Προειδοποίηση Ρώσου ολιγάρχη σε δυτικές ενεργειακές εταιρείες: «Εγκαταλείψτε τη Ρωσία, όσο προλαβαίνετε»

«Καμπανάκι» προς τους δυτικούς ενεργειακούς γίγαντες κρούει ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος έχει φύγει από τη Ρωσία εδώ και μια δεκαετία.

Ένας νέος νόμος που επιτρέπει στη Ρωσία να κατάσχει ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία ξένης ιδιοκτησίας θα πρέπει να είναι η τελευταία προειδοποίηση προς τις δυτικές εταιρείες να μειώσουν τις απώλειές τους και να εγκαταλείψουν οριστικά την αγορά, προειδοποίησε ένας από τους πιο εξέχοντες εξόριστους επιχειρηματίες της χώρας.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των επενδύσεων πουθενά, αλλά το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει χτίσει επιδεικτικά ένα παράνομο και παράνομο κράτος», δήλωσε στο POLITICO ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

«Η απόσυρση των περιουσιακών στοιχείων θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, ακόμη και πριν από τον πόλεμο. Και στις 24 Φεβρουαρίου 2022 θα έπρεπε σίγουρα να είχε ληφθεί η απόφαση», είπε.

Την περασμένη Τρίτη, ο Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα που επιτρέπει στην κυβέρνηση να πάρει τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ξένες εταιρείες και άτομα από «μη φιλικά έθνη» – έναν μακρύ κατάλογο φαινομενικά εχθρικών κυβερνήσεων που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ολόκληρη την ΕΕ και όλα τα χώρες μέλη της G7.

Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στη γερμανική Uniper και τις ενεργειακές εταιρείες Fortum της Φινλανδίας ήταν οι πρώτες που στοχοποιήθηκαν. Ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα αναλάμβανε μόνο «προσωρινό» έλεγχο της καθημερινής τους διαχείρισης, υποστήριξε ότι θα βοηθούσε στη δημιουργία μιας δεξαμενής περιουσιακών στοιχείων που η Μόσχα θα μπορούσε να απαλλοτριώσει ως αντίποινα για τη ρωσική περιουσία που κατασχέθηκε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η γερμανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Wintershall, εν τω μεταξύ, έχει προειδοποιήσει ότι ενώ σκοπεύει να εκχωρήσει τις μετοχές της στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σιβηρίας, οι κανόνες που απαιτούν την έγκριση του Κρεμλίνου σημαίνουν ότι η απομάκρυνση των κεφαλαίων της θα είναι «δύσκολη».

«Τα πάντα μπορούν να συμβούν στη Ρωσία αυτές τις μέρες όσον αφορά την άμεση παρέμβαση στα δικαιώματά μας στα περιουσιακά μας στοιχεία», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος Mario Mehren σε συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα.

Ορισμένες δυτικές εταιρείες ενέργειας έχουν ήδη ανακοινώσει την πλήρη αποχώρησή τους από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της νορβηγικής Equinor και του αμερικανικού κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου Exxon Mobil. Άλλοι, όπως η Shell, η BP, η TotalEnergies και η Wintershall έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να αποεπενδύσουν πλήρως ή εν μέρει, αλλά οι όροι εξόδου τους βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία.

Ενώ ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος έφυγε από τη χώρα πριν από μια δεκαετία, παραδέχτηκε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί τώρα να δυσκολευτούν «ψυχολογικά» να αποδεχθούν να κάνουν ζημιές στις επενδύσεις τους σε μεγάλα έργα ορυκτών καυσίμων, πιστεύει ότι όσο περνάει ο καιρός «τα ξένα περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία θα συνεχιστούν να πέσει η τιμή και ο κίνδυνος κατάσχεσής τους θα αυξηθεί».

«Τώρα οι κίνδυνοι έχουν γίνει τόσο υψηλοί που δεν καλύπτονται πλέον από κέρδη από οποιαδήποτε νόμιμη δραστηριότητα», είπε.

Ως ιδρυτής του Σιβηρικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου Yukos, ο Χοντορκόφσκι πιστευόταν κάποτε ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, αφού είχε πάρει στην κατοχή του πρώην κρατικά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία για ένα κλάσμα της αξίας τους μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, έχοντας αναδειχθεί ως βασικός πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, η εταιρεία του Χοντορκόφσκι χτυπήθηκε με μια σειρά από κατηγορίες απάτης, τα περιουσιακά της στοιχεία απαλλοτριώθηκαν και φυλακίστηκε για σχεδόν οκτώ χρόνια.

«Το ότι το Κρεμλίνο δεν τιμωρήθηκε για αυτό επέτρεψε στον Πούτιν να συμπεράνει ότι αυτή είναι μια αποδεκτή πρακτική», πρόσθεσε ο Χοντορκόφσκι, «και ότι η Δύση είναι αδύναμη και έτοιμη να δεχτεί οποιαδήποτε ανομία, εάν αυτός είναι αρκετά δυνατός».

Τώρα, ζητά να κατασχεθούν τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία ως αποζημίωση τόσο για τη ζημιά που προκλήθηκε στην Ουκρανία όσο και για την αποπληρωμή ξένων επενδυτών.

«Αυτό θα είναι δίκαιο, αλλά οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν την αθωότητά τους στο δικαστήριο», είπε ο εξόριστος πρώην ολιγάρχης.

Καμία δημοσίευση για προβολή