Πώς θα γίνει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, επανέλαβε για ακόμα μια φορά ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο υπουργός, στο τραπέζι υπάρχουν 2-3 σενάρια αποφεύγοντας να τοποθετηθεί περαιτέρω.

Προεκλογικά, υπενθυμίζεται πως είχε εξαγγελθεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα. Βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν από ποιος θα είναι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για το ποια θα είναι η επόμενη μείωση.

Με το πρώτο σενάριο που θέλει μια συντηρητική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα εκπληρώνεται ο προηγούμενος στόχος της κυβέρνησης (προεκλογικός στόχος του 2019) και υπάρχει άλλη μια περαιτέρω μείωση κατά 0,4 μονάδες.

Το συνολικό ασφάλιστρο από τον Ιανουάριο διαμορφώνεται μόνιμα στο 36,16%. Εάν μειωθούν οι εισφορές κατά μία μονάδα τότε άμεσα το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών θα πέσει στο 35,16%.

Στο δεύτερο σενάριο υπάρχουν και πιο «γενναιόδωρες» προτάσεις καθώς εάν το επιτρέψουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη. Ήδη στο υπουργείο Εργασίας υπάρχουν εισηγήσεις για περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Βέβαια, η όποια μείωση είναι συνδεδεμένη και με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θα βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» εργασίας.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας, ωστόσο, που θα κρίνει πόσο θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές είναι οι αντοχές του προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια, καθώς τα πράγματα από του χρόνου αρχίζουν να «ζορίζουν», αφού δεν θα υπάρχει η ρήτρα διαφυγής αλλά και σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις τις Κομισιόν, οι χώρες κράτη μέλη θα πρέπει να φορούν «ένα στενό κοστούμι δαπανών» που δεν θα «πρέπει να ξηλώνεται».

Το θέμα όμως που προκύπτει είναι επί ποιων εισφορών θα γίνει η νέα μείωση, καθώς οι κλάδοι της κύριας ασφάλισης, της επικουρικής και της υγείας είναι ήδη επιβαρυμένοι και δεν φαίνεται πως αντέχουν νέα μείωση των πόρων τους. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες, για παράδειγμα, για τη κύρια ασφάλιση είναι αυξημένες λόγω και της μείωσης του στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Περισσότερες συντάξεις-περισσότεροι πόροι πρέπει να δοθούν από τα ταμεία του ΕΦΚΑ.

Ο επικουρικός κλάδος, από την άλλη βέβαια, δεν αντέχει μια νέα επιβάρυνση καθώς στερείται ήδη πόρους επειδή οι νέοι ασφαλισμένοι εντάσσονται στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ)

Ως ιδανικός κλάδος αυτή τη στιγμή μάλλον θωρείται ο κλάδος της ανεργίας, καθώς μειώνονται οι ανάγκες του για επιδόματα λόγω της μείωσης της ανεργίας. Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 11,1% στη χώρα τον Ιούνιο, πολύ χαμηλότερα από τα ποσοστά που είχαν σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Τι αλλάζει στις συντάξεις για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Με πόσα χρέη στoν ΕΦΚΑ βγαίνει σύνταξη

Καμία δημοσίευση για προβολή