη Γερμανία, ο Όλαφ Σολτς προαναγγέλει εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται ότι προκαλεί σημαντικές αναταράξεις και “αλλαγές παραδείγματος” σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το πρωί της Κυριακής, σε ειδική συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέτρεψε συνολικά την έως τώρα προσέγγιση της χώρας στην άμυνά της, προαναγγέλοντας ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τη Γερμανία, αρχής γενομένης από φέτος.

Επένδυση 100 δισ. στις Ένοπλες Δυνάμεις

Συγκεκριμένα, ο Σολτς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα επενδύσει φέτος το ποσό των 100 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμενων της χώρας και εν συνεχεία θα δίνει για την άμυνά της ποσό που θα υπερβαίνει το 2% του ΑΕΠ, που είναι και το ελάχιστο όριο που θέτει το ΝΑΤΟ.

«Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπήκαμε σε νέα εποχή», δήλωσε ο Σολτς. «Την Πέμπτη ο πρόεδρος Πούτιν δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα, η οποία απαιτεί μια καθαρή απάντηση. Την δώσαμε», συμπλήρωσε, καθώς ως σήμερα δεχόταν κριτική για επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Ρωσίας.

Μάλιστα, ο Γερμανός καγκελάριος, σε μια αποστροφή του λόγου του με ιδιαίτερη σημασία, τόνισε ότι «η επόμενη γενιά μαχητικών αεροσκαφών και τανκς πρέπει να φτιαχτεί στην Ευρώπη από κοινού με τη Γαλλία», αναφερόμενος εμμέσως και στο μαχητικό 6ης γενιάς FCAS, το οποίο συναντά διαρκώς προβλήματα.

Αλλαγή πλεύσης

«Η 24η Φεβρουαρίου 2022 σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην ιστορία της ηπείρου μας. Ο κόσμος θα είναι, πλέον, διαφορετικός. Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην ώρα της ανάγκης της», πρόσθεσε ο Σολτς καταχειροκροτούμενος και παρουσία του Ουκρανού πρέσβη στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία ήδη «πάγωσε» την πιστοποίηση του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2, αποφάσισε να στείλει αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία -ακόμα και πυραύλους εδάφους-αέρος και αντιαρματικά όπλα- και συμφώνησε να εξαιρεθούν από το σύστημα SWIFT ρωσικές τράπεζες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η δραματική αλλαγή πλεύσης από τον Σολτς ίσως σηματοδοτεί μια ευρύτερη αλλαγή στάσης για τη Γερμανία, η οποία ως τώρα έμοιαζε να ασχολείται μόνο με ζητήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας εντός ευρωζώνης, και την ανάληψη ηγετικού ρόλου αντίστοιχου του πολιτικού και οικονομικού μεγέθους της.

Το εκπληκτικό από την τεράστια στροφή της Γερμανίας είναι ότι ο ΥΠΟΙΚ της χώρας, Κρίστιαν Λίντνερ, γνωστός για τις σκληρές θέσεις του περί δημοσιονομικής πειθαρχίας, επέπληξε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την αύξηση του χρέους, λέγοντας ότι η χώρα επενδύει στην ελευθερία.

Καμία δημοσίευση για προβολή