Πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς: Πότε και γιατί τα “έσπασαν” ο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου

Μέρα με τη μέρα φαίνεται πως βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου. Θα κοπεί η στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ;

Όταν ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπένιαμιν Νετανιάχου μίλησαν στο τηλέφωνο στα μέσα Ιανουαρίου, ο πρόεδρος είχε να συζητήσει με τον Ισραηλινό ομόλογό του πολλά και βαριά θέματα.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ομηρίας φαινόταν να έχει κολλήσει. Ο αριθμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα αυξανόταν μέρα με τη μέρα. Και οι ΗΠΑ ήταν πρόθυμες να βοηθήσουν να οικοδομηθεί ένας δρόμος προς μια ενδεχόμενη λύση δύο κρατών. Αλλά σε ένα σημείο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι δύο ηγέτες στράφηκαν σε θέματα πολιτικής ίντριγκας. Ο Νετανιάχου ενοχλήθηκε από πληροφορίες των ΜΜΕ που επικαλέστηκαν αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι οποίοι ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ έκαναν ενεργά σχέδια για μια κυβέρνηση μετά τον Νετανιάχου.

Κρίσεις

Ο Μπάιντεν απέκρουσε την ιδέα, χαρακτηρίζοντάς την ως “φάρσα” που δεν άξιζε περαιτέρω συζήτησης. Ο Νετανιάχου είναι ο σημερινός ηγέτης του Ισραήλ, άλλωστε, ήταν το πρόσωπο με το οποίο ο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι βοηθοί του συνεργάζονταν από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, και ήταν το πρόσωπο με το οποίο θα συνέχιζαν να συνεργάζονται όσο ο πρωθυπουργός ήταν στη θέση του. Και οι δύο ηγέτες έδειξαν να συμφωνούν σε ένα πράγμα: οι αστήρικτες αναφορές κυβερνητικών αξιωματούχων σε ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης ήταν ενοχλητικές.

Η συνομιλία προσφέρει ένα παράθυρο στην εύθραυστη σχέση των δύο ανδρών, καθώς ο καθένας τους αντιμετωπίζει κρίσεις στη χώρα του και αυξανόμενες εσωτερικές πιέσεις, με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα να είναι έτοιμος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πολιτικό μέλλον του καθενός τους. Ο Μπάιντεν έδωσε μια γεύση από τις εντάσεις την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης, η οποία περιείχε ένα αιχμηρό μήνυμα προς την “ηγεσία του Ισραήλ” ότι “η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να είναι δευτερεύον ζήτημα ή διαπραγματευτικό χαρτί“.

Τι επιδιώκει ο Μπίμπι

Αφού αποχώρησε από το βήμα, ο Μπάιντεν ακούστηκε να λέει σε έναν Δημοκρατικό γερουσιαστή μερικά σκληρά λόγια για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Καθώς ο Μπάιντεν έκανε την παρατήρηση, ένας από τους βοηθούς του προσπάθησε να διακόψει, προφανώς για να συμβουλεύσει τον πρόεδρο ότι τα λόγια του θα καταγράφονταν από τις κάμερες. “Είμαι σε ανοιχτό μικρόφωνο εδώ. Ωραία. Αυτό είναι καλό“, είπε ο Μπάιντεν.

Για τον Νετανιάχου, η ενδεχόμενη λήξη του πολέμου θα αναγκάσει τον Ισραηλινό ηγέτη να λογοδοτήσει για τα έκτακτα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, τα οποία ο ίδιος και η κυβέρνησή του απέτυχαν εντελώς να προβλέψουν, και θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ήδη εύθραυστου δεξιού συνασπισμού του. Οποιαδήποτε υπόνοια ενεργού αμερικανικού σχεδιασμού για μια ισραηλινή κυβέρνηση μετά τον Νετανιάχου θα κάνει αναμφίβολα ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό καθώς προσπαθεί να αναχαιτίσει αυτή την πιθανή αναμέτρηση.

Τι θέλει ο Μπάιντεν

Για τον Μπάιντεν, από την άλλη, το τέλος του πολέμου δεν μπορεί να έρθει αρκετά γρήγορα. Από τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος έχει δει την υποστήριξή του να μειώνεται μεταξύ βασικών ομάδων ψηφοφόρων, όπως οι μουσουλμάνοι και οι Αραβοαμερικανοί, οι προοδευτικοί και οι νέοι ψηφοφόροι, οι οποίοι είναι εξοργισμένοι με την άρνηση του Μπάιντεν να ζητήσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αυτή η πολιτική δυσχέρεια για τον Μπάιντεν ήταν σαφής όταν εκφώνησε την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης το βράδυ της Πέμπτης.

Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ήλπιζαν ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να έχει να διαφημίσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ομήρων, αντ’ αυτού ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα αρχίσει να δημιουργεί ένα λιμάνι για την παράδοση τροφίμων και ιατρικών προμηθειών στη Γάζα και έκανε έντονα σχόλια για την ανθρωπιστική κρίση. Τα αποκλίνοντα συμφέροντα δοκιμάζουν όλο και περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη σχέση Μπάιντεν-Νετανιάχου. Οι δύο άνδρες, οι οποίοι γνωρίζονται μεταξύ τους εδώ και αρκετές δεκαετίες, είχαν ειλικρινείς και ειλικρινείς συζητήσεις πρόσφατα – χωρίς να λείπουν οι αιχμηρές λέξεις και η έκφραση παραπόνων.

Ίδια σχέση

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την ανταλλαγή, ένας αξιωματούχος του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού απέρριψε τον χαρακτηρισμό του τηλεφωνήματος. “Προφανώς πρόκειται για δύο τύπους που δεν είναι πολιτικά ευθυγραμμισμένοι και έχουν τις διαφορές τους“, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. “Υπήρξαν απογοητεύσεις και συνεχίζουν να υπάρχουν“. Αλλά, ήταν κατηγορηματικός ότι παρά το πόσο έχει δοκιμαστεί και φθαρεί η σχέση Μπάιντεν-Νετανιάχου κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι δύο ηγέτες είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένοι σε σημαντικά ζητήματα από ό,τι μπορεί να φαίνεται.

Ένας ανώτερος σύμβουλος του Μπάιντεν αναγνώρισε ότι στιγμές σοβαρής έντασης και διαφωνιών έχουν ξεσπάσει μεταξύ των δύο ηγετών από την αρχή του πολέμου. “Τους πιέσαμε. Δεν δέχονται πάντα πολύ καλά αυτή την πίεση“, δήλωσε ο σύμβουλος. Παρόλα αυτά, επέμεινε, η σχέση Μπάιντεν-Νετανιάχου παραμένει λίγο πολύ η ίδια – ακριβώς επειδή οι διαφορετικές κοσμοθεωρίες τους δεν ήταν ποτέ μυστικό. “Δεν θα έλεγα ότι η σχέση είναι διαφορετική από ό,τι πιθανώς όταν ο Τζο Μπάιντεν ως νεότερος γερουσιαστής συναντούσε τον Μπίμπι“, είπε ο σύμβουλος, χρησιμοποιώντας το δημοφιλές παρατσούκλι του Νετανιάχου. “Επειδή δεν συμφωνούν σε πολλά“.

Άλλο σκηνικό

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δήλωσε ότι ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου έχουν μια “καλή και παραγωγική σχέση που κρατάει δεκαετίες. Αυτή η σχέση επιτρέπει στον Πρόεδρο Μπάιντεν να είναι ειλικρινής και άμεσος όταν χρειάζεται“, δήλωσε ο εκπρόσωπος. “Συνεχίζουν να μιλούν τακτικά και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυρός σύμμαχος του Ισραήλ. Αυτό θα συνεχιστεί“. Ωστόσο, ακόμη και αν η σχέση των δύο ανδρών παραμένει σε πολλά σημεία σταθερή, το σκηνικό έχει αλλάξει δραστικά και το διακύβευμα είναι δραματικά υψηλότερο.

Οι τηλεφωνικές τους συνομιλίες κυμαίνονται μεταξύ οικειότητας και έντονων διαφωνιών, συμπεριλαμβανομένης μιας στιγμής που τώρα έχει αναφερθεί ευρέως τον Δεκέμβριο, όταν ο Μπάιντεν τερμάτισε απότομα μια κλήση δηλώνοντας ότι η συζήτηση τελείωσε και κλείνοντας το τηλέφωνο. Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει πει ότι πιστεύει ότι καταλαβαίνει τον Νετανιάχου καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, είναι ιδιαίτερα συντονισμένος με την πολιτική δυσπραγία του ομολόγου του και είναι ευαίσθητος στο να θεωρηθεί ότι επιδεινώνει τυχόν πολιτικές αδυναμίες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο παράγοντας Γκαντζ

Παρόλα αυτά, η πολιτική θέση του Νετανιάχου ήταν ένα υπόρρητο ζήτημα κατά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα του Μπένι Γκαντζ, μέλους του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου και κύριου πολιτικού αντιπάλου του Νετανιάχου. Ο Γκαντζ αναφέρεται συχνά ως πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός, και οι συναντήσεις του με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου δεν εγκρίθηκαν επίσημα από την κυβέρνηση Νετανιάχου. Ο Γκαντζ δεν είδε τον Μπάιντεν. Συναντήθηκε όμως με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και άλλους αξιωματούχους.

Η απόφαση να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον παρά τη θέληση του Νετανιάχου υπογραμμίζει τις παρατεταμένες εντάσεις εντός του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου και φάνηκε μόνο να προωθεί την εντύπωση μεταξύ ορισμένων ισραηλινών αξιωματούχων ότι ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν προσβλέπει σε μια εποχή που ο Νετανιάχου δεν θα είναι πλέον στην εξουσία. Οι βοηθοί του Μπάιντεν έσπευσαν να απορρίψουν τον υπαινιγμό ότι οι συναντήσεις του Γκαντζ με τον Χάρις και άλλους αξιωματούχους ήταν ένδειξη ότι κοιτάζει πέρα από τον Νετανιάχου. “Όχι“, δήλωσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Εσωτερική πολιτική

Κατ’ ιδίαν, πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ θεωρούν ότι πολλές από τις δημόσιες δηλώσεις του Νετανιάχου σχετικά με τον πόλεμο και τα σχόλια που αποκλείουν τον σχηματισμό ενός ενδεχόμενου παλαιστινιακού κράτους υποκινούνται από την εσωτερική πολιτική του. Η ισραηλινή κοινή γνώμη εξακολουθεί να υποστηρίζει ευρέως την προσπάθεια για την καταδίωξη της Χαμάς και δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του Νετανιάχου και των πολιτικών του αντιπάλων σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου, ακόμη και εν μέσω της ανθρωπιστικής δυστυχίας στη Γάζα.

Εκεί που ο Νετανιάχου αισθάνεται πίεση είναι για τους εναπομείναντες ομήρους. Διαδηλώσεις στο Ισραήλ τον έχουν καλέσει να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπόλοιπων αιχμαλώτων, ακόμη και ενώ ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται. Οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα μια παύση των μαχών για έξι εβδομάδες παραμένουν στάσιμες και οι ελπίδες για μια συμφωνία πριν από την έναρξη των διακοπών του Ραμαζανιού έχουν εξανεμιστεί καθώς συνεχίζεται το μπρος-πίσω μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ για τους όρους της συμφωνίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή