Πριν ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας ο Νίκος Φίλης τα κατήγγειλε, βγάζοντας το αριστερό «άχτι» του

Πριν ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας ο Νίκος Φίλης τα κατήγγειλε, βγάζοντας το αριστερό «άχτι» του

Ο Νίκος Φίλης επιδιώκει το ρόλο της «αριστερής συνείδησης του ΣΥΡΙΖΑ». Έτσι δεν είχε κανένα πρόβλημα να παραδεχτεί πως τα μέτρα της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου αποτελούν συνέχεια της λιτότητας. Αφού θα τα πει και στη συνέχεια θα τα ψηφίσει …

Τα μέτρα λιτότητας

« Γιατί λιτότητα;», αναρωτήθηκε και συνέχισε: «γιατί υπάρχει μείωση εισοδημάτων για τους συνταξιούχους και τους έμμισθους με μείωση του αφορολόγητου! Υπάρχουν αντίμετρα που δεν τους αφορούν όμως. Ο φορολογούμενος και ο συνταξιούχος δεν θα πάρουν αυτοί τα αντίμετρα αν και εφόσον εφαρμοστούν».

Κριτική για το Υπερταμείο

Μιλώντας στις συναρμόδιες επιτροπές που επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε δριμύτατη κριτική στο «Υπερταμείο», λέγοντας ουσιαστικά πως η ύπαρξή του αποδεικνύει πως η χώρας μας έχει μετατραπεί σε αποικία χρέους.

“Είμαστε αποικία χρέους”

«Να σταματήσει ανειλικρίνεια και ψευδολογία από την αντιπολίτευση για το υπερταμείο», είπε αρχικά κάνοντας αναφορά στο ΤΑΙΠΕΔ και πρόσθεσε: «το υπερταμείο συνιστά την επισφράγιση αυτού που λέμε ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους! Η περιουσία πηγαίνει εκεί, για αξιοποίηση ή ξεπούλημα δεν είναι όμως επιλογή μας, μας επιβάλλεται».

“Να καταργηθεί”

Ο κ. Φίλης εκτίμησε πως η χώρα μας θα πρέπει – εφόσον οι καιροί το επιτρέψουν – να διεκδικήσει την κατάργησή του. Και σημείωσε πως «δεν υπερηφανευόμαστε που φτάσαμε σε αυτό το σημείο με τα μνημόνια! Ο πυρήνας τους είναι σκληρός και νεοφιλελεύθερος και θέλουμε να έχουμε τη δύναμη να τον ανατρέψουμε».

Τα πλεονάσματα κόντρα στη ανάπτυξη

Για τα πλεονάσματα ύψους 3,5% δήλωσε πως τα χρήματα αυτά φεύγουν από την Ελλάδα και πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του δανεισμού. Και παραδέχτηκε ότι η αφαίρεση ενός ποσού που παράγεται στη χώρα δεν θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της αλλά αντίθετα θα τη συρρικνώσει.

«Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τα προβλήματα αυτά; Να το ευχηθούμε αλλά χωρίς ρύθμιση του χρέους, όχι παράταση, αλλά επιμήκυνση, είναι δύσκολο να υπάρξουν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις», είπε.

Αποδόμησε τη ρητορική για τα κανάλια

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στα 70 εκατ. ευρώ που θα λάβει το κράτος από την αδειοδότηση των καναλιών και αποδόμησε τη ρητορική της κυβέρνησης: Θα εισπράξει το δημόσιο 70 εκατομμύρια, είπε, αλλά θα παραχωρήσει παράλληλα μείωση φορολογίας  στους ιδιοκτήτες που θα είναι μεγαλύτερης αξίας. «Αυτό είναι προκλητικό» τόνισε.

Με δυό λόγια

Ο Νίκος Φίλης λέει αλήθειες για μια λάθος πολιτική που επιμένει να στηρίζει με την ψήφο του στη Βουλή…