Πως θα ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα: η διατροφή, το lifestyle και η κληρονομικότητα

Η λέξη longevity ή μακροζωία δεν είναι μια νέα λέξη στο μεγάλο λεξικό της Υγείας. Είναι όμως η νέα τάση ή πιο σωστά το μεγάλο στοίχημα. Η επιστήμη σήμερα, θέλει το γήρας να αντιμετωπίζεται ως ιάσιμη ασθένεια και το προσδόκιμο της ζωής να μεγαλώνει, περνώντας στον έλεγχό μας.

Η διατροφή, το lifestyle και περιβαλλοντικοί παράγοντες μοιάζει να κερδίζουν έδαφος απέναντι στην κληρονομικότητα. Με απλά λόγια, αλλάζοντας διατροφή και τρόπο ζωής είναι δυνατόν να ανατρέψει κανείς αυτό που γενετικοί παράγοντες είχαν σχεδόν “αποφασίσει”, για το προσδόκιμο της ζωής του. Μια νέα κατηγορία “νεαρών ηλικιωμένων” φαίνεται πως διαμορφώνεται, αλλάζοντας όσα ως σήμερα ξέραμε για τα στάδια της ζωής του ανθρώπου. Το να αλλάξει κανείς τη γενετική του προδιάθεση είναι βεβαίως πιο εφικτό όταν ξεκινά νωρίς, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς ποτέ δεν είναι αργά. Παρακάτω, μερικές από τις συνήθειες που απευθύνονται σε κάθε ηλικία και συνδέονται άμεσα με τη μακροζωία.

-Λιγότερες θερμίδες περισσότερη ζωή

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μείωση κατά 10%-15% των θερμίδων που καταναλώνει κανείς σε ημερήσια βάση, μπορεί να οδηγήσει σε μακροζωία. Την ίδια ώρα, μελέτες σε πληθυσμούς με υψηλό προσδόκιμο ζωής έχουν αποδώσει την μακροημέρευσή τους στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων. Όπως έχει διαπιστωθεί, οι πληθυσμοί αυτοί παρουσιάζουν σπανιότερα πολλές ασθένειες όπως συγκεκριμένες μορφές του καρκίνου που σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία. Το σπλαχνικό λίπος, τέλος, συγκαταλέγεται στους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, με τη μείωσή του να θεωρείται επιβεβλημένη.

-Λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηροί καρποί και κάπου εκεί ο κουρκουμάς!

Έχει αρχίσει να μοιάζει με κλισέ αλλά είναι μια αλήθεια που πρέπει να επαναλαμβάνεται. Καταναλώνοντας λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ξηρούς καρπούς είναι δυνατόν να αυξήσει κανείς το προσδόκιμο της ζωής του. Ειδικότερα, η αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων όπως είναι τα αλλαντικά, η αντικατάσταση της ζάχαρης από τα καλά σάκχαρα των φρούτων και η πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών, πρωτεϊνών και βιταμινών από την κατανάλωση ξηρών καρπών αποτελούν εύκολες διατροφικές αλλαγές με πολλαπλά οφέλη στην υγεία.

Η νέα τάση στη διατροφή με στόχο την παράταση του προσδόκιμου ζωής, συνιστά την πρόσληψη τροφών που χαρακτηρίζονται αντιοξειδωτικές (anti-inflammatory). Η κουρκουμίνη είναι μια πανίσχυρη βιοδραστική ένωση που υπάρχει άφθονη στον κουρκουμά. Το βαθύ κίτρινο μπαχαρικό που ταιριάζει άψογα στις σαλάτες, στα όσπρια αλλά ακόμη και στο πράσινο τσάι, δεν νοστιμίζει απλώς τη ζωή αλλά την παρατείνει κιόλας…

-Καφές και τσάι

Σύμφωνα με μελέτες οι λάτρεις του καφέ και του τσαγιού εμφανίζουν 20%-30% λιγότερες πιθανότητες θανάτου σε μέση ηλικία σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καφέ ή τσάι. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση καφέ συνδέεται με λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων, πολλών μορφών καρκίνου αλλά ακόμη και των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Σαφέστατα, οι μελέτες δεν εννοούν τους καφέδες υπερπαραγωγή με τόνους ζάχαρη, παγωτό ή κρέμα γάλακτος…

Ομοίως, το τσάι και ειδικότερα το πράσινο τσάι, είναι μια συνήθεια που συνδέεται άμεσα με τη μακροζωία. Χάρη στην επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) αποτρέπεται η συσσώρευση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών και διασπάται η γενική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Το σάκχαρο διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ ακόμη και οι ελεύθερες ρίζες εξουδετερώνονται από τις ωφέλιμες κατεχίνες που βρίσκουμε στο πράσινο τσάι. Εκεί είναι και η απάντηση σε πολλές μορφές καρκίνου όπως στον καρκίνο του μαστού, στον καρκίνο του προστάτη και του πνεύμονα, όπου σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση πράσινου τσαγιού καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

-Όχι στην αδράνεια

Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς αθλητικός τύπος για να υιοθετήσει τη συνήθεια της μη αδράνειας. Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα τάσσεται αποδεδειγμένα υπέρ της μακροζωίας. Πώς όμως το καταφέρνει κανείς αυτό όταν η γυμναστική, η άσκηση δεν είναι στις αγαπημένες του ασχολίες; Υιοθετώντας διαφορετικό τρόπο ζωής. Το να προτιμήσει κανείς τις σκάλες και όχι το ασανσέρ ή το να επιλέξει κανείς να πάει περπατώντας και όχι οδηγώντας στο super market ή σε μια δημόσια υπηρεσία, αποτελεί εύκολη καθημερινή συνήθεια που συνιστά έναν άλλο τρόπο ζωής. Κάπως έτσι, δεν πηγαίνει περίπατο μόνο το άτομο που υιοθετεί έναν τέτοιο τρόπο ζωής αλλά μαζί και η δικαιολογία περί έλλειψης χρόνου για σωματική δραστηριότητα…

-Κάπνισμα, αλκοόλ και μακροζωία δεν συμβαδίζουν

Το κάπνισμα αφαιρεί κατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής στον άνθρωπο. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνες κάποιος που θα καταφέρει να κόψει το κάπνισμα ως την ηλικία των 35 ετών, είναι πιθανό να κερδίσει 8,5 περίπου χρόνια ζωής. Όχι βέβαια πως είναι αργά για κάποιον που θα αποφασίσει να διακόψει τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος στα 60, αφού το προσδόκιμο της ζωής του αυξάνεται 3,7 περίπου χρόνια. 

Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ, καθώς όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει κανείς τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσει σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και να επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες στο ήπαρ και το πάγκρεας. Το κρασί από την άλλη πλευρά είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και τα οφέλη του μπορεί να είναι πολλαπλά για τον οργανισμό αν καταναλώνεται με μέτρο. Τι συνιστά μέτρο στην κατανάλωση κρασιού; Αυστηρά μέχρι 7 ποτήρια κρασί την εβδομάδα! Αυτονόητα, κάποιος που είναι σε φαρμακευτική αγωγή ή μια έγκυος γυναίκα δεν συνιστάται να καταναλώσουν καθόλου αλκοόλ.

-Περισσότερη χαρά…

Η χαρά δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να επιβάλλει στον εαυτό του, ειδικά όταν όλα προχωρούν σε μια αντίθετη κατεύθυνση. Το άγχος, η θλίψη, η κακή διάθεση όταν γίνονται καθημερινότητα, είναι αδύνατον να συμβαδίσουν με τη μακροζωία. Όσο κι αν κάποιος ακολουθεί πειθαρχημένα, μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή ή ασκείται, το άγχος και η καθημερινότητα χωρίς χαρά μπορούν να ακυρώσουν όλα τα οφέλη από μια τέτοια προσπάθεια. Ο διαλογισμός, η συζήτηση με φίλους, μια βόλτα στη φύση και φυσικά η βοήθεια από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας μπορούν να βοηθήσουν ώστε η χαρά να γίνει αυτό που πρέπει. Προτεραιότητα δηλαδή…

 

Καμία δημοσίευση για προβολή