Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία; – Ο απρόβλεπτος Ερντογάν και ένα σενάριο υψηλού κινδύνου

 

Το τουρκικό θηρίο είναι εξαγριωμένο. Η επικοινωνία του Ρ.Τ.Ερντογάν με τις Βρυξέλλες γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ενώ η σχέση του με την Ουάσιγκτον δοκιμάζεται, ιδιαίτερα μετά την απόφασή του να μην εγκαταλείψει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S400. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και όσο τα πράγματα δεν πάνε καλά για τη χώρα του, τόσο μεγαλώνει η δυσθυμία του όπως εκφράζεται με διαρκείς προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και με την αδιαφορία του για την αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

Τα πράγματα ασφαλώς και μπορούν να πάνε χειρότερα, ειδικά αν ο Ρ.Τ.Ερντογάν προσφύγει αιφνιδιαστικά στις κάλπες την άνοιξη. Ακούγεται παράλογο όταν οι προγραμματισμένες εκλογές είναι το 2023 αλλά κανείς στις διπλωματικές αντιπροσωπείες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για τους σχεδιασμούς Ερντογάν.

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας που ασχολούνται με τα ελληνοτουρκικά γνωρίζουν ότι στην Αγκυρα υπάρχουν σκέψεις για πρόωρες εθνικές εκλογές. Η βάση της σχετικής εισήγησης είναι η δυνατότητα του Ρ.Τ.Ερντογάν να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το συριακό και να παίξει με την διέγερση του εθνικού φρονήματος για να ενισχύσει τις δυνάμεις του κόμματός του, του ισλαμικού ΑΚΡ που έχει χάσει κάποια από την αίγλη του στα μικρομεσαία και φτωχά λαϊκά στρώματα λόγω του περιορισμού της επιδοματικής πολιτικής και την έξοδο από την αναπτυξιακή τροχιά.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τη στάση της ΕΕ. Αν πχ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, με πρωτοβουλία Μακρόν, αποφασιστεί η αναστρεψιμότητα της ενταξιακής πορείας των υποψήφιων χωρών, τότε θεωρείται πιθανό να επιχειρήσει ο Ρ.Τ.Ερντογάν φυγή προς τα εμπρός μέσα από κάλπες με αντιευρωπαϊκή-εθνικιστική ατζέντα η οποία τίποτα καλό δεν θα συνεπάγεται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ηδη είναι δύσκολη η διαμόρφωση ενός modus operandi με την Αγκυρα σε όλα τα επίπεδα: Επιθετικότητα στην Κύπρο, αναθεωρητισμός στο Αιγαίο, αδιαλλαξία στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάθεση της Αθήνας να μεσολαβήσει στη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για να δοθεί συντομότερα και ευχερέστερα οικονομική βοήθεια στην Τουρκία δεν εκτιμήθηκε από την τουρκική πολιτική ηγεσία. Η προεκλογική έξαψη στην Τουρκία είναι το τελευταίο που θα χρειάζονταν οι διμερείς  σχέσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή