Πώς η καταδίκη Ιμάμογλου μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για τον Ερντογάν. Οι παράλληλοι βίοι “στη φυλακή”

Ερντογάν Ιμάμογλου

Πολλοί είναι πλέον αυτοί που διερωτώνται αν η απόφαση του Ερντογάν για καταδίκη του Ιμάμογλου, μέσα στην αγωνία του να κερδίσει με κάθε τρόπο τις εκλογές για να αποφύγει και τις δικαστικές περιπέτειες που τον περιμένουν σε περίπτωση ήττας, μπορεί να αποβεί μπούμερανγκ για τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ηρωποιεί τον Ιμάμογλου 

Η καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου είναι σε πρώτη ανάγνωση σχεδόν εξωφρενική. Ηρωοποιεί τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και του δίνει προβάδισμα έναντι του Κιλιντσάρογλου, ο οποίος θα ήταν εύκολος αντίπαλος για τον Ερντογάν καθώς δεν έχει την πολιτική του γοητεία.

Η ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου, εκτός του ότι δίνει πολλούς πόντους στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, για τον οποίο – εφόσον φυσικά κερδίσει την έφεση – αυξάνονται οι πιθανότητες επιλογής του ως υποψηφίου της τουρκικής αντιπολίτευσης, δείχνει και ένα αναιτιολόγητο, υπό μια έννοια, φόβο του καθεστώτος Ερντογάν.

Μπορεί βάσει των δημοσκοπήσεων, ο Ιμάμογλου να είχε σοβαρό προβάδισμα έναντι του Ερντογάν, ωστόσο επειδή και αυτός, όπως και άλλοι ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης, είναι υπερτιμημένος ως πολιτική προσωπικότητα, στο τέλος της ημέρας, οι πιθανότητες νίκης του σημερινού πολύπειρου Τούρκου προέδρου και πάλι θα ήταν υψηλές.

Οι δικαστικές περιπέτειες

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου προέρχεται από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανιό Κόμμα (CHP) και το 2019 κέρδισε τον Δήμο Κωνσταντινούπολης.

Από τότε ο Ερντογάν τον… έχει βάλει στο μάτι, εξάλλου έκανε ότι ήταν δυνατόν να προσβάλει το αποτέλεσμα καθώς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ο δήμος από τον οποίο “ξεκίνησε” και ο ίδιος τη μεγάλη πολιτική του καριέρα πέρασε στον Ιμάμογλου.

Πολλώ δε μάλλον τώρα που ο Ερντογάν βλέπει να κατακρημνίζεται στις δημοσκοπήσεις και πλέον νοιώθει την ανάσα των πολιτικών του αντιπάλων ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν σε λίγους μήνες.

Έτσι η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου για τον Ιμάμογλου με την οποία του επιβλήθηκε ποινή 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στη Τουρκία.

Ο Ιμάμογλου υπήρξε υποψήφιος για τον δήμο Κωνσταντινούπολης το 2019 όπου και επικράτησε με μικρή διαφορά έναντι του πολιτικού του αντιπάλου. Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας – μετά από παρότρυνση του κόμματος του Ερντογάν – αποφάσισε να επαναληφθούν οι εκλογές, μία κίνηση που εξόργισε τον Ιμάμογλου.

Ο πιο ισχυρός αντίπαλος του Ερντογάν 

Αναλυτές θεωρούν ότι ίσως είναι ο καλύτερος υποψήφιος της Αντιπολίτευσης για να αναμετρηθεί με τον τούρκο πρόεδρο. Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης φαίνεται βάσει και των δημοσκοπήσεων ότι θα μπορούσε να κερδίσει τον Ερντογάν στην επικείμενη αναμέτρηση για τις προεδρικές εκλογές. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να βγάλει εκτός πολιτικού παιχνιδιού τον αντίπαλό του.

«Πρέπει να το έχουν καταλάβει ότι δε θα μπορέσουν να σταθούν μπροστά μας στις κάλπες και γι’ αυτό επέλεξαν αυτήν την οδό. Αυτή είναι η στρεβλή οδός. Διότι θα έρθει μια μέρα που και αυτοί που πολιτικοποιούν τη δικαιοσύνη θα την έχουν ανάγκη. (…) Πόσο σωστές προτάσεις; Κι εγώ αυτό σκέφτομαι.

Αλλά αυτά τα λόγια δεν είναι οι προτάσεις που εσύ ο ίδιος είπες για να λάβουν την σημερινή απόφαση; Αυτά δεν είναι δικά σου λόγια» τόνισε ο Εκρέμ Ιμάμογλου αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Μπούμερανγκ η στοχοποίηση του Ιμάμογλου 

Δεν αποκλείεται, η «στοχοποίηση» του Ιμάμογλου από τον Ερντογάν να γυρίσει μπούμερανγκ.

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, προχώρησε χθες σε μία ηγετική εμφάνιση. Πριν αλλά και μετά το άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν και βρέθηκαν στο πλευρό του, μία διαδήλωση που ουσιαστικά μετατράπηκε σε διαμαρτυρία κατά του Ερντογάν.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα, γίνονται πολλές προσπάθειες από το κόμμα του Ερντογάν προκειμένου να «φιμώσει» ΜΜΕ που ενοχλούν και ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

«Ο νόμος περί παραπληροφόρησης συνιστά άλλο ένα όπλο εναντίον μας στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης», είχε σημειώσει πριν λίγες ημέρς ο Γκιοκχάν Μπιτσιτζί, ο αρχισυντάκτης του ανεξάρτητου ιστοτόπου ενημέρωσης dokuz8NEWS στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Μπιτσιτζί επικαλέστηκε κυρίως «την προσβολή του προέδρου», κατηγορία που έχει επιτρέψει τα τελευταία χρόνια τη δίωξη δεκάδων χιλιάδων επικριτικών φωνών στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν ωστόσο δεν αρκείται στη «φίμωση» ενοχλητικών ΜΜΕ και δημοσιογράφων. Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διώκεται επειδή κατηγόρησε στο Twitter την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για «την επιδημία μεθαμφεταμινών» που πλήττει την Τουρκία.

Παράλληλοι βίοι… Ερντογάν – Ιμάμογλου

Πάντως αν εξετάσει κάποιος το παρελθόν θα διαπιστώσει ότι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και Εκρέμ Ιμάμογλου έχουν… παράλληλους βίους. Και τούτο διότι ο άτεγκτος πρόεδρος μιας απολυταρχικής Τουρκίας, κάποτε μπήκε στη φυλακή και παρέμεινε εκεί για τέσσερις μήνες για «υπόθαλψη θρησκευτικού μίσους».

Φυλακίστηκε για μια διασκευή που έκανε σε ποίημα του Ζιγιά Γκιοκάλπ, ιστορικού συγγραφέα και ακτιβιστή.

Μπαίνοντας στη φυλακή, ο σημερινός πρόεδρος έχασε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μέχρι τον Ιούλιο του 1999. Το 2001 ίδρυσε το ΑΚP. Κάτι συντελέστηκε στο μεταξύ. Ο νυν τούρκος ηγέτης έκανε στροφή 180 μοιρών, γύρισε την πλάτη στην ιδέα της Τουρκίας της Ανατολής και άρχισε να χαράζει για τη χώρα του έναν δρόμο «κοσμικό».

Όταν κέρδισε τις εκλογές λίγο αργότερα, δεν ήταν ούτε βουλευτής. Έπρεπε να λήξουν οι περιορισμοί που του είχαν επιβληθεί, πριν εκλεχθεί βουλευτής και πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Η εκτίναξη της δημοτικότητάς του 

Όσο διετέλεσε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, από το 1994 και για τέσσερα χρόνια υπό τη στήριξη του Κόμματος Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν, αυξήθηκε η δημοτικότητά του λόγω του έργου που έκανε στην πόλη. Το 1998 αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν το κόμμα του τέθηκε εκτός νόμου.

Αργότερα την ίδια χρονιά κι αφού είχε προσχωρήσει στο Κόμμα Αρετής που δημιουργήθηκε από τα ερείπια του Κόμματος Ευημερίας, καταδικάστηκε για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους σε 10 μήνες φυλακή. Από τους 10 εξέτισε τους τέσσερις το 1999.

Εκτός νόμου τέθηκε και το Κόμμα Αρετής την ίδια χρονιά, για παραβίαση των κοσμικών νόμων. Τότε ήταν που ο Ταγίπ Ερντογάν ίδρυσε το ΑΚΡ, τον Αύγουστο του 2001.

Το οξύμωρο ήταν πως ο Ερντογάν ήταν ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Τουρκία και την ίδια ώρα δεν μπορούσε να εξασφαλίσει ούτε καν μια έδρα βουλευτή. Το κόμμα του κέρδισε την πλειοψηφία στη βουλή και τροποποίησε το Σύνταγμα, οπότε έτσι μπόρεσε ο νυν πρόεδρος να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Εύλογοι οι συνειρμοί 

Εύλογοι οι συνειρμοί για τις πολιτικές πορείες Ερντογάν – Ιμάμογλου… και πολύ εύστοχα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Τουρκικών Ερευνών στην Ουάσιγκτον, Σονέρ Τσαγαπτάι, σχολίασε σε tweet:

«Όταν τουρκικό δικαστήριο φυλάκισε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ερντογάν το 1998, η ποινή τον έκανε πολιτικό μάρτυρα, πυροδοτώντας μια σειρά γεγονότων που τον εκτόξευσαν στα ηνία της Τουρκίας. Τώρα με τον Ερντογάν στην κορυφή, ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου οδηγείται στη φυλακή. Ω, πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα».

Καμία δημοσίευση για προβολή