Πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς: Σε “γραμμή Σούμερ” ο Μπάιντεν, σε ρόλο “πυροσβέστη” ο Μπλίνκεν

Βαθαίνει διαρκώς το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ για τον τρόπο με τον οποίο ο Μπένιαμιν Νετανιάχου αντιμετωπίζει τη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ανακοινώνει την έναρξη επιχειρήσεων στη Ράφα, όπου είναι συγκεντρωμένοι περίπου 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, κόντρα στις παραινέσεις της Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έκανε νέα παρέμβαση με την οποία αμφισβήτησε – μια μέρα μετά την “εμπρηστική” ομιλία του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ – εμμέσως πλην σαφώς τη νομιμοποίηση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Μπάιντεν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πολλοί Αμερικανοί συμμερίζονται τις ανησυχίες του Τσακ Σούμερ, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή νέων εκλογών στο Ισραήλ και επέκρινε δριμύτατα τον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, θεωρώντας ότι αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ήταν μια καλή ομιλία”

“Ήταν μια καλή ομιλία”, είπε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο για τις δηλώσει του Σούμερ. “Εξέφρασε μια σοβαρή ανησυχία, την οποία συμμερίζονται πολλοί Αμερικανοί”, πρόσθεσε. Σημείωσε επίσης ότι ο Σούμερ είχε ενημερώσει τον ίδιο και το επιτελείο του πριν εκφωνήσει την ομιλία του.

Η ομιλία Σούμερ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ με το κυβερνών κόμμα Λικούντ να αναφέρει ότι “το Ισραήλ δεν είναι μπανανία”. Ωστόσο, τα σχόλια Μπάιντεν καθιστούν σαφές ότι ο Λευκός Οίκος πλέον αισθάνεται την εξωτερική και εσωτερική πίεση να “χαλιναγωγήσει” τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, όπου επικρατεί βαθιά ανθρωπιστική κρίση, πίεση την οποία μεταφέρει ανοιχτά στο Ισραήλ και την ηγεσία του.

Μπλίνκεν… πυροσβέστης

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε ρόλο “πυροσβέστη” δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς με το Ισραήλ και τους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου προκειμένου να καλύψουν τα εναπομείναντα κενά σε μια συμφωνία για τους ομήρους, η οποία θα προβλέπει μια παύση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου περιέγραψε τις τελευταίες προτάσεις για μια συμφωνία για τους ομήρους που έκανε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ως μη ρεαλιστικές, όμως είπε πως μια αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει για το Κατάρ προκειμένου να συζητήσει τη θέση του Ισραήλ σε μια πιθανή συμφωνία.

Σχέδιο για τη Ράφα

Ο Μπλίνκεν, μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Αυστρία, δήλωσε πως το γεγονός ότι το Ισραήλ στέλνει μια ομάδα αντανακλά “μια αίσθηση τόσο πιθανότητας αλλά και επείγουσας ανάγκης” να επιτευχθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων. “Διεξάγονται συζητήσεις αυτή τη στιγμή, καθώς μιλάμε εδώ, και είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες”, είπε σε δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε πως οι ΗΠΑ θέλουν να δουν ένα σαφές και εφαρμόσιμο σχέδιο για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, μεταξύ άλλων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από το μέτωπο των εχθροπραξιών, όμως η Ουάσιγκτον δεν έχει προς το παρόν δει ένα τέτοιο σχέδιο.

Καμία δημοσίευση για προβολή