Πόλεμος στην Ουκρανία: Το απογοητευμένο Κίεβο δεν περιμένει να προμηθευτεί φέτος μαχητικά F-16

Μπορεί διάφορες δυτικές χώρες να έχουν προσφερθεί να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους σε δυτικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη, ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Κιέβου, η παροχή αεροσκαφών 4ης γενιάς για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στη χώρα δεν φαίνεται ότι προχωράει.

Αντιθέτως, η Ουκρανία δεν αναμένει φέτος να εντάξει στο οπλοστάσιό της αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας Γιούρι Ιχνάτ. «Είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατά τη διάρκεια αυτού του φθινοπώρου και του χειμώνα», είπε ο Ιχνάτ, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Είχαμε μεγάλες ελπίδες…»

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους δυτικούς συμμάχους της F-16, τα οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αναφέρει ότι η προμήθεια αυτών θα ήταν ένα μήνυμα ότι η ρωσική εισβολή θα καταλήξει με ήττα της Μόσχας. Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τον περασμένο Μάιο προγράμματα για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση στο Κίεβο των μαχητικών αεροσκαφών, παρότι κάποια μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν. «Είχαμε μεγάλες ελπίδες για αυτού του τύπου το αεροσκάφος, ότι θα γίνει μέρος της αεροπορικής μας άμυνας, ικανό να μας προστατεύσει από την τρομοκρατία των ρωσικών πυραύλων και drones», είπε ο Ιχνάτ.

Δισταγμοί

Το πρόβλημα, στο οποίο έχει αναφερθεί στο παρελθόν το economico.gr, είναι ότι, ενώ η Δύση τονίζει ότι θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία, από την άλλη έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι δεν επθυμεί να πυροδοτήσει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, προμηθεύοντας το Κίεβο με μαχητικά αεροσκάφη, όπως το F-16, κάτι που η Ρωσία θα θεωρήσει ως άμεση εμπλοκή της συμμαχίας.

Παράλληλα, πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά τη γενναιοδωρία που οι δυτικές χώρες έχουν δείξει ως σήμερα στην προσπάθεια ενίσχυσης της Ουκρανίας με σύγχρονα οπλικά συστήματα, η παροχή μαχητικών -έστω και τέταρτης γενιάς- μοιάζει να ξεπερνά κάποια όρια που η Δύση έχει θέσει, όσον αφορά στην παροχή βοήθειας στο Κίεβο, καθώς ένα F-16 κοστίζει σήμερα από 12 ως και σχεδόν 70 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ρωσικές απειλές

Προφανώς στην Ουκρανία θα δοθούν μεταχειρισμένα αεροσκάφη, οπότε το κόστος τους θα είναι πιο κοντά στο χαμηλό όριο της τιμής. Ωστόσο, μαζί με τα όπλα, τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά το κάθε F-16 θα κοστίζει πολύ, σε μια περίοδο οικονομικής αστάθειας, πληθωρισμού και αυξημένων δαπανών για την άμυνα, στις οποίες έχουν ρίξει βάρος σχεδόν όλες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Και, βέβαια, πάντα υπάρχει και η απειλή της Μόσχας, ότι η χορήγηση δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο θα θεωρηθεί ως άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύρραξη, με απρόβλεπτη αντίδραση από τη Ρωσία. Συν, βέβαια, το γεγονός ότι κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι η ιδιαίτερα εξελιγμένη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα δεν θα δυσκολευτεί και πολύ να εντοπίσει και να καταρρίψει τα 4ης γενιάς F-16.

Καμία δημοσίευση για προβολή